Top News
207 prikaza

Novi izbori, nova obećanja o smanjenju PDV-a

Andrej Plenković u razgovoru s Gordanom Jandrokovićem
Davor Puklavec (PIXSELL)
Već godinama slušamo najave smanjenja PDV-a, ali do toga još nije došlo

"Mogu otkriti da već iduće godine smanjujemo stopu PDV-a za jedan posto, a do kraja mandata, cilj nam je da PDV bude 23 posto", najavio je novoizabrani predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Šef Narodne koalicije Zoran Milanović dosta oštro je kritizirao najavljeno smanjenje PDV-a govoreći da bi to koštalo državni proračun 2 milijarde kuna u prvoj godini niže stope PDV-a. Portal Faktograf ocijenio je tu izjavu netočnom nakon što su izračunali da bi smanjenje PDV-a na 24% smanjio proračun za oko milijardu i pol kuna, i to samo pod pretpostavkom da manji PDV ne bi povećao potrošnju građana.

Iako Milanović napada smanjenje PDV-a, Narodna koalicija u program je uvrstila neke mjere koje bi mogle dovesti do nižeg PDV-a, a posebno je naglašen niži PDV na hranu proizvedenu u Hrvatskoj.

Čak i prije prošlih izbora, najavljivan je niži PDV. Tomislav Karamarko najavljivao je smanjenje poreza za dva postotna boda, a povećanje mirovina za čak pet postotaka. Tadašnji potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da je to fiskalno neodrživa mjera. "To u ovom trenutku nije dobra mjera. Vrijeme za nju doći će kada gospodarstvo još ubrza, ojača prihodovna strana proračuna i kada se stvori dovoljan višak za smanjenje PDV-a", rekao je Grčić prošle godine prilikom otvaranja ureda Europske investicijske banke.

Možda i najindikativnija izjava je ona Mostovog ministra poljoprivrede Davora Romića. U ožujku ove godine izjavio je da neće doći do smanjenja PDV-a na poljoprivrednu proizvodnju jer to nije realno. "U ovom trenutku to nije realno, iz razloga jer je dogovor Vlade da u ovoj godini nema promjena porezne politike", ispričao je Romić okupljenim novinarima.

Usprkos obećanjima, stručnjaci ipak nisu tako spremni za smanjenje PDV-a. U razgovoru za Express, Ljubo Jurčić je rekao da je ipak potrebno ispuniti određene preduvjete poput gospodarskog rasta. "Prije toga mora porasti dohodak građana, mora se povećati porezna baza, dodana vrijednost u hrvatskoj proizvodnji, jer PDV i jest porez na dodanu vrijednost", ispričao je Jurčić.

Guste Santini izrazio je slične stavove u razgovoru za tportal. "Smanjenje PDV-a nije moguće po nijednoj osnovi. Nama će se snižena stopa PDV-a u turizmu obiti o glavu.", rekao je Santini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.