Top News
24041 prikaza

Nema šanse da su Kolindini sastanci u SAD-u bili službeni

Kolinda Grabar Kitarović
Patrik Macek (PIXSELL)
Predsjednica se u Washingtonu s nisko rangiranim činovnicima slikala po hodnicima, u lobbyju...

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je u razdoblju između Silvestrova i Tri kralja unaprijediti međunarodni položaj Hrvatske, i to tako da je u tom razdoblju otišla u Sjedinjene Države, u privatno-službeno-radnu posjetu. 

S travnjaka ispred Bijele kuće poručila nam je da Hrvatska želi "sukreirati američku vanjsku politiku", i "postati lider". U tako važnu posjetu je otišla sa šeficom kabineta, gotovo incognito, bez rasporeda službenih posjeta i razgovora. Na pitanje Branke Slavice,  može li navesti imena ljudi s kojima se sastala, dala je - ovo je precizan citat  - slijedeći odgovor:

"Pa naravno, niz članova kongresa, niz članova Kongresa u smislu administracije koja je republikanska ali isto tako i demokratska, jer naravno mi želimo raditi u smislu da vodimo politiku s novom Trumpovom administracijom ali isto tako vodimo politiku isto tako i s ljudima koji će biti tu, bez obzira kojeg su, da li su, demokratske ili republikanske provenijencije".

Za vrijeme njene posjete - kakva god ona bila - Hrvatska je, kako se čini, bila obezglavljena jer predsjednica nije prenijela svoje ovlasti predsjedniku Sabora. 

Ustav kaže:

"U slučaju kraće spriječenosti uslijed odsutnosti, bolesti ili korištenja godišnjeg odmora, Predsjednik Republike može povjeriti predsjedniku Hrvatskoga sabora da ga zamjenjuje. O povratku na dužnost odlučuje Predsjednik Republike. U slučaju duže spriječenosti uslijed bolesti ili nesposobnosti, a posebno ako Predsjednik Republike nije u stanju odlučiti o povjeravanju dužnosti privremenom zamjeniku, predsjednik Hrvatskoga sabora preuzima dužnost privremenog predsjednika Republike na temelju odluke Ustavnog suda. Ustavni sud o tome odlučuje na prijedlog Vlade....

Predsjednica se u Washingtonu susrela s Marcom Rubiom. Čini se da se susret odvijao u nekom lobbyju jer se službeni razgovori kongresnika uvijek odvijaju ispod državne zastave a Grabar Kitarović i Rubio sjedili su u običnim stolicama, dok su na stoliću iza stajale odložene ženske torbice.

Kolinda Grabar Kitarović i Marc Rubio | Author: Twitter Twitter
"Fotografija najvjerojatnije nije snimljena u Rubijevom uredu, nego u lobbyju Senata rekao nam je upućeni izvor i nastavio: "Ured senatora ima duboke tepihe i udobne fotelje, dvosjede ili trosjede (s odgovarajućim stolom ili barem klupskim stolićem izmedju, za kraće neformalne dogovore i sastanke), a ne tipizirane drvene stolice s tapecirungom, bez ikakvog stola/stolića izmedju. I, još važnije -  američki senator, ako nekoga prima u formalnu posjetu u svom uredu, mora (ali mora) u pozadini imati američku zastavu i zastavu svoje savezne države. Dakle, ovo naprosto može biti nikakav službeni posjet. Riječ je, očigledno, o na brzinu dogovorenom sastanku koji je trajao koju minutu – da je bila riječ o bilo kakvom ozbiljnijem sastanku (ne govorimo o 'formalnom', nego makar o 'ozbiljnijem'), ne bi dvije ženske torbice bile na podu izmedju sugovornika."

Na službenoj web stranici Marca Rubia nema ništa (ali ništa) o sastanku s Kolindom. Da je bila riječ o bilo kakvoj, pa i najmanje važnoj, službenoj aktivnosti, ona bi bila zabilježena na web stranici senatora.

Njen drugi sastanak, u Atlantic Councilu, također je upitan:

"Atlantic Council je jedan od američkih think tankova, ali daleko od toga da bi bili u izravnoj vezi s američkom administracijom", dodaje naš izvor, odlično upućen u funkcioniranje američke administracije.  

Kolinda Grabar Kitarović u Atlantic Councilu | Author: Twitter Twitter
"Fotografija je snimljena na hodniku, ispred ulaza u službene prostorije Atlantic Councila (obratiti pažnju na display na zidu). Atlantic Council nema nikakvu (nikakvu) informaciju na svojem web siteu o posjeti Kolinde GK. Na stranu sada to što su tu, ako je riječ o protokolu, naprosto neusporedive razine: predsjednicu jedne države, dakle, na hodniku prima potpredsjednik jedne  nevadine udruge... Podjednako je važno što je posjeta, očigedno, dogovoreno u velikoj brzini."

