Top News
341 prikaza

Nije ga zvao tjednima, a onda je rekao: Vaso, ministar si

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić
Slavko Midžor (PIXSELL)
Sumnja se da je Karamarko poslao Brkića namjerno u političku provaliju kako bi ostao neprikosnoveni i apsolutni vladar HDZ-a

‘To je časna dužnost časne hrvatske populacije branitelja’, brzo se snašao i rekao Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a nakon što ga je šef Tomislav Karamarko javno kandidirao za ministra branitelja.

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Tada se sve još činilo idiličnim za Brkića, napokon je bio blizu ostvarenja sna ili ambicije da postane dužnosnik u Oreškovićevoj vladi, a onda ga je dočekalo otrežnjenje. 

Iz MUP-a, na čijem je čelu Vlaho Orebić iz MOST-a, stiglo je priopćenje da je samo pitanje dana kada će ponovno ponišititi diplomu Milijanu Brkiću. 

A s takvim utegom Brkić bi se jako teško nosio sa pozicijom ministra. Je li Karamarko namjerno gurnuo Brkića na čelo nezahvalnog ministarstva da ga politički eutanizira? Ili će njih dvojica iz ove najnovije krize izaći kao još jači saveznici.

To je Brkićev misterij za koji utjecajni HDZ-ovci imaju različita tumačanja. No jedno je sigurno, preko Brkićevih leđa i ove kandidature će se prelomiti odnosi najjačeg dvojca u HDZ-u. 

Ali, testirat će se i odnos s Mostom te koliko su daleko oni spremni ići u obranu ljudi svojih partnera.

Ako Karamarko nakon prvotne podrške počne okretati leđa Brkiću i stranački će izbori za njega biti neizvjesniji. 

Jedan krug visokopozicioniranih HDZ-ovaca spremno odgovora da Brkićeva kadidatura nije nikakva nova magija već pomno osmišljenjena politička igra.

Oni uvjeravaju da je Brkić bio ogorčen kada je dan nakon njegove kandidature stigla potvrda iz MUP-a da će mu ponovno pokušati oduzeti diplomu.

"Meni sve to miriše na odličan politički manevar da se Brkića makne s političke scene, da ga se gotovo marginalizira i umanji njegovu snagu u HDZ-u", objašnjava naš sugovornik.

No, da bi se ova drama bolje shvatila treba objasniti neke odnose u stranci. Nije tajna da Brkić i Karamarko imaju česte trzavice, da se znaju i posvađati, ali do sada se uvijek smatralo da njihovo prijateljstvo nitko i ništa do kraja ne može uništiti.

Svađali su se i mirili, poput starog bračnog para, možda su čak tu i tamo jedan drugom radili iza leđa, ali jedan bez drugog nisu mogli. 

Ali očito se nešto promijenilo, jer jedna verzija priče koja može objasniti Karamarkovu neočekivanu javnu kandidaturu Brkića za ministra branitelja(doduše špekuliralo se o tome da će Crnoju naslijediti Brkić u trenutku kad je zamrznuo mandat u Saboru, ali on je tada javno rekao da će se posvetiti stranci i radu na terenu zbog unutarstranačkih izbora) govori da je riječ o vrhunskom potezu šefa HDZ-a kojeg se definitivno ne bi posramili ni politički mudraci poput Šeksa ili Bebića.

Danas bi malo tko Karamarku priznao da je mudar i promišljen političar (takvo je javno mnijenje), ali njegovi potezi od trenutka pregovora s MOST-om pa do danas pokazuju da je prošao put od političkog mrtvaca (kakvim su ga proglašavali mnogi mediji još u prosincu prošle godine), pa do orbite u kojoj je jedan od najutjecajnijih političara u zemlji, političara koji polako, ali sigurno vodi vodu na svoj mlin. I u političara koji je definitivno sazrio. 

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Naime, verzija iz samog srca HDZ-a govori da je vrlo moguće kako je Karamarko isturio Brkića za ministra branitelja da bi ga politički eliminirao i to trajno- iz stranke i kao budućeg pretedenta za bilo koju funkciju u HDZ-u.

"Ako se dokaže da je plagirao diplomu i to u trenutku kad je kandidiran za ministarsku funkciju, njegov politički kredibilitet je veoma nizak. Ne zaboravimo ni Karamarkovu rečenicu da će ga, ako se to dokaže, smijeniti s mjesta glavnog tajnika. Dakle, Brkić bi od jednog utjecajnog političara mogao vrlo lako postati politički mrtvac bez ikakva utjecaja u stranci", rekao je naš sugovornik.

S duge strane ima i onih u HDZ-u koji kažu da je Brkić vratio velik utjecaj u stranci i u kadroviranju te da su on i Karamarko smirili nesuglasice.

Brkić je tako, kaže jedan drugi sugovornik iz HDZ-a, dobio odriješene ruke kod šefa prilikom imenovanja zamjenika i pomoćnika ministara.

"Nije njegov status uzdrman, bar ja tako mislim. Čak sam u jednom trenutku pomislio kako se povratio nakon što je donekle bio marginaliziran u pregovorima oko sastavljanja vlade", rekao je.

No, koje su zapravo bile Brkićeve ambicije? On je definitivno htio biti dio političke elite, izvršne vlasti i prva želja bila mu je da postane ministar unutarnjih poslova.

