Top News
217 prikaza

'NItko iz HSS-a nije htio u EU-parlament, pa sam ja pomogla'

Marijana Petir
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Kod Stankovića u Nu2: "... Beljak je i gori od Tita i Staljina... molitelji pred bolnicama su prekrasni... za Mesića sam radila, ali ga prezirem..."

HSS-ova zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir izjavila je u "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra Stankovića da se praktično žrtvovala za svoju stranku. "Ja sam stranci pomogla kad je bilo najpotrebnije. Kad nitko iz HSS-a nije željio ići na listu za Europski parlament", kazala je Petir. Uoči ulaska Hrvatske u EU Poslovni dnevnik je pobrojao što sve ulazi u mjesečna primanja europarlamentarca. Plaća je tada bila 7957 eura, nakon oporezivanja oko 6200 eura. Mjesečni dodatak za troškove ureda i putovanja iznosio je još 4299 eura, na što parlamentarci imaju pravo tražiti i pokrivanje troškova putovanja u Bruxelles i Strasbourg. Godišnje imaju pravo na daljnjih do 4243 eura za ostala putovanja, a za sjednice parlamenta dobivaju dnevnice od po 304 eura.

Petir je do svoje opaske u stranci došla tijekom razgovora. Rekla je da predsjednik HSS-a Krešo Beljak pojedine članove stranke tretira "gore nego Tito i Staljin", da on "nije samo provaljivao u auta, ima još i nešto gore", ali nije otkrila što bi to bilo još gore. Za optužbe po kojima su ona i još 107 članova HSS-a suspendirani, rekla je da su stegovni postupci pokrenuti protiv njih 10, te da su nepravedno progonjeni, jer s njima nitko nije niti razgovarao. "Njima je kampanja počela u drugoj polovici kolovoza, dotad su Beljak i Milanović bili na godišnjem, bili su uvjereni u pobjedu na izborima. Ja sam napravila što se od mene tražilo. Skupova nije bilo do pred kraj kolovoza. U tijeku cijele kampanje dvaput sam pozvana, jednom dan prije i jednom dok sam bila u Europskom parlamentu.

To u biti govori i da niste poželjni biti tamo", kazala je Stankoviću. Marijana Petir je ukazala i na to da Beljak nije htio pričekati Andreja Plenkovića da postane predsjednik HDZ-a i ponudi mu uvjete za koaliranje, nego je odmah prišao Milanoviću. Za aktivnosti organizacije "40 dana za život", koja grupnom molitvom dočekuje žene ispred bolnica, kako bi je odgovorila od pobačaja, Petir je rekla da je to "prekrasna stvar". Na pitanje Stankovića što danas misli o svojedobnom angažmanu na PR-u kod Stjepana Mesića rekla je: "Bila sam zaposlenica u agenciji za odnose s javnošću koja je radila u njegovoj kampanji.

O Mesiću ne mislim ništa pozitivno, on je mnoga svoja stajališta promijenio puno puta." A na Stankovićevo pitanje kako svoje inzistiranje na demokršćanskom karakteru HSS-a pomiruje s naukom Stjepana Radića koji je bio ekstremno antiklerikalan i govorio: "Vjeruj u Boga, ali ne i u popa!", Petir je rekla: "To treba gledati u kontekstu vremena u kojem je Radić živio. Radić je želio dobiti podršku Kaptola protiv mađarona, a kako se Kaptol nije htio miješati u te političke borbe, to ga je udaljilo od Crkve." Što je Radić govorio o Kaptolu možete pročitati u ovoj zbirci njegovih citata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.