Naime, Atlantic Council nema nigdje zabilježeno da je posjeta dogovarana, jer bi onda ušla pod 'upcoming events' (a to bi svakako bilo tako da je posjeta KGK bila dogovarana regularnim diplomatskim kanalima, ma koliko ona bila u formalnom smislu ispod razine predsjednika države), ili bi posjeta bila zabilježena pod aktivnosti koje su se već održale. Ništa – nikakva informacija.

Atlantic Council, kada je rječ o posjetama iz inozemstva, ima praksu organiziranja zv. 'radnih ručkova' (ili doručka), na koje se onda pozovu ili svi koji rade na projektima Atlantic Councila, ili i šire, svi iz think tank zajednice koji bi mogi biti zainteresirani za temu razgovora. 

Da je dolazak KGK bio makar nekoliko dana ranije dogovaran, Atlantic Council bi, sasvim sigurno, organizirano jedan takav 'radni doručak' ili 'radni ručak', barem za svoje eksperte. Ali, očigledno je da je dolazak bio naprosto nakon jednog telefonskog poziva, da nije bilo vremena da se organizira čak ni interni razgovor uz kavu i sok, za vrijeme pauze, nego da je KGK uspjela doći tek do ulaznog hodnika –ponovo treba reći – jedne američke nevladine orgnizacije. 

Da je bilo riječi o 'radnom doručku/ručku' (i opet, ma koliko god to bilo u protokolarnom smislu ispod razine jednog predsjednka/predsjednice), taj bi događaj bio apsolutno sigurno zabilježen na webu organizacije.

O narušavanju ugleda zemlja dosta govori i izjava Gordana Jandrokovića od prije par godina, kad je Ivu Josipovića u Americi primio potpredsjednik SAD Joe Biden.

"Hrvatska javnost - rekao je Jandroković -  slabo je informirana o tome kakav je neuspjeh predsjednik RH Ivo Josipović doživio tijekom petodnevnog radnog posjeta SAD-u, ne susrevši se s predsjednikom Barackom Obamom. Radi se o nedopustivom gafu protokola, a politički o potpuno promašenom potezu Ive Josipovića", istaknuo je Jandroković.

"Takav susret ispod je razine onoga što RH u ovom trenutku međunarodno predstavlja, danas kada je međunarodni položaj Hrvatske bolji nego prošlih godina, neshvatljivo je da si predsjednik države može dopustiti da protokolarno s američke strane može biti tretiran na tako niskoj razini", rekao je Jandroković....

Od tada do danas, norme međunarodne diplomacije, kao ni protokol, nisu se mijenjale.

Po povratku u Hrvatsku, predsjednica je odučila sanirati štetu, pa je gostovala u emisiji Tihomira Dujmovića, gdje je oplela po klasičnim desničarskim temama - Srbi, Jugoslaveni, Tito. 

Medije je optužila za mobing, što pokazuje da u Uredu nema kvalificiranog savjetnika koji bi je uputio u značenje tog pojma. 

"Mobing" je termin iz radnog prava, koji podrazumijeva maltretiranje podređenih osoba u hijerarhiji. Ono što mediji rade predsjednici, tradicionalno se još naziva kritikom.

Uz ove dvojbe, ostalo je samo još jedno neriješeno pitanje: što je predsjednica, doista, radila u Americi?

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mExpress 12:28 15.Veljača 2017.

  Iskreno, od kako imamo Predsjenicooooooo od Nje nisam ništa više niti očekivao! Travnjak ispred Bijele kuće. (Propali) posjet u Kuvajt, poklanjanje pištolja poglavaru te zemlje, pokušaji da se dođe do poziva za posjet iz Australije, ... sve je to jad ... prikaži još! i bijeda naše Hrvatske. ... Ali, kad doma imate 333 tisuće robova, u današnjem svijetu jeste jasan znak da niste nigdje (nigdje) dobrodošli. Eto, to bih imao za kazati! ... A stvari se mogu mijenjati samo tako da se mijenjaju (na bolje).

 • štefan 15:31 08.Veljača 2017.

  Bitno je da Kolinda troši , razbacuje i rajta državni proračun. Vi stoko sitnih zuba , zar nemožete otvoriti oći i vidjeti da ta teroristička organizacija zvana h d z , odakle je i Kolinda potekla. Nastoji što više upropastit ... prikaži još! državu i narod , gdje je ona predsjednik.

 • Avatar Casper
  Casper 07:22 13.Siječanj 2017.

  Obična štraca koja sramoti Hrvatsku a koliko je glupa toga i nije svijesna... Radi svojih laži s kojima pokušaje promovirati samu sebe kod svojih debila koji su joj dali glas, onda ruši ugled cijele države i svijet nam se smije ... prikaži još! radi ovakvih preseravanja. Pljuc!!!