Top News
217 prikaza

HDZ blefira – uopće nemaju većinu?

Tomislav Karamarko
Robert Anić/PIXSELL
HDZ od četvrtka tvrdi da imaju potrebnih 76 ruku, pa čak i više, no nakon što je 24sata kontaktirao sve uključene, ispada da zasad nove većine nema

U jeku krize vlasti, danas se očekuje da će se javnosti obratiti premijer Tihomir Orešković. Nakon što su se podsjetimo, u četvrtak javnosti obratili HDZ i Most, danas bi konferenciju za novinare u popodnevnim satima trebao održati čelni čovjek Vlade. 

Sve HDZ-ove priče da ima dovoljno zastupnika za novu Vladu, samo su pritisak da se dodatno raskoli Most. Oni nemaju dovoljno ruku.

Uvjeren je u to jedan od najbližih suradnika premijera Tihomira Oreškovića. Kaže da se Orešković ne planira povući i da ima potporu svih 12 zastupnika Mosta.

Čak nam i određeni izvori u HDZ-u kažu da nije točno da je okupljena nova većina koja bi izabrala novog premijera i nove prve potpredsjednike. Sve je, kaže, blef, donosi 24sata.

"Cilj je i prisiliti Oreškovića da ipak da ostavku", kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

HDZ je od jučer ujutro službeno tvrdio suprotno: da su složili novu većinu za novu Vladu. U dramatičnom danu stalno su stizale informacije o novim pregovorima sa strankama i tko sve (ne) podupire novu Vladu. No, nakon što je 24sata kontaktirao sve uključene, ispada da zasad nove većine nema.

Okružen ministrima, Karamarko najavio da će pokrenuti postupak opoziva premijera | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Osim tvrdnje iz HDZ-a da novu većinu ipak imaju, licitiralo se i s imenima novih premijera. Jedan od najizglednijih je Zdravko Marić, dosadašnji ministar financija. Njega u HDZ-u navodno guraju kao mlado, stručno lice koje bi moglo okupiti širu potporu. HDZ je u potpunosti odustao od mogućnosti da Tomislav Karamarko ima bilo kakvu funkciju u novoj Vladi. No, neki u HDZ-u nas uvjeravaju da Marić neće proći kao kandidat za novog premijera. Među kandidatima je i Domagoj Ivan Milošević, ali i ministri Oleg Butković i Tomislav Tolušić.

"Kolega Marić ima odličnu reputaciju i on je sigurno jedan od onih s kojima se razgovaralo", rekao je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

On je također ustvrdio i da HDZ ima novu većinu u Saboru koja će rekonstruirati Vladu. U njoj nema mjesta niti za čelnika Mosta Božu Petrova niti za Tihomira Oreškovića. Milošević kaže da će novi mandatar i premijer biti iz HDZ-a.

"Preslagivanje je dogovoreno. Sve ćete čuti na vrijeme", bio je neodređen Milošević upitan na kojih to barem 76 ruku računa u Saboru za potporu novoj Vladi.

On je ponovio da bi Orešković trebao podnijeti ostavku jer “eksperiment nije uspio”, a u suprotnom će ga smijeniti.

"Ako odluči ostati pokazat će nevjerojatno nerazumijevanje i tvrdoglavost", rekao je Milošević.

Ponovio je da nakon povlačenja Karamarka, trebaju otići Božo i Tim.  

Božo Petrov, kao ni Tihomir Orešković, neće pristati na odlazak. Ponudio je HDZ-u tri scenarija za izlaz. Prvi je da “postroje” zastupnike koje imaju i slože novu vladu, drugi da ponude novog potpredsjednika umjesto Tomislava Karamarka, a treća opcija su novi izbori.

"Nemamo više što razgovarati. HDZ se pokazao kao skup pojedinaca koji gledaju vlastite interese. Ako ne žele dati novog potpredsjednika, neka postroje tih 76 zastupnika ili idemo na nove izbore. Dosta je ove sapunice!", poručio je čelnik Mosta Božo Petrov.

