Top News
1924 prikaza

Nije joj jasno: "Nekad se pitam zašto me ljudi toliko mrze..."

Hillary Clinton
DPA/PIXSELL
U već trećoj knjizi memoara nesuđena predsjednica otkriva koliko joj je teško pao poraz

Nesuđena prva američka predsjednica Hillary Clinton preuzima do neke mjere odgovornost za gubitak izbora 2016. protiv Donalda Trumpa. Knjigu "Što se dogodilo" CNN je nabavio tjedan dana prije objavljivanja, u kojoj Clinton nudi objašnjenja za gubitak. Pritom za nešto kaže da je bila njena krivnja, za drugo da nije na to mogla utjecati.

"Osvrćem se na vlastite propuste i pogreške koje sam napravila, preuzimam odgovornost za sve. Možete kriviti podatke, kriviti poruku, kriviti sve što želite, ali ja sam bila kandidat, to je bila moja kampanja, to su bile moje odluke." Ona priznaje da je pogrešno procijenila okolnosti kampanje i protukandidata, točnije Trumpa. Ipak, ona navodi i to da je joj je seksizam otežavao da dođe do glasača.

Pritom je neuvijeno navela ljude koji su sumnjali u njenu kampanju; potpredjednika Joa Bidena i senatora Bernieja Sandersa. Sanders je bio njen protukandidat na predizborima Demokrata. Optužbe da je vrh stranke grubo minirao njegovu kampanju njoj u korist, tako da je ona postala kandidatkinja, nije obrađivala.

Hillary Clinton Susan Bordo Top News Uštogljena, bijela i dominantna – to je uništilo Hillary Clinton

Clinton u knjizi se prezirom govori o Donaldu Trumpu, njegovoj kampanji i predsjednikovanju. Spominje i supruga Billa, s kojim je u braku "doživjela puno, puno više sretnih trenutaka nego tužnih i žučnih". "U kampanji 2016. opet sam čula da je to samo brak na papiru", piše ona, dodajući "(on mi ovo čita preko ramena u našoj kuhinji s našim psima pod nogama i za minutu će reorganizirati naše police za knjige po milijunti put ... ali nemam ništa protiv, jer stvarno voli organizirati onu policu za knjige). "

Medijsko praćenje njihovog odnosa naziva "fasciniranošću", za svoju aferu s e-mailovima posebno je prozvala New York Times i nazvala tu novinu kriminalcem koji ponavlja svoje prekršaje. Konačno, pita se zašto se čini da je javnost i dalje ne voli iako je bila i prva dama i senatorica i državna tajnica i dva puta predsjednička kandidatkinja. "Što me čini takvim gromobranom za gnjev? Zbilja se pitam", napisala je i ubrzo zaključila: "Mislim da je to dijelom zato što sam žena."

Ovo su njeni već treći memoari. U njima se opisuje kampanja koja se pokazala da nije odgovarala trenutku. Ona piše čitateljima da je nakon poraza provela mjesece čitajući studije, izvještaje i novinske članke (sve navedene u njezinoj knjizi) koje nude objašnjenja o tome zašto je njezin stil kampanje promašio u jednoj izbornoj jedinici koja je bila i ljutita i razočarana. Knjiga na trenutke djeluje poput studentskog rada o najiznenađujućem gubitku izbora u povijesti.

"Mislim da je pošteno reći da nisam shvatila koliko se brzo promijenio svijet. Provela sam tradicionalnu predsjedničku kampanju s duboko promišljenim politikama i mukotrpno izgrađenim koalicijama, dok je Trump vodio reality TV show koji je stručno i nemilosrdno privlačio bijes i ljutnju Amerikanaca."

Kao svoje pogrešne procjene navodi loš trenutak plaćenih govora na Wall Streetu tamošnjim bankarima nakon financijskog sloma prošlog desetljeća. Kaže da najviše žali zbog komentara za CNN o otpuštanju rudara. Govorila je, naime, da se SAD energetski prebacuje i da će ona kao predsjednica "izbaciti iz posla i rudare i rudnike". Svoje korištenje privatnog servera za e-mail dok je bila u State Departmentu, a što ju je u kampanji koštalo skandala, nazvala je "glupim".

Međutim, istodobno kaže da je do napada na nju doveo niz faktora, od kojih su njeni nedostaci samo dio. Nadalje, u srednjem dijelu knjige govori o uplitanju Rusije u izbore, čak se i pita bi li taj dio ispao drugačiji da je Barack Obama tada snažnije odgovorio na tu situaciju. Na kraju kaže da žali što nije došla u poziciju da se suoči s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke za predsjednicu SAD-a Novo prebrojavanje? Top News H. Clinton osvojila 2,1 milijuna glasova više od Trumpa, ali...

"Ništa me ne bi veselilo više nego da sam mogla pokazati Putinu da njegovi pokušaji da utječe na naše izbore nisu uspjeli. Jasno mi je da on sad uživa u svemu tome, ali on se još nije zadnji smijao." Znam da mora uživati u svemu što se dogodilo umjesto toga, ali nije se zadnji put smijao."

Dalje opisuje euforiju posljednjih 24 sata, nesigurnost i bol u izbornoj noći, pa kako ju je Obama zagrlio i prošaptao joj: "Ti imaš ovo, tako sam ponosan na tebe." Opisala je kako je, dok su čekali rezultate, njen suprug nervozno vrtio cigaru u ruci. Rekla je i da je na tren odrijemala, a kad se probudila, raspoloženje u hotelu bilo je sasvim drugačije, puno tmurnije. Nekoliko sati nakon što joj je pohvalio kampanju, kaže, Obama ju je nazvao i predložio joj da čestita Trumpu na pobjedi. A za poziv Trumpu je napisala da je bio jedan od najčudnijih trenutaka u njenom životu.

"Čestitala sam Trumpu i ponudila se da učinim sve što mogu kako bi tranzicija vlasti prošla što blaže", piše ona. "Sve je bilo savršeno lijepo i uvrnuto uobičajeno, kao da pozivate susjeda da mu se ispričate što ne možete doći na roštilj. Srećom pa je bilo tako kratko... Bila sam paralizirana, bilo je tako šokantno." Svojim demokratskim kolegama, primjerice Joeu Bidenu, predbacila je da su bili previše kritični prema njenoj kampanji, a poraz je nazvala ponižavajućim udarcem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.