Top News
1226 prikaza

Nobel otkazan radi seksa: Zbog čega su ga otkazivali nekad?

Prazno gledalište prije dodjele Nobelove nagrade
DPA/PIXSELL
Kako Akademija bira pobjednike ne zna se niti danas. Svakog veljače članovi Akademije pregledaju 200-njak nominacija, a do svibnja se objavljuju finalisti

Fotografa i umjetničkog direktora Jean-Claude Arnaulta od 1996. godine naovamo čak 18 žena optužilo ga je za najgoru vrstu seksualnig zlostavljanja, a njegova supruga, pjesnikinja Katarina Frostenson bila je članica Švedske akademije no optužena je za korupciju kao i prijevremeno objavljivanje imena pobjednika čak šest puta zaredom.

Napadnute žene Akademiji su pisale o tome da njihov uvaženi suradnik i suprug jedne od članica terorizira žene, no godinama se ništa nije promijenilo. Skandal je implodirao u prosincu prošle godine kada je sve iscurilo u javnost.  

Do sada su radi skandala odstupili čelnica Sara Danius i članovi Peter Englund, Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kjell Espmark i Katarina Frostenson, a sada je objavljeno i kako je ove godine "radi poljuljanog pouzdanja u Akademiju" otkazana i dodjela Nobelove nagrade. 

Pripreme za dodjelu Nobelove nagrade KRAJ? Top News Seksualna afera ruši dodjelu Nobelove nagrade?

Članstvo u Akademiji, koju je ustanovio 1786. godine švedski kralj Gustav III, članovi se biraju tajnim glasanjem, mora ih potvrditi kralj, a na toj su funkciji, tradicionalno, do kraja života. Ukoliko se njihovo mjesto isprazni jer oni "odstupe" pozicija ostaje prazna do njihove smrti. Trenutni kralj najavio je kako će se mijenjati statut kako bi se dopustilo novim članovima da zamijene one koji su na odlasku.

S obzirom da od 18 članova Akademije sada ih tamo samo 11 Akademija je rekla kako će godinu provesti u restrukturiranju institucije. 

"Modernizacija statuta, mogućnost ostavke, žešća kontrola sukoba interesa i menadžmenta informacija koje su klasificirane kao tajne", kažu iz Akademije.

Nobelova nagrada za književnost krenula se dodjeljivati od 1901. godine, a nije dodijeljena 1914., 1918., 1935., 1940., 1941., 1942., and 1943. Prvi i Drugi svjetski rat onemogućili su biranje i dodjelu, a 1935. nagrada je otkazana iz, do danas, nepoznatih razloga.

Tijekom rata bilo je nemoguće, pa i neumjesno dodijeljivati nagradu, a "šuška" se kako 1935. Akademija nije mogla pronaći umjetnika dostojnog nagrade, no to nikada nisu priznali. Urbana legenda kaže da su svi nominirani bili "slabi" i "nisu impresionirali članove".

ABBA MONEY, MONEY Life Članovi otkrili zašto je ABBA nosila smiješnu odjeću

Kako točno Akademija bira pobjednike, piše Guardian, ne zna se niti danas. Svakog veljače članovi Akademije pregledaju 200-njak nominacija, a do svibnja se objavljuju finalisti, pet autora čiji će se radovi detaljno iščitavati tijekom ljeta. Pobjednik je autor koji najbolje ispunjava kriterije Alfreda Nobela da se nagradi "najbolji mogući rad u zadanom smjeru i prema jasnim kriterijima".

Prije godinu dana Nobela je dobio Kazuo Ishiguro, britanski pisac, dok je 2016. mnogo kontroverzi prouzročio izbor američkog pjevača i kantautora Boba Dylana koji je "kreirao novu vrstu poetske ekspresije unutar američke glazbene tradicije".

Švedski znanstvenik Alfred Nobel nagradu je ustanovio 1895. godine, a prvotno su se dodjeljivale za kemiju, književnost, mir, fiziku i medicinu. Nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1968. u sjećanje na Alfreda Nobela. O dobitnicima odlučuju različite institucije, sukladno polju o kojem je riječ.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.