Top News
13208 prikaza

Opasnost: Granica preko koje ISIL-ovci dolaze u Europu

Djeca vojnici u ISIL-u
1/3
Screenshot
Britanska televizija BBC ovih je dana objavila kratku reportažu s mjesta na kojem borci ISIL-a bježe prema starom kontinentu

BBC je ovih dana prikazao reportažu sa sirijsko-turske granice preko koje svaki dan pokušavaju prijeći bivši borci ISIS-a u Europu. Među njima su i Čečeni i Sirijci. 

Islamska država je pala i zapravo nestala, no to ne znači da su njezini borci u potpunosti prestali s djelovanjem i da su pohvatani. Čišćenje terena trajat će još vjerojatno godinama. Ipak, najviše problema u budućnosti s njima će imati Europa. 

Djeca vojnici u ISIL-u Ispiranje mozga Life ISIL ih toliko zadojio da ni svoju obitelj više ne poznaju

Prvi koji ih hvataju su pripadnici slobodne sirijske vojske koji iz vade iz autobusa i kombija i ne dopuštaju im da uđu u Tursku. 

Kako je rekao reporter BBC-a, u posljednjih nekoliko mjeseci na takvi je check-pointovima uhvaćeno i zaustavljeno da prijeđu granicu na tisuće bivših ISIS-ovih boraca. 

"Neki od njih bili su obični vojnici, a neki od njih visokorangirani u vojnoj hijerarhiji. No mnogi su i dalje u bijegu i ova granica im nije bila prepreka za bijeg. Preko iste granice prelaze u Tursku i civili s djecom, bježeći od ratnih razaranja."

Terorist ISIL-a Anis Amri, Tunižanin koji je kamionom gazio ljude u Berlinu 2016. | Author: Bundeskriminalamt Bundeskriminalamt

Osim preko Turske, mnogi od tih bivših pripadnika vojnih postrojbi Kalifata, pokušavaju se domoći Europe preko Iraka. 

BBC je pratio neke koji su uspjeli pobjeći. Oni najčešće dolaze do azijskog predgrađa Istanbula. Ovdje je još jedna brana od njihovog ulaska u Europu, a to je protuteroristički odred policije koji je u ovom dijelu grada stalno prisutan. 

Stalno su spremni na pretrese kuća, ovisno o dojavama. U ovom videu ušli su u jednu od kuća i iz nje izveli Uzbekistanca za kojeg se utvrdilo da je bio ISIS-ov borac. No, unatoč strogim mjerama, ne uspijevaju zaustaviti sve.

ISIL Napokon pravda Top News Naivni ISIL-ovci nasjeli na iračku foru i sad su u zatvoru

To su potvrdili i krijumčari ljudima koji izbjeglice čamcima prebacuju morskim putem iz Izmira. Ovamo stižu iz Deir ez-Zoura, koji je oko 400 km sjeveroistočno od Damaska, prema iračkoj granici, gdje je ISIS još uvijek prisutan. Tvrde da se među civilima nerijetko kriju i bivši ozloglašeni borci. Njihov broj je sve veći i veći, i svi pokušavaju proći kroz Tursku.

Potvrđeno je čak da su neki uspjeli doći i do Njemačke. Naravno, mnoge europske zemlje ne dopuštaju povratak svojim bivšim državljanima koji su napustili zemlju da bi se otišli boriti u Kalifat, no neki ipak su prešli sve prepreke. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lonsalotta
    Lonsalotta 01:46 02.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • MaryellenGraves 23:24 01.Kolovoz 2018.

    Google sada plaća 25.000 do 35.000 € mjesečno za rad kod kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 4 mjeseca i dobio 32.695 € u posljednjem mjesecu tog posla. Mogu reći da se moj život promijenio, u potpunosti na bolje! ... prikaži još! Gledajte što radim ... posjetite...>>> Ecash10.COM