Top News Izbori u Americi
2302 prikaza

Ovo je čovjek koji će stvoriti globalnu ultradesnicu

Stephen Bannon
REUTERS
Poznat po bliskoj suradnji s europskim desničarima, ušao je na velika vrata u Bijelu kuću

Ekstremna desnica Europe upravo je dobila najveću zamislivu podršku u Bijeloj kući. Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump postavio je na jednu od najviših pozicija svog bliskog saveznika Stephena Bannona.

Službena titula je "glavni strateg i visoki savjetnik" i nije potpuno jasno što bi on trebao raditi, ali u svjetlu njegovih prijateljstava s desničarskim strankama jasno je da bi mogao proširiti svoju retoriku na ostatak svijeta. Europska desnica sa zadovoljstvom je dočekala ne samo Trumpa u Bijeloj kući već i Bannona.

Uzmimo za primjer ovaj izvještaj francuske TV kuće LCI o Bannonu i Trumpu. Francuski novinari usporedili su Bannona s Hitlerovim šefom propagande Josefom Goebbelsom. Novinari su citirali seksizam na stranici Breitbart, svojevrsnoj utvrdi tvrde desnice u SAD-u, kojom upravlja upravo Bannon i bilo je dovoljno da prikažu njegovu izjavu kako bi volio proširiti Breitbart i na francusko govorno područje.

Nova zvijezda francuske desnice

Aludirao je na Marion Marechal Le Pen kao novu zvijezdu francuske desnice i to je bilo dovoljna da Marion počne svoj dio posla. "Potvrdno odgovaram na poziv Stephena Bannona, šefa Trumpove kampanje, za zajedničkom suradnjom", napisala je Marion Le Pen na Twitteru.

Zanimljivo je napomenuti da Bannon nije spomenuo Marine Le Pen, reformatoricu francuske desnice koja je Nacionalnu frontu pretvorila u najdinamičniju političku snagu u zemlji. Njen otac Jean-Marie Le Pen ostavio joj je u nasljedstvo često marginaliziranu stranku. Pod Marininim vodstvom Fronte National postala je jedna od najvećih stranaka u Francuskoj.

Iako je u posljednje vrijeme pokazao određene sklonosti prema francuskim desničarima, Bannon godinama održava dobre odnose s drugim igračima na desnoj političkoj sceni u Europi. U prvom redu tu je riječ o UKIP-u u Velikoj Britaniji, zatim AfD-om u Njemačkoj i PVV-u u Nizozemskoj. Sve te stranke dobile su svoj prostor na Breitbartu.

Od životarenja do uspjeha

Vođa UKIP-a Nigel Farage stiže u posjet novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu | Author: EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL

Izbor Donalda Trumpa u Bijelu kuću gotovo je zajamčio uspjeh Breitbartove, a time i Bannonove, poruke na globalnoj razini, a političari koji su nekad životarili na rubovima europske desnice požurili su hvaliti se uspjehom Trumpa i Bannona. 

U subotu je Nigel Farage, koji je uspio orkestrirati odlazak Velike Britanije iz Europske unije, bio jedan od prvih posjetitelja novog američkog predsjednika. Farage je nakon sastanka izgledao kao da je osvojio jackpot u jednom od Trumpovih kasina, piše Daily Beast. Medijima je ispričao da najbliži suradnici novog američkog predsjednika nisu zadovoljni britanskom premijerkom Theresom May, a najviše joj predbacuju to što je bila protiv Brexita prije referenduma. 

Moć Bijele kuće

Breitbart ima svoje lokalne ogranke u Londonu i Jeruzalemu i čini se sigurnim da ima planove za širenje na Njemačku i Francusku kako bi tamo širio populističku i nacionalističku propagandu.

"Već dulje vrijeme je htio surađivati sa svim tim strankama, ali to je bilo ograničeno na promociju u sklopu Breitbarta", ispričao je za Daily Beast izvor blizak samom Bannonu. "Sada ima moć Bijele kuće iza sebe", dodao je isti izvor.

