Top News
1723 prikaza

Ni gubitak noge nije dovoljan za presudu - u Hrvatskoj

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Donosimo najvažnije vijesti i događaje koji su obilježili protekli tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković i izraelski kolega Benjamin Netanyahu dogovorili su prodaju ratnih zrakoplova F-16 iz Izraelskog zrakoplovstva u Hrvatsku, piše Jerusalem Post. Hrvatska već dulje razmatra planove za kupnju izraelskih mlažnjaka kao zamjenu 12 borbenih zrakoplova Mikoyan MiG-21 do kraja 2020. godine. Vrijednost posla procjenjuje se na oko 500 milijuna dolara, podložno uvjetima natječaja. "Dvojica premijera dogovorili su da će nastaviti proces prodaje izraleskih zrakoplova Hrvatskoj, prema uvjetima natječaja. Ovo je još jedan izraz dubokih veza dviju zemalja. Dvojica vođa dogovorila su širenje ekonomskih, sigurnosnih, vodoprivrednih, poljoprivrednih, akademskih i turističkih veza", stoji u priopćenju za medije ureda izraelskog premijera.

Pročitajte više na: Izraelci: "Plenki kupuje naše avione"

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu, koja je prije nekoliko godina imala i stečajnog upravitelja, danas posluje u plusu, Dječja onkologija dobila je nove prostore, svako toliko se pojavljuju sve nove javne akcije... Pritom je nastavila i dobru praksu iz prijašnjih godina, primjerice škola za djecu pacijente iz koje, iako na liječenju, školarci odlaze i na natjecanja i tamo pobjeđuju. Unatoč svemu tome, sadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Zoran Bahtijarević nema pravo sudjelovati na natječaju za ravnatelja u novom mandatu što ga je raspisala uprava ove dječje bolnice. Natječaj traje do 2. veljače, a problem s time što Bahtijarević nema pravo sudjelovati na natječaju, iako je bolnicu odlično vodio od svibnja 2016., u tome je što je prema statutu klinike uvjet za ravnatelja to da u znanstveno-nastavnom zvanju status profesora ili docenta.

Pročitajte više na: Kome smeta: Odlično vodio bolnicu za djecu, a mora otići

Splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari dijagnosticiran je zloćudni tumor na mozgu i, prema svemu sudeći, čeka ga dugotrajni oporavak koji bi mogao rezultirati njegovim čestim izostancima s radnog mjesta. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak u 14 sati Oparini zamjenici najavili su da će preuzeti sve njegove dužnosti. "Andro je naš gradonačelnik, odmah smo se dogovorili što i kako nastupiti. Jelena i ja smo do sada imali dogovorene aktivnosti, pa i sada radimo na poslovima okje smo planirali. Onaj veliki posao koji je Andro vukao sad ćemo to nas dvoje raspodijeliti. Molimo vas, pomozite nam u tome. Uvažavamo vaše primjedbe i molimo vas da tako nastavite i dalje. Mi ćemo nastaviti sve od sebe, davati ovome gradu najbolje što znamo i umijemo. Nadamo se kako će nam se naš gradonačelnik vratiti što ranije", kazao je Nino Vela.

Pročitajte više na: Opara u bolnici: Split će voditi zamjenici

Reno Sinovčić, kontroverzni zadarski poduzetnik, bivši nogometni sudac, nekadašnja alfa i omega NK Zadar, te nekad vlasnik nekoliko lokalnih zadarskih medija i gradski vijećnik u srijedu ujutro je deložiran iz stana kojeg posjeduje u Zadru. Deložiran je zbog neplaćanja kredita, a u stanu nad kojim je provedena deložacija živjela je njegova kći.  Sinovčiću je Županijski sud u Zagrebu 2015. godine blokirao sve nekretnine i pokretnine do okončanja istrage, vezano za aferu “Ribar”. U prosincu 2014. godine je uhićen s još nekoliko ljudi zbog zloporabe položaja i ovlasti, utaju poreza, zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevaru, krivotvorenje dokumenata... Sud mu čak ni uz ponuđenu jamčevinu od deset milijuna kuna nije dao da se brani sa slobode, pa je mjesec dana proveo u Remetincu.

Pročitajte više na: Pad zadarskog Berlusconija: Nekad je sa sucima pio kave

Zagrebački Županijski sud u srijedu je proglasio krivima bivšeg ravnatelja Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića, njegova zamjenika Ognjena Preosta i još trojicu djelatnika koje tereti da su od 2009. do 2012. godine otuđili najmanje pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.  Darko Grdić nepravomoćno je osuđen na 3 godine, Ognjen Preost također na 3 godine, Zdeslav Ivanković na 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od 3 godine, Denis Lukinić na 11 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od 4 godine. Tibor - Mijo Kuljanić je oslobođen krivnje. Također, moraju vratiti 4,973.000 kuna. Grdić mora vratiti 1,5 milijuna kuna, Preost 3,32 milijuna kuna, a ostatak moraju vratiti Ivanković i Lukinić. Na izricanje presude došli su samo Preost i Lukinić.

Pročitajte više na: Bio je omiljeni Mesićev alkar, a sad ide iza rešetaka

Sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić izrekla je odbijajuću presudu i odbila optužbu protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Odbijena je zbog nastupa zastare. Protiv dr. Popovića vodio se višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju Miroslava Maškarina s Raba. Riječ je o 21-godišnjem mladiću koji je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka davne 2006. godine, koja je završila amputacijom lijeve potkoljenice. Dr. Popović je bio optužen da je iz nehaja kao doktor medicine obavljajući svoju djelatnost nesavjesno postupao i time prouzročio teške tjelesne ozljede Miroslavu Maškarinu.

Kazneni postupak obustavljen je zbog zastare koja je nastupila još 2014. godine.Sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić izrekla je odbijajuću presudu i odbila optužbu protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Ja sam vam još pomoćnik ravnatelja bez ikakvih ovlasti. Ne daju mi nikakva zaduženja, odsječen sam od svega u svojem uredu. Dobivam plaću, a ne j..u me za suhu šljivu.

Ali neće me se tako lako riješiti. Svaki dan dolazim na posao pola sata ranije i odlazim pola sata kasnije. Mislili su da će mi dosaditi i da ću otići, ali neće. Sve ću dobiti na sudu. Objasnio je to Ante Pezo, čovjek koji je do 2016. godine vodio državnu Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.