Stranka ga nije podržala jer je navodno MOST stavio veto na njegovo ime, ali i na ime Josipe Rimac kao kandidata za ministre. 

Karamarko mu, tako se barem nagađa, nije dopustio ni da 2015., postane savjetnik predsjednice za unutarnju politiku te je na to mjesto predložio Josipa Buljevića. 

Navodno je Brkić to savjetničko mjesto pikirao i nakon sastavljanja vlade, šuškalo se i da se dogovorio s predsjednicom, ali opet ništa. 

I kad se već navodno bio pomirio s tim da neće ni na jednu funkciju (a njemu su se u javnosti pripisivale nadnaravne organizacijske moći ključne za pobjedu HDZ-a) , Karamarko ga je javno predložio za ministra branitelja. 

No, moguće je da su Brkića ‘koštale’ špekulacije o tome kako će na predstojećim unutarstranačkim izborima podržati nekog drugog kandidata, a ne Karamarka. 

Govorilo se o generalu Damiru Krstičeviću, pa čak i o europarlamentarcu Andreju Plenkoviću (iako je to poprilično nerealno). Činjenica je da su odnosi predsjednika HDZ-a i glavnog tajnika zahladili. 

Navodno čak do te razine da se nisu čuli po nekoliko zadnjih tjedana, čak ni telefonski. Nije ispalo nikako niti dobro, a i veoma je indikativno da Karamarko nije pozvao Brkića uz sebe i javno rekao: Ovo je moj prijatelj, najbolji izbor za novog ministra branitelja!

Brkića je iznenadila ad hoc kandidatura iako je znao da se s njegovim imenom spekulira kao mogućim kandidatom. Htio je izbjeći upravo ono što se dogodilo. Da odmah nakon prve najave iskrsne afera s diplomom, da se opet otvori front.

"On je htio da se sve usuglasi, da se donese odluka i sve bude dogovoreno, pa da onda bude kandidiran", kaže nam drugi sugovornik iz HDZ-a.

Božo Petrov i Tomislav Karamarko | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

U tome treba tražiti obrazloženje da je ipak nakon kandidature rekao kako još nije odlučio hoće li prihvatiti mjesto ministra. To je bila njegova mala osveta.

Unatoč svim odnosima, drugi izvori iz HDZ-a- uz priznanje da je sve s Brkićem ispalo prilično nespretno i loše- kazuju da Karamarko nije mislio ništa loše. Dapače, po njemu ispada da je htio zauvijek zakopati “ratne sjekire”.

"Nisu uopće točne spekulacije da je Karamarko namjerno htio isturiti Brkića i ostaviti ga na vjetrometini. Pa Brkić je jako vezan uz Karamarka, a Karamarko ga je ovim postavljanjem na mjesto ministra htio ojačati. Htio je i zabetonirati odnose prije unutarstranačkih izbora i smiriti tenzije", objašnjava taj sugovornik iz Karamarkova kruga.

On odbacuje i tezu da je Brkić žrtvovan kako se ne bi kandidirao za stranačke funkcije. No, kako god se situacija rasplete s Brkićem u budućnosti, sigurno je da drama oko njega ne završava.

Na njegovom primjeru će se brusiti i daljnja suradnja Mosta i HDZ-a kao najvažnijih karika vladajuće koalicije. 

Most je ispočetka oklijevao i odlučili su više ne igrati na prvu loptu. Tako je značajno da unatoč brojnim novinarskim upitima dugo nije bilo službenog stava o Brkiću u Mostu. Iako s njim sjede u istoj sobi i pregovaraju o najvažnijim funkcijama u zemlji. 

Dan nakon kandidature je upravo Ministarstvo unutarnjih poslova Mostova Vlahe Orepića odgovorilo da je samo pitanje dana kada će Brkiću ponovno oduzeti diplomu.

U tome se može nazrijeti sporovozna, ali sigurna taktika političkog odstrela bez previše galame u kojoj će Most koristiti i moć koju su dobili s ministarstvima za svoje ciljeve.

Neki HDZ-ovci su uvjereni da u slučaju Brkića, kao i ranije Zlatka Hasanbegovića, partneri u Vladi ne smiju ni po koju cijenu dopustiti micanje svojih dužnosnika zbog javnih pritisaka.

Uvjereni su u pravnu argumentaciju Brkićeva odvjetnika Ive Farčića da se Brkiću neće moći oduzeti diploma. I to ne zato što je u većem dijelu prepisao diplomski rad, nego zbog zakona i pravilnika kojim će voditi pravnu bitku. 

Ukratko, vadit će se na to da je već Upravni sud dao za pravo Brkiću, a također i da nisu postojali pravilnici po kojima bi prepisivanje bilo okarakterizirano kao grubo kršenje pravila. 

Koliko god se ova strategija činila naivnom i apsurdnom, činjenica je da će u slučaju novog oduzimanja zvanja diplomiranog kriminalista, sve na sudu potrajati barem još godinu do dvije dok se ponovno ne utvrdi pravomoćno je li Brkić plagijator ili ne.

Argument da je sutkinja već rekla kako je 70 posto rada prepisano, u HDZ-u uopće ne smatraju bitnim. Mnogi od njih su uvjereni da nakon Crnoje iz Vlade ne smiju micati ni jednog čovjeka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.