Bannon je u nedjelju navečer od šefa omiljenog Trumpovog medija postao visoki savjetnik u Bijeloj kući i time je europska desnica odjednom dobila izravnu vezu s vođom najmoćnije države svijeta.

Uznemirujuće je i to što je Bannon otvoreno govorio da je poznata nacistička propagandistica Leni Riefenstahl ostavila veliki utjecaj na njegove stavove.

Vjetrovi promjene

Zasad nije potpuno očito pušu li vjetrovi promjene s desnice ili je to tek blagi lahor koji će ubrzo proći. Međutim, kada je visoka povjerenica zadužena za vanjsku politiku Federica Mogherini sazvala sastanak ministara vanjskih poslova članica Unije nekoliko zanimljivih odbijenica stiglo je na njenu adresu. Neslužbena večera trebala je predstaviti ujedinjenu Europu i najaviti mogući odnos s Trumpovom Amerikom, ali samo 20 ministara je sudjelovalo. Boris Johnson iz Velike Britanije počastio je taj sastanak s nekoliko odabranih epiteta i odbio prisustvovati. Mađarska je također odbila, ali to nije bilo tako iznenađujuće zato što je Trumpova pobjeda naišla na veliko odobravanje u nama susjednoj zemlji. 

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini | Author: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL

Najzanimljiviji izostanak je francuskog ministra Jean-Marca Ayraulta, on se krotko ispričao i izrazio žaljenje zbog izostanka. Francuskoj se približavaju izbori, a predsjednik Francois Hollande bori se povijesno niskim rejtingom od samo 4%. Francuski političari gotovo panično žele privući neke glasove s desnice zato što bi pobjeda euroskeptične desnice mogla nanijeti veliku štetu Europskoj uniji.

Povijesna kampanja i pobjeda

Desničarske stranke u nekim drugim zemljama već sada se hvataju za skute Trumpove povijesne kampanje i izborne pobjede. Nizozemski Geert Wilders već sada je preuzeo neke "trumpizme". "Učinimo Nizozemsku opet moćnom", napisao je Wilders na Twitteru. Odlasci na rusku televizijsku postaju RT također mu nisu strani, a u jednom razgovoru za RT rekao je da politika više nikad neće biti ista. "Pogledajte Ameriku, ako oni mogu, možemo i mi", njegova je poruka europskoj desnici. 

Strategija barem donekle uspijeva. Najnovija istraživanja pokazuju da bi Wildersov PVV mogao osvojiti 27 od 150 mjesta u nizozemskom parlamentu čime bi postali najveća parlamentarna stranka. Wildersova populistička strategija ipak mu zatvara vrata političkog uspjeha. Nedostaju mu koalicijski partneri s kojima bi formirao parlamentarnu većinu i čini se da bi mogao okrenuti se gradnji vlastitog kulta ličnosti, uz svesrdnu pomoć Breitbarta i Bannona.

Berlusconi protiv usporedbi

I Italiju potresaju desničari. Otvoreno rasistička i ksenofobna Sjeverna liga pod Matteom Salvinijem kaže da su Trumpu nudili otvorenu pomoć u stvaranju europskih prijatelja u politici. "Ako nas je Brexit išta naučio, ako nas je pobjeda Donalda Trumpa išta naučila, to je da danas počinjemo uzimati moć", napisao je Salvini na Twitteru.

Nek i drugi političari gotovo su uvrijeđeni usporedbama s Trumpom. Među njima je čovjek kojeg najčešće nazivaju europskim Trumpom, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. "Naravno da postoje neke sličnosti zato što je on poduzetnik koji je odlučio pomoći svojoj zemlji. Ali ja nikad nisam vodio protekcionističku ili izolacijsku politiku koje bi mogle nauditi našoj zemlji", rekao je Berlusconi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.