Top News
1006 prikaza

'Rusi se u SAD-u miješaju u puno više nego u same izbore'

Vladimir Putin i Hillary Clinton
REUTERS
Prvo je pao SAD, imaju Trumpa, slijedi Francuska i Marine LePen, a onda Njemačka i AfD

Robby Mook, 37-godišnji PR stručnjak koji je vodio predsjedničku kampanju za Hillary Clinton, u svom komentaru za Guardian upozorio je da se "Rusija u SAD-u miješa u više od pukih izbora". Tjedan dana nakon što je objavio komentar, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za sigurnost Michael Flynn podnio je ostavku nakon što se pokazalo da je u tajnosti raspravljao s ruskim veleposlanikom u Washingtonu o sankcijama, da bi to potom pokušao zataškati.

Mook je pak napisao sljedeće: "Rusko hakiranje Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) i članove kampanje Hillary Clinton tretiralo se previše kao novost i nedovoljno kao ozbiljna i stalna sigurnosna prijetnja. Problem postaje i ozbiljniji kad vidimo da se slično pojavljuje i po drugim zemljama. WikiLeaks, koji je razdijelio dokumente ukradene DNC-u, objavio je prošlog tjedna da se namjerava okrenuti prema Francuskoj, te je objavio materijal koji se odnosio na predsjedničke kandidate Francoisa Fillona i Emmanuela Macrona, protivnike Marine LePen.

Michael Flynn Skandal Top News Trump u kaosu: Pljušte ostavke zbog veza s Rusima

Sigurnosne službe SAD-a pronašle su jasne veze između WikiLeaksa i Rusije, pa možemo zaključiti da je to način koji Rusija namjerava koristiti za uništiti neprijatelje Vladimira Putina, Angelu Merkel u prvom redu koja u rujnu ima izbore na kojima će se sukobiti s krajnje desnom Alternative für Deutschland. No, postoji i dublja dimenzija ruske akcije koja iziskuje hitnu akciju slobodnog svijeta; njena sposobnost da tiho utječe na domaću legislativu i donošenje zakona između izbora.

Sa svojim uspjehom u SAD-u prošle godine, Putin je svojim suparnicima poslao poruku da postoji cijena ukoliko ga se prekriži. I doista, kompleksna struktura koju je Rusija izgradila kako bi inficirala javni diskurs lažnim ili ukradenim informacijama, i dalje je ovdje. Može se aktivirati u bilo kojem trenutku, povodom bilo čega, povodom domaćeg ili stranog događaja. To je nedavno dovelo dotle da je predsjednik Trump naveo određenu moralnu ekvivalenciju između Putinovog režima i SAD-a, što je oštri zaokret dugogodišnje političke.

Mi više ne govorimo o tome kako da se konfrontiramo s Rusijom, nego trebamo li se s njom uopće konfrontirati. Velika pobjeda za Putina. Također, Trump i njegov potpredsjednik Mike Pence zastrašujuće dvoje oko toga treba li uopće zadržati sankcije Moskvi. Ipak, primjer predsjednika Trumpa može donekle i zavarati. Ruski oligarski nastoje parkirati svoj novac u prekomorskim projektima, što je izvor Trumpovog bogatstva i ne čudi da je Trump ovako raspoložen.

Donald Trump u Bijeloj kući Čudne odluke Top News Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav

Možemo misliti da su Trump i Rusija samo privremeni problem. Ali nije tako. Ruska krađa dokumenata i slanje neograničenih sredstava u stvaranje i distribuciju lažnih vijesti, sve to ima potencijal korumpiranja našeg političkog sustava do same srži. A možda se to već i dogodilo. Ukoliko bi Rusija napala baltičke države, bi li američka pomoć njima mogla zamrijeti u Kongresu zbog straha izabranih parlamentaraca od ruske osvete?

To možda i zvuči nevjerojatno, ali ljetos smo vidjeli kako republikanci misteriozno naglo mijenjaju svoju političku platformu, ukidajući pomoć Ukrajini, a to je bilo čak i prije nego što je Putin počeo svoje miješanje u izbore. Za primjer uzmite senatora Marca Rubija, koji je nedavno u Senatu okrivio Putina za agresiju u Ukrajini i pomoć Bašaru al-Asadu. "Mi nismo poput Putina", objavio je nedavno na Twitteru.

Ako bi Rubio odlučio kandidirati se za predsjednika 2020., može li očekivati da bi ga ruski hakeri i njihov sustav distribucije vijesti i informacija po društvenim mrežama kaznili na isti način na koji su milijarderska braća Koch potrošila milijune na negativnu kampanju protiv demokrata kada su oni nastojali progurati nacionalnu ugljičnu politiku 2010.? Ne vidim zašto ne bi. I ne vidim zašto Kina i ostale zemlje ne bi činile to isto.

Donald Trump Otpor Top News EU državnici sad i otvoreno opisuju Trumpa kao prijetnju

Moramo poduzeti akciju kako bismo iskorijenili ruske i ostale strane utjecaje prije nego što se probiju previše duboko u naš politički ekosustav. Prvo i osnovno, vođe u SAD-u i EU moraju zaustaviti sve pokušaje Trumpove administracije u ublažavanju sankcija Rusiji. Mora biti jasno da cyber napad na naše izbore izaziva snažan proporcionalni protuudar. Drugo, sve demokratske vlade moraju učiniti sve kako bi osigurale svoje izborne sustave.

To ne znači samo zaštitu glasanja, nego i političke stranke i političare. Trebamo i žestoke kazne za sve koji pomažu rusku intervenciju u naše izbore, a čini se da su Trumpovi pomoćnici to činili. Facebook i Twitter čine ohrabrujuće korake kako bi filtrirali zavaravajuće sadržaje. Moramo razmisliti i kako da se obračunamo s državnim news-agencijama poput Russia Today, preimenovane u RT koji svoj doseg povećava kroz online promociju.

Zakon ne pravi razliku između New York Timesa i China Daily, koji je u suštini državna propaganda. Tužno, nefiltrirana priroda mnogi medija znači da Amerikanci ne vide razliku između njih. Konačno, moramo službeno obavezati izabrane dužnosnike da se toga pridržavaju, da se odriču od vanjskog utjecaja na izbore i kampanje. U SAD-u moramo pozvati na zaštitu od vanjskog utjecaja onako kako smo to učinili s reformom izbornog financiranja. Za očuvati liberalnu demokraciju moramo isušiti močvaru, kako bi rekao Trump. A to znači ukloniti moć stranih savjetnika na korumpiranje našeg javnog života."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.