Tehno
29862 prikaza

Ameri zabrinuti: Kako su im Švedi uništili nosač aviona?

Švedska Gotland podmornica
Wikipedia
Kako je jedna vješta i hrabra, mala švedska podmornica porazila moćni američki nosač zrakoplova

USS Ronald Reagan 2005. godine susreo se s dovoljno snažnim protivnikom - švedskom dizel podmornicom. Tijekom ratnih igara, podmornica je pokazala svoju pravu snagu i vještinu i pobijedila moćni američki nosač zrakoplova. Snalažljiva podmornica uspjela se provući pored pasivne obrane nosača i grupe u pratnji. Postigli su pogodak, i bez ikakvih oštećenja na svojoj strani potopili Reagana.

Pa kako joj je to uspjelo, pitaju se mnogi?

Kako piše Popular Mechanics sve je to uspjela zahvaljujući starom i dobro isprobanom motoru. Umjesto da je iskoristila dizel za napajanje motora s unutarnjim izgaranjem (koji je prilično glasan), ova podmornica klase Gotland koristi 'stare', ali optimizirane Sterling motore, koji su tehnološki unaprijeđeni. Ovi jako tihi motori koriste se za punjenje baterija koje mogu i direktno pokretati motore. Rezultat je gotovo bešumna podmornica koja je tiša od sličnih modela dizelaša. Tiša je čak i od svog nuklearnog rođaka kojem je potrebno konstantno hlađenje koje i može otkriti njihovu poziciju.

Ovaj virtualni poraz zabrinjava Amerikance, pa je mornarica unajmila švedsku podmornicu klase Gotland kako bi smislila kako 'pobijediti' ove njihove mogućnosti. Iako je mogućnost za rat protiv Švedske u doglednoj budućnosti, zapravo nikakva, minimalna no ovaj trenutak bi trebao pokazati kako razvoj tehnologije ne mora uvijek i nužno biti vezan uz tehnologiju budućnosti. Može nastati i na temeljima tehnologije prošlosti, koja bi mogla pažljivom upotrebom i prilagodbom, imati 'ubitačnu' primjenu u budućnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • anasasso 09:32 17.Travanj 2018.

    Da nosac aviona koristi iskljucivo stetoskope bolnicke...nema drugih nacina otkrivanja podmornice....naculis usi i slusas zvuk motora....isusati

  • Brane385 19:10 16.Travanj 2018.

    najvece smece od portala...