Top News
5346 prikaza

Neuspješni Vaso: Želi preuzeti i rasturiti HDZ, ali...

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Koliko je zapravo moćan i utjecajan nominalno drugi najvažniji čovjek najveće stranke u Hrvatskoj

Dovoljno moćan da zatrese temelje, nedovoljno moćan da sruši šefa. Otprilike tako bi se mogla opisati situacija u kojoj se našao Milijan Brkić. Nominalno jedan od najmoćnijih ljudi HDZ-a, predvodnik desne stranačke struje, kingmaker čitave stranke. Sve se to priča o njemu, ali moramo postaviti pitanje koliko je on zapravo moćan, a koliko je to sve samo fama. 

Je li Vaso tigar od papira?

Ovih dana ozbiljno se raspravlja o Brkićevom utjecaju na aferu SMS. Otprije je poznato da je njegov kum Blaž Curić dojavio Franji Varga da ga policija prati. Express je već na početku afere postavio pitanje kako vozač jednog ministra i to poljoprivrede, zna koga policija prisluškuje. Sada, kad je i sam Brkić završio u USKOK-u, napokon je krenuo u obračun s nadređenima.

"Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije", kazao je Brkić Večernjem listu nakon što se doznalo da je prošli tjedan pozvan na razgovor u PNUSKOK kao osumnjičenik.

Andrej Plenković i Milijan Brkić Novi val Top News Stvara se novi HDZ uz jedno pravilo - bez Vasinih ljudi!

Do sada nije bilo nikakvih stranačkih sankcija za Brkića, usprkos pričama da je on bio odgovoran za curenje informacija tijekom razbijanja lanca elitne prostitucije, ali tu ne treba neke pretjerane zaključke izvlačiti. Plenki je štitio, i štiti, brojne druge ministre sve dok mu se otvoreno ne usprotive. Dadi Milinoviću nije presudilo kadriranje po NP Plitvice ili poražavajući rezultati iseljavanja iz Like već to što je odlučio dovesti autobus svojih pristaša i iskrcati ih pred središnjicu stranke na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. 

"Svatko tko osjeća Hrvatsku, Domovinski rat i hrvatske branitelje danas je tu. Oni koji nisu, imaju svoje razloge za to i to morate njih pitati". Tim je riječima, posve nedvosmisleno, Brkić s komemoracije za Slobodana Praljka prozvao premijera i brojne ministre koji se nisu pojavili u Lisinskom. Prošlo je od toga više od godinu dana, a značajnijih promjena u odnosu snaga na samom vrhu još nije bilo.

Na izborima za EU parlament poslao je Plenković mlade snage, beskonačno odane snage, HDZ-a. Što je samo posljednji u nizu dokaza da je Brkić potpuno marginaliziran u stranci. U HDZ-u dio članova Predsjedništva koji su bliski Brkiću jučer su Večernjaku prenijeli kako smatraju da su jako male šanse da se Brkić izvuče iz Afere SMS, koja je sada kulminirala sumnjom da je preko Varge špijunirao vlastitu ženu, od koje se u međuvremenu rastao.

"To je klasična šablona da kažeš kako ti smještaju i kako je riječ o političkom obračunu, mislim da i Brkić to upravo radi. Prilično sam uvjeren da ne može preživjeti aferu SMS, posebno nakon zadnjih otkrića, a tko zna čega sve još nema. Varga je istražiteljima svašta pričao", rekao je sugovornik Večernjeg lista iz HDZ-a.

Koliko je Plenki preuzeo vlast govore i činjenice da Brkić, Hebrang, Kovač Stier i drugi gospodari desnice već neko vrijeme nemaju utjecaja u stranci. 

Kolinda Grabar Kitarović u Kninu Ususret kampanji Top News Savjeti za Kolindu kako izbjeći kletvu Ive Josipovića

Kad se sve zbroji i oduzme, kad pogledamo u koliko navrata je bilo priče o Vasinom puču unutar HDZ-a, postavljamo pitanje je li on zapravo i toliko važan koliko se on predstavlja? Sanaderu on nije bio nikakav faktor, Kosorici također, čini se da je samo Tomislavu Karamarku bio pretendent na prijestolje. 

Express je već pisao kako je Brkića kandidirao Karamarko za ministra bez njegova znanja, računajući da će se oko njegova imenovanja voditi polemike i da zbog afere s diplomskim radom tadašnji mandatar Orešković na tu kandidaturu neće gledati blagonaklono. 

Verzija iz “samog srca” HDZ-a govori da je Karamarko isturio Brkića za ministra branitelja želeći ga eliminirati kao mogućeg pretendenta za bilo koju funkciju u HDZ-u! 

"Karamarko se Brkića sad boji više od ičeg drugog, a upravo je to ono što je Brkić htio postići. Šef stranke sad strepi, u nekim stvarima i popušta Brkiću, ali ovaj ga je prozreo. Neće ići direktno na njega, može se reći da Brkić sad i želi da šef strahuje od njega", rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Bilo je to prije nešto više od tri godine. 

Karamarkov HDZ ostvario je najgori mogući rezultat. Usprkos širokoj koaliciji s raznim desničarskim strankama morali su u "suradnju" s Mostom. Morali su dovesti Tihomira Oreškovića za premijera. Ako to nije pirova pobjeda, ne znamo što jest.

Vaso je vodio i kampanju za Kolindu Grabar Kitarović, što mu je dalo idealnu priliku da na Pantovčak postavi svoje ljude i tu je priliku iskoristio. Ali, veselje je kratko trajalo, do trenutka kada je HDZ preuzeo Andrej Plenković. Kolinda je pokušavala 'lupati šakom o stol', što je radila dok je premijer bio Zoran Milanović, ali Plenković se pokazao kao tvrd orah i sve kombinacije Kolinde Grabar Kitarović i Milijana Brkića da zatresu Plenkijevu fotelju pale su u vodu.

Kolinda se u međuvremenu primirila, riješila se desničara iz ureda, jer joj je ozbiljno prijetilo da joj HDZ ne da podršku za drugi mandat, a ni Vaso joj više nije tako blizak, tako da je Vaso ostao i bez utjecaja na Pantovčaku što je na početku Kolindinog mandata imao. Ukratko, Vasin utjecaj se rasuo od Trga žrtava fašizma preko Banskih dvora do Pantovčaka.

Nakon Šeksove političke smrti govorilo se da je njegov utjecaj bio preuveličan. Hoćemo li isto to govoriti i za Brkića? Možda čak i puno prije nego što to itko očekuje?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.