Top News
1416 prikaza

HDZ ne shvaća da institucije nisu tu da im budu posluga

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković
Marko Lukunić (PIXSELL)
Crna Dalija otvoreno opisuje što su joj htjeli upakirati s Josipom Rimac i što misli o letu Vladinim avionom u Finsku

Samo akvarijske ribice, navodno, pamte kraće. Tako bi se ukratko mogle prokomentirati izjave ministra Lovre Kušćevića u njegovim posljednjim napadima na rad Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Teško je zapravo dokučiti na koga je smušeni nam ministar točno ciljao, kome je kritika bila upućena, kad je izgovorio da primjer politiziranja, umjesto primjene zakona, navodno vidimo i po slučaju bivše predsjednice Dalić.

Ako je pod time mislio na mene kao bivšu predsjednicu Povjerenstva, a ne na slučajeve bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, s kojima se bavilo Povjerenstvo, moglo bi mu se priznati da se radi o čistom lapsusu, da nije osim imena mi i prezimena zaboravio kako me nedugo nakon što sam prestala obnašati dužnost predsjednice Povjerenstva početkom ove godine javno pozvao da se uključim u rad radne skupine za izradu nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Josipa Rimac Josipa Rimac Top News Istražuju 'kraljicu Knina': Od cajki do spornih nekretnina

Ovu ponudu ministar uprave mi je uputio nakon što se u javnosti saznalo da je Josipa Rimac voditeljica te skupine, jer mu se u tom trenutku zbog loše percepcije o javnom imidžu Josipe Rimac to učinilo oportuno izjaviti. Tad ministar uprave očito nije smatrao da je moj prethodni rad u Povjerenstvu bio na bilo koji način ispolitiziran, pa je dapače izjavio kako bi moja suradnja s Josipom Rimac, po njegovu mišljenju, bila dobitna kombinacija.

Ponudu sam odbila, u čudu kako je ministru uopće pala na pamet pomisao da ću pristati sudjelovati u tom besmislenom igrokazu kao HDZ-ova marioneta. 
Zaboravio je ministar uprave i da su iz prethodnog saziva Povjerenstva dva njegova člana ponovno izabrana i u novi saziv. Je li možda i za njihov minuli rad u prošlom sazivu ministar uprave naknadno zaključio kako je bio ispolitiziran.

Možda je ministar zaboravio i da su sva izvješća o radu prethodnog saziva Povjerenstva, iz godine u godinu, s velikom većinom usvojena u Hrvatskom saboru te da su čak i predstavnici njegove političke stranke, svih prethodnih godina, hvalili rad Povjerenstva i njegove rezultate. Rad Povjerenstva obilježio je velik broj riješenih predmeta, kao i iznimno visok postotak uspješnosti u upravnim sporovima u kojima su potvrđene odluke Povjerenstva.

Zdravko Mamić i Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Ministar uprave kaže da je zabrinut i da se u pravničkim krugovima preispituje kvaliteta odluka Povjerenstva, pa poručuje Povjerenstvu da se trebaju držati zakona, a ne politizirati. Nova predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković istaknula je kako je u šest godina rada tog tijela doneseno više od 500 odluka o sukobu interesa, od kojih je pravomoćno ukinuto svega pet.

Na temelju statističkih podataka o broju riješenih predmeta, kao i podataka o uspješnosti u upravnim sporovima, na temelju dobrog poznavanja materije sukoba interesa, kao i prakse rada Povjerenstva, zaključujem da je ministar uprave Lovro Kušćević taj koji politizira djelovanje Povjerenstva, a ne samo Povjerenstvo. Nažalost, u takvom neosnovanom i neprimjerenom napadu i političkom pritisku na rad jedne nezavisne državne institucije Lovro Kuščević nije usamljen.


Nije poznato koji su to pravnički krugovi u kojima se preispituje kvaliteta odluka Povjerenstva, na koje se ministar uprave pozvao u nevještom pokušaju opravdavanja svojih tvrdnji. Ako je ministar uprave pod time mislio na upravne sudove, tad je riječ upravo o onoj vrsti preispitivanja koja je potrebna i nužna kako bi u sustavu postojali mehanizam, provjera, kočnica i ravnoteža, i k tome upravo o onim provjerama koje su u iznimno visokom postotku potvrdile ispravnost, zakonitost i autoritet donesenih odluka Povjerenstva.

Josipa Rimac Josipa Rimac Top News "Sad govore da su bili protiv Karamarka. Lažu, svi su mu klicali"

Primjera potvrđenih odluka je mnogo. Podsjetit ću samo na predmet koji se odnosio na bivšeg predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka. U njegovu slučaju, odluku Povjerenstva potvrdio je i prvostupanjski i drugostupanjski upravni stup. S obzirom na to da novi saziv djeluje tek devet mjeseci, upravni sudovi nisu ni bili u mogućnosti preispitivati "kvalitetu" donesenih odluka novog saziva koja bi ministra uprave mogla potaknuti na zabrinutost, a u odnosu na odluke onog prethodnog saziva, statistika govori Povjerenstvu u prilog.

Problem očito treba tražiti u onim pravnim i političkim krugovima koji su bliski aktualnoj vlasti, a koji su svjesni da bi dosljedno provođenje predmeta protiv visokopozicioniranih dužnosnika u samoj Vladi, kao i protiv nekih drugih istaknutih članova HDZ-a povodom njihovih aktualnih afera, u okviru pravila postojećeg Zakona te u duhu već uspostavljenih standarda i prakse, moglo dovesti do odluka u kojima bi se utvrdilo postojanje sukoba interesa, povrede načela obnašanja javnih dužnosti ili počinjenje nekog težeg djela, poput zlouporabe posebnih prava dužnosnika koja su potrebna ili proizlaze iz obnašanja javnih dužnosti.

Poseban je problem što je broj takvih dužnosnika, koji bi se povodom aktualnih afera mogli naći prozvani u odlukama Povjerenstva, prilično velik.
Svjesni su ti pravni krugovi, a očito su toga postali svjesni i u Vladi Andreja Pleknkovića, da novi saziv, neovisno o tome tko su mu članovi, ne može bitno odstupiti od svega što je to tijelo radilo i ostvarilo do sada. Povjerenstvo se u razdoblju u kojem djeluje kao stalno, samostalno i neovisno državno tijelo izgradilo kao institucija u koju se vjeruje.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:35 28.Studeni 2018.

    hdz ?300,000 mladih van otišlo ,300,000 bloiiranih,i 300,000 nezaposlenih.