Top News
1626 prikaza

Novi šef Podravke na meti DORH-a

Marin Pucar tijekom vođenja Zvečeva
Petar Glebov (PIXSELL)
Slavonskobrodski DORH vrši izvide, a i sam Marin Pucar ostao je iznenađen zato što nije znao što se događa

Tek što je izabran za predsjednika Uprave Podravke, Marin Pucar našao se na meti DORH-a gdje je podignuta kaznena prijava. Kako javlja tportal, izvidi su u tijeku, ali više pojedinosti županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital nije htjela reći.

Potvrđeno je i da se provode izvidi protiv Zdravka i Krunoslava Alvira, vlasnika Zvečeva, kao i protiv sam kompanije kojoj je do prošle jeseni na čelu bio upravo Marin Pucar. "Da budem iskren, ne znam o čemu se radi. Eventualno bi se moglo raditi o Zvečevu, ako je u pitanju Slavonski Brod", rekao je Pucar u kratkom razgovoru za tportal.

Na maratonskoj sjednici Nadzornog odbora Podravke prošlog tjedna imenovan je Pucar kao novi predsjednik Uprave nakon što je postalo jasno da dotadašnji šer Zvonimir Mršić neće dočekati novi mandat.

U igri su bila dva imena - ranije spomenuti Marin Pucar, bivši šef Zvečeva i konzultant Gordan Kolak. Pucara, koji je inače bio član Uprave Podravke u vrijeme afere Spice gura ministar državne imovine Goran Marić, dok iza Kolaka stoji ministar obrane Damir Krstičević. Pucar je HSS-ovac koji je prije sedam godina smislio plan po kojem bi Podravku razbio na pet kompanija, pa prodao 25 posto udjela.

Podravka | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

Kolak je pak vrlo blizak ministru Krstičeviću. Tri godine bio je na čelu Dok-Inga, proizvođača strojeva za razminiranje, ali i tvrtke King ICT, u kojoj je svojevremeno Krstičević bio jedan od vodećih ljudi. Kolak je i član savjetničkog tima Damira Krstičevića za nabavu borbenih aviona, te je vrlo blizak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović obzirom da je član njenog Vijeća za domovinsku sigurnost. 

Kolak je aktivni član HDZ-a u kojem je pred izbore 2015. godine bio tajnik stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu pogađate – Krstičević. Zbog ova dva kandidata došlo je do velike svađe u HDZ-u. Naime, ministar Krstičević je očekivao da će njegov kandidat biti izabran za novog šefa Podravke već u srijedu, no kako se to nije dogodilo Krstičević je zbog toga čak kuvertirao svoju ostavku. Na skupštini Podravke u utorak imenovan je novi Nadzorni odbor Podravke. Država koja drži oko 25 posto udjela u Podravki pristala je na zahtjev mirovinskih fondova da ubuduće u NO ima tri člana, a to su Marko Kolaković, Luka Burilović i Slavko Tešija. Mirovinci koji drže više od 50 posto Podravke imat će četiri člana, a za predsjednika NO-a imenovan je Dubravko Štimac iz PBZ CO mirovinskog društva.  

Prema rezultatima poslovanja objavljenima u utorak, Grupa Podravka ostvarila je u 2016. neto dobit od 182,4 milijuna kuna, što je 54,7 posto više nego godinu dana prije, bez utjecaja jednokratnog konsolidacijskog efekta Žita i odgođenog poreznog prihoda Belupa u 2015.godini, piše Večernji list.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.