Top News
1335 prikaza

Nizozemci: Nitko nije mogao predvidjeti genocid u Srebrenici

Srebrenica
REUTERS
Nizozemski je sud 2014. donio presudu po kojoj su nizozemske mirovne snage odgovorne za pogibiju 300 Bošnjaka u srpnju 1995.

Službeni Amsterdam u četvrtak se žalio na presudu po kojoj je nizozemska vlada odgovorna za smrt preko 300 Bošnjaka u srebreničkom masakru počinjenom 1995., uz objašnjenje da nitko nije mogao predvidjeti da će uslijediti genocid. 

"Nikome nije palo na pamet da bi se u Europi 1995. mogao dogoditi genocid", rekao je odvjetnik Bert-Jan Houtzagers koji zastupa vladu na prizivnome sudu u Haagu. 

Nizozemski je sud 2014. donio presudu po kojoj su nizozemske mirovne snage odgovorne za pogibiju 300 Bošnjaka u srpnju 1995. 

Sud smatra da članovi mirovnih snaga nisu smjeli pustiti žrtve iz UN-ove baze u Potočarima blizu Srebrenice nakon najezde vojnih snaga bosanskih Srba.  

Obitelji žrtava tužile su nizozemsku vladu, optuživši mirovne snage da nisu zaštitile 8000 muškaraca i dječaka koje su ubili pripadici snaga bosanskih Srba neposredno prije završetka rata u Bosni. 

Odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava Marco Gerritsen kazao je da su nizozemski vojnici "stavili vlastitu sigurnost iznad sigurnosti svih ostalih". "Nisu primijenili savjete UN-a o tome na koji način trebaju zaštititi građane i uzvratiti", rekao je Gerritsen u četvrtak na sudu. "Umjesto toga su namjerno predali muškarce i dječake njihovim ubojicama", kazao je drugi odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava, Simon van der Sluijs. 

Događaj je postao nacionalna sramota za Nizozemsku, a predstavlja i velik propust Ujedinjenih naroda. 

Nizozemska se na presudu žalila 2014., prebacivši dogovornost za najteži masakr počinjen u Europi nakon Drugoga svjetskog rata na bosanske Srbe.

"U toj su situaciji bosanski Srbi 'bili jači', a nizozemskom je kontingentu UN-a preostalo jedino da se sa situacijom nosi najbolje što može", kazao je Houtzagers.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.