Marića će predložiti za mandatara?

HDZ jučer nije postrojio zastupnike, ali smo od upućenih saznali kako bi većina trebala izgledati i na koga računaju. Od potrebnih 76 zastupnika, Domoljubna koalicija ima 59. Uz njih je i šest zastupnika Milana Bandića, pa je to 65 ruku. Računaju i na tri bivša zastupnika Mosta koji osnivaju svoj klub i tako dolaze do 68 ruku.

"Drago Prgomet je voljan podržati Vladu koju bi vodio Zdravko Marić, on bi bio novi potpredsjednik Sabora", kažu nam oni bliski Hridi Drage Prgometa. S tim HDZ dobiva još dvoje pa imaju 70 zastupnika.

Okružen ministrima, Karamarko najavio da će pokrenuti postupak opoziva premijera | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Iako Radimir Čačić opovrgava da je bilo što dogovoreno, doznajemo da bi on pristao biti potpredsjednik Vlade. Tako se računica zaustavlja na 71 zastupničkoj ruci. Čak i ako bi HDZ uspio dobiti još dvojicu manjinskih zastupnika, Veljka Kajtazija i Šandora Juhasa, broj se zaustavlja na 73 zastupnika.

Tu počinju problemi. HDZ je uvjeren da će dobiti još kojeg od 12 zastupnika Mosta. Zasad se ne zna tko bi to mogao biti i stoji li taj plan.

"Mi smo spremni poginuti jedan za drugog i sigurno se neće nitko od nas prodati. Zar HDZ nije naučio ništa od pokušaja Milanovića da razbije Most", rekao je jučer Božo Petrov.

Navodne ponude SDSS-u, ali i HDSSB-u

HDZ navodno nudi i Miloradu Pupovcu mjesto potpredsjednika da bi dva zastupnika podržala novu vladu.

"To su nečije izmišljotine. Najbolje za Hrvatsku su novi izbori", jasan je Pupovac.

Čak i ako bi ipak HDZ vrbovao dva SDSS-ovca, ponovno su u problemu. Tada bi izgubili tri zastupnika HSP Ante Starčevića, koji su HDZ-u dosad bili vjerni partner.

"Apsolutno ne. Ne bismo dali čak ni potporu takvoj manjinskoj tehničkoj vladi u kojoj bi bio Milorad Pupovac", rekao je Pero Ćorić iz HSP AS-a.

HDZ je navodno obnovio i pregovore s HDSSB-om Branimira Glavaša. Opet im navodno nude Ministarstvo poljoprivrede za potporu dva zastupnika.

"Nas se ne može nagovoriti, a ne daj Bog potkupiti", poručio je Glavaš i rekao da neće dobiti njihovu podršku.

Od svih zastupnika HDZ računa i na Furija Radina, zastupnika talijanske manjine.

" Ja se spremam za izbore. Od medija doznajem za takve spekulacije", opovrgava Radin.

HDZ se zaustavio na makismalno 73 zastupnika

Dakle, HDZ se zaustavio na 71 zastupiku ili maksimalno 73 od potrebnih 76 koji im trebaju za novu tanku većinu.

Ali optimizam ne jenjava. Njihov partner Milan Bandić najavljuje nove preokrete.

"Ponedjeljak je pametniji od četvrtka. Bit će još obrata, a možda i uštedimo koju kunu", rekao je Bandić.

Oni koji tvrde da HDZ ima novu većinu i inače su najavili da će je objaviti u ponedjeljak. Ako ne uspiju, na dnevnom redu će se naći izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću.

SDP traži raspuštanje Sabora: U tom slučaju odmah idu izbori

SDP bi mogao s HDZ-om srušiti Vladu. Tad bi HDZ imao još 30 dana za traženje većine. Zato SDP prikuplja potpise kojim bi se Sabor odmah samoraspustio. Ako većina zastupnika izglasa raspuštanje, nema više šanse za slaganje nove većine. Izbori bi mogli biti već u srpnju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.