Top News
125 prikaza

Nestala ljubavnica od Nemcova opasna je špijunka?

Boris Nemcov
Laura Lean/Press Association/PIXSELL
Manekenka koja je bila u vezi s Nemcovim tri je dana bila na ispitivanju, a kad se vratila u Ukrajinu samo je nestala

Zaur Dadajev, bivši čečenski policajac, povukao je obarač. I to je jedino što se sigurno zna. Ili, zapravo, ono što nam je servirano. 

Sve ostalo je još u debeloj magli, premda je od ubojstva Borisa Nemcova (56), Putinova najvećeg političkog protivnika, prošlo više od mjesec dana. Vjerojatno će tako i ostati jer je jedini svjedok pucnjave na moskovskom Crvenom trgu 27. veljače - nestao.

Mnogi se pitaju da nije možda špijunka

Nemcovljevoj ljubavnici i manekenki Ani Durickaji (24), koja je bila s njim u trenutku kad ga je Dadajev s četiri metka usmrtio, izgubio se svaki trag. Kako vrijeme odmiče sve je više onih koji su uvjereni da je Durickaja bila špijun te da je njezina uloga u ubojstvu Nemcova prilično važna.

Talijanski dnevnik Corriere della Sera poslao je novinara u ukrajinsku Bilu Cerkvu, gradić 80 kilometara udaljen od Kijeva, i rodno mjesto ukrajinske manekenke, no na sedmom katu ulice Dekabrista nije našao nikoga.

Zapravo, nije našao nju. Na sedmom katu svoja vrata otvorila je susjeda, no ona o Durickaji ne zna ništa.

U njenom navodno stanu ponekad prespava vojnik

"Čitala sam u novinama da vrata do mojih živi Durickaja, ali ja sam ovdje već pet godina i nikad je nisam vidjela. Povremeno u tom stanu prespava neki vojnik, ali on sigurno nije ta manekenka", rekla je djevojka.

U zgradi nije bilo niti osiguranja. Durickaja je dobila prijetnje smrću, te joj je dodijeljeno osiguranje. No jasno je da Durickaja vjerojatno nije niti živjela u toj zgradi. Barem ne neko vrijeme. Nije samo Ana nestala.

Mama na bolovanju, brat se ispisao iz škole

Nitko ne može locirati niti njezinu majku Inu i brata Bogdana. Majka Ina, medicinska sestra, javila se prije nekog vremena u bolnicu u kojoj radi otvorivši pritom bolovanje, no od tada ju nitko nije vidio. Brat Bogdan, pak, ispisan je iz gimnazije koju je pohađao. Sve se odvijalo kao na filmu.

"Predao sam mu školski materijal i zaželio sreću u daljnjem životu. Premda je sreća potrebnija njegovoj sestri. Nemoguće je da onaj tko se protivi Putinu bude ubijen bez dozvole vlasti", rekao je ravnatelj gimnazije Volodimir Tkačenko.

Zapravo, i nije istina da nitko ne zna gdje se nalazi mlada manekenka. Prema pisanju Kijev Posta, četiri čovjeka to dobro znaju, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, premijer Arsenij Jacenjuk, ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov i šef tajne službe Valentin Nalivjačenko.

Nitko je ne poznaje iz svijeta mode i filma 

Ako je ta informacija točna, onda nema sumnje da su Ana, njena majka Ina i brat Bogdan vjerojatno negdje skriveni zajedno. Durickaja je nakon ubojstva tri dana provela na ispitivanju. Ruska policija navodno joj je nudila ulazak u program zaštite svjedoka, no odbila ih je.

Nakon što je puštena na slobodu, odmah je odjurila majci u Kijev.

"Rusima sam rekla sve što znam, a to je ništa. Nisam vidjela čovjeka koji je ubio Nemcova. Stvarno ne znam ništa", istaknula je ukrajinska manekenka.

Primila je i prijetnje smrću, pa je dobila pratnju. Ruska državna novinska agencija Tass pisala je tada, pak, da je Durickaja histerična i u tešku mentalnom stanju.

Ukrajinska manekenka upoznala je Nemcova prije dvije i pol godine preko Petera Listermana, opskurnog lika koji je u Ukrajini poznat kao čovjek koji spaja prelijepe cure s bogatašima. 

Premda je puno onih koji će reći da on te cure zapravo prodaje onima dubljeg džepa. Tako je i Durickaja ušla u svijet glamura, bogataša i luksuza. Nije joj smetalo što je Nemcov oženjen, stariji od nje 32 godine, te što ima četvero djece s tri različite žene. 

Odgovaralo joj je to jer je prije njega bila obična cura. Bavila se manekenstvom i glumom, premda je tu puno upitnika jer za nju niti na modnim pistama, niti u svijetu filma, nitko nije čuo. Bila je hostesa, radila je u banci, a studirala je na ekonomskom fakultetu na kojem je godina koštala 2000 eura. 

Pitanje je kako si je to mogla priuštiti budući da nije živjela u bogatoj obitelji. Majka, medicinska sestra, i otac, građevinski radnik s 250 eura mjesečne plaće, faks joj nisu mogli plaćati. 

Manekenka je postala kad su je prijatelji prijavili na natjecanje ljepote, na kojem ju je zamijetio modni agent. No u svijetu mode i ljepote, dok nije upoznala Nemcova, bila je tek prolaznik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.