Top News
168 prikaza

Beljak ipak prevario SDP - daje potpise Plenkoviću

Krešo Beljak i Zoran Milanović
PIXSELL
Vrh HSS-a daje podršku HDZ-u, ali kao oporba manjinskoj vladi, kako bi matirali ucjenjivanje Mosta. Petir traži prinudnu upravu u HSS-u

Predsjedništvo HSS-a objavilo je da će ta stranka potpisima svojih pet zastupnika dati podršku budućoj vladi oko HDZ-a. Ali ne kao koalicijski partner, nego u smislu da vlada bude manjinska. Na presici vrha HSS-a Beljak je objasnio i kako to da je došlo do dogovora HSS-a o potpisima podrške HSS-ovih zastupnika Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje vlade. "To je praksa koja možda nije viđena kod nas, ali mi ćemo biti opozicijska stranka koja daje 100 dana vremena gospodinu Plenkoviću da pokuša stabilizirati hrvatsku Vladu, a nakon toga neće više imati podršku ukoliko to ne opravdaju", kazao je Beljak. Rekao je i da tim potezom ni HDZ ni SDP nisu iznenađeni.

"Mislim da je netko treći iznenađen sada, jer ne može ucjenjivati više kako je mislio - MOST", kazao je u dnevniku Nove TV, otkrivši da je potez HSS-a takav kako bi odblokirao proces sastavljanja vlade. "Mi, u svakom slučaju, ostajemo u Narodnoj koaliciji kao opozicija HDZ-ovoj vladi", pojasnio je Beljak. Drugim riječima, HSS ostaje u Narodnoj koaliciji, odnosno u opoziciji, ali daje 100 dana slobodno HDZ-u da sastavi vladu kako bi se izbjeglo odugovlačenje s pregovorima s Mostom kao što se događalo nakon prethodnih izbora.

To je matni udarac Mostu koji bi ovime sasvim izgubio svoju ultimativnu poziciju u pregovorima s HDZ-om, ukoliko HDZ prihvati HSS-ovu ponudu. HSS ovakvim potezom, nadalje, izrazito osnažuje reformističku poziciju Andreja Plenkovića u suzbijanju ekstremizama u HDZ-u, nabujalih u doba vladavine Tomislava Karamarka. A to je opet nešto što bi na dulje vrijeme moglo odgovarati i SDP-u i ostalim strankama u Narodnoj koaliciji. Zanimljivo, samo nekoliko sati ranije Marijana Petir i nekolicina članova vrha HSS-a koje je stranka suspendirala, zatražili su izbacivanje Kreše Beljaka iz stranke.

Povod je, rekli su, bilo to što njih nisu pozvali na sjednicu predsjedništva stranke. Beljak je, pak, novinarima objasnio da Petir i nekoliko pobunjenih članova predsjedništva nisu pozvani na tu sjednicu stranačkog vodstva zato što su suspendirani. Suspendirani su, podsjetio je, zato što su opstruirali izborni proces svoje stranke HSS-a. Doznavši za sjednicu predsjedništva HSS-a, Petir je sa suspendiranim kolegama sazvala tiskovnu konferenciju, na kojoj je rekla da su pokrenuli postupak izbacivanja Beljaka iz stranke.

"Hrvatska seljačka stranka pod palicom Kreše Beljake vodi na protuzakonit i protustatutaran način", kazala je. Rekla je da ona i suspendirani članovi predsjedništva nisu suspendirani, jer nisu ni dobili rješenja. No, Beljak tvrdi da itekako jesu dobili rješenja o suspenziji, što bi značilo da apsolutno ne postoji nikakav mehanizam koji su suspendirani članovi mogli pokrenuti ičije izbacivanje iz stranke. Rekla je i to da je Beljak "zatajio dio svoje prošlosti zbog koje ne bi mogao biti kandidat za predsjednika stranke, čak niti član stranke".

Petir je aludirala na to što je 1999. Beljak uvjetno osuđen zbog četiri provale u automobile, odnosno za kaznena djela od prije 20-ak godina. Po otkriću tog dijela njegove prošlosti, Beljak je sve priznao i rekao da je tada, prije dva desetljeća, kao 25-godišnji mladić, doista napravio tu glupost, da se time ne ponosi, ali da je bila riječ o tome da su samo otvarali automobile kovanicom od 50 lipa, te da ga je to "cijepilo od budućih gluposti", dotle da je diplomirao geografiju. Petir je rekla još i to da je Beljak i nju i još nekoliko članova HSS-a nakon izbora suspendirao kako mu ne bi bili konkurencija na sljedećim stranačkim izborima.

Aktualno predsjedništvo HSS-a s Beljakom Petir je već ranije odgovaralo da je ona u prvo redu, potom i ostali, imala priliku i reći protiv Beljaka što god je htjela još dok se Beljak tek kandidirao za predsjednika stranke, kao i to da je, ako smatra da bi ona i njena skupina stranku vodili bolje, tada imala priliku kandidirati se za predsjednicu stranke. No, ona niti se kandidirala dok je za to bilo vrijeme niti je protiv Beljaka kao kandidata za stranačkog predsjednika, ispucala išta od argumenata kojima mu prijeti sada. Svakako, tvrdnje Petir da je stranka samo zbog uvjetne kazne Beljaku za obijanje nekoliko auta prije 20-ak godina, mogla ne primiti ga u članstvo ili odbiti mu kandidaturu za predsjednika, apsolutno ne stoje, jer bi to bilo u sukobu u prvom redu s Ustavom RH, a potom i još nekim zakonima.

"Pokrenuli smo postupak pred nadležnim državnim tijelima za nadzor vođenje HSS-a s obzirom da se Hrvatska seljačka stranka pod palicom Kreše Beljaka vodi na protuzakonit i protustatutaran način", rekla je na svojoj presici Petir, čime je zapravo pozvala državne vlasti da uvedu prinudnu upravu HSS-u. Beljakov jedini komentar na presicu Petir i suspendirane članove HSS-a bio je: "Apsolutno izvan pameti." Jedna od optužbi Petir je i to da je Beljak "upropastio HSS". Činjenica je, međutim, da je HSS nakon koaliranja s HDZ-om na prošlim izborima imao samo jednog zastupnika, a da ih sada ima pet, s time što je dobio glasova i za više od toga. Na optužbe Petir da je HSS u korijenima demokršćanska stranka, aktualno vodstvo stranke podsjeća da to uopće ne stoji jer je Stjepan Radić stranku osnova kao antiklerikalnu, kao podršku seljacima nasuprot elitama, pa tako i onima s Kaptola.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.