Top News Legalizacija marihuane
1856 prikaza

Novi biznis Microsofta: Trgovanje marihuanom

Marihuana
REUTERS
Nije čudno što je Microsoft prvi od tehnoloških giganata koji se upustio u poslove s travom u onim američkim saveznim državama u kojima je legalizirana

Poslije bitke – svi generali! Zaista, kad se danas pogleda ikoničku fotografiju Billa Gatesa (doljnji red, prvi slijeva) i osnivača Microsofta iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, malo koga može iznenaditi što je ta tvrtka četrdesetak godina poslije uložila u – trgovanje marihuanom. 

Bill Gates na početku karijere | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Prije nekoliko je mjeseci naime Microsoft ušao u biznis sa softverskom start up tvrtkom Kind Financial s kojom će pratiti legalni promet marihuanom „od sađenja do prodaje“. Riječ je o potencijalno sretnom kraju dviju odvojenih priča, koje obje svoje porijeklo vuku u hipi-pokretu od prije pola stoljeća a koje sad završavaju u potencijalno produktivnom braku. 

Fotografija iz 1978 otad je bezbroj puta objavljena s ironičnim potpisom: Biste li uložili u ovu ekipu? Ekipa je s vremenom prerasla u najveću kompaniju na svijetu, zatim pala među prvih pet, a sada prijeti da se ponovo popne na prvo mjesto. Bill Gates je godinama najbogatiji čovjek na svijetu.  

Create your own user feedback survey

Kad je Microsoft osnovan, sredinom sedamdesetih, pioniri hipi-pokreta bili su u svojoj prezreloj, reklo bi se – psihodeličnoj, fazi. Neki, poput Janis Joplin i Jima Morrisona već su ga opdavno napustili. Ali, stil i pristup životu zahvatili su puno šire od rock glazbenika i pjesnika. Mladi nositelji narastajuće informatičke industrije preuzeli su „održavanje vatre“. 

Oni su bili prvi u poslovnom svijetu koji su prestali nositi kravatu, koji su kosu vezali u rep, a na posao dolazili kad im se prohtije. Znali su da se bez njih ne može, a radili bi i doma. Kad bi neki veći projekt bio u jeku Bill Gates se navodno nije ni tuširao pa je bilo i bolje da radi od kuće.  

Informatičari su bili prvi koji su za poboljšanje poslovne koncentracije koristili stimulanse, ali ne one tradicionalne, nakon čije bi upotrebe dolazili doma i razulareni tukli suprugu (alkohol). Nego one koji su uz koncentraciju stimulirali ljubav i maštu. U početcima razvoja interneta digitalni su ga entuzijasti čuvali od komercijalnog prljanja sve dok studenti sa Stanforda nisu na prodaju ponudili – marihuanu. Jerdino, dakle, kojemu su davali prednost pred svojim principima bila je – trava. 

Legalizacija marihuane | Author: express express
Uglavnom, nije čudno što je Microsoft bio prvi od tehnoloških giganata koji se upustio u poslove s travom u onim američkim saveznim državama u kojima je legalizirana. U ovom trenutku petina američkog stanovništva živi u takvim državama, a stvar nezaustavljivo napreduje. Ni ondje gdje trava nije u potpunosti legalizirana, nema opasnih zakonskih prepreka njezinu korištenju. K tome, i filmovi i knjige uveli su je u javni život kao svakodnevnu u svim slojevima društva. Informatičari su tu dali svoj itekakav doprinos. 

Microsoft je stariji brat skoro svim ostalim velikim tehnološkim kompanijama (osim IBM-u koji je časni starina). David Dinenberg, osnivač Kind Financials, koji je izradio softver za „uzgajivače, trgovce i vladine službe koje nadziru promet marihuanom“, imao je sa Microsoftom petnaest sastanaka prije konačnog dogovora. Tehnološki mu je gigant trebao kao ime koje samo po sebi otklanja sumnje ostalih poslovnih partnera, s jedne strane države i legalnih institucija, kao što su bolnice, a s druge strane uzgajivača i trgovaca marihuanom. 

Glavni je cilj izrade poslovnogh softvera za marihuanu da se minimizira njezina zloupotreba na crnom tržištu, a da u legalizaciji svi profitiraju, i proizvođači, i trgovci, i država, ali najviše korisnici, bilo da je uzimaju iz medicinskih ili terapeutskih razloga. Ideja je da onaj koji uđe u bilo koji posao s marihuanom može na Internet stranici Kind Farmaceuticals provjeriti je li sve u redu s njegovom tranasskacijom i partnerima. 

Za početak, Microsoft će promovirati Kind osobito na konferencijama na kojima se okupljaju državni službenici, ali i na legalnim festivalima marihuane. Očekuje se da će legalno tržište marihuane rasti enormnim stopama. 

Samo u Sjedinjenim Državama, gdje je po saveznim državama različito regulirana, očekuje se da će ove godine premašiti šest milijardi dolara (s lanjskih manje od 5) uz rast od oko 25 posto. Međutim, do 2020 godine očekuje se da će to tržište narasti do 25 milijardi dolara. 

Ni jednoj ni drugoj kompaniji, ni Microsoftu ni Kind Financials, zarada nije u prvom planu. To je dokaz više da je Microsoft u posao ušao iz kulturoloških i ideoloških razloga. Ideja je jednostavno da se marihuana što urednije legalizira, i da se afirmira njezin blagotvorni utjecaj. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.