Top News
5296 prikaza

Bruna se boji da će Ruža dobiti više glasova od nje

Ruža Tomašić i Bruna Esih
PIXSELL
Ozbiljne su pripreme bile za zajednički izlazak desnice na izbore. Nezavisni za Hrvatsku, Hrast, HSP, Ruža Tomašić, nezavisni istaknuti pojedinci...

Lista HDZ-a izazvala je nezadovoljstvo u dijelu same stranke, ali i zadovoljstvo na desnici koja je uvjerena da im je Andrej Plenković dao svojom listom vjetar u leđa.

"Otvoren je jedan golemi prostor, a HDZ nije ni svjestan koliko će pasti i kako će se opeći", kaže nam jedan političar s desne scene.

Govori nam kako mu prilaze razočarani članovi HDZ-a koji se pitaju što je to trebalo Plenkoviću. Konzervativci su ipak ostali podijeljeni u dva glavna bloka. Unatoč tome što je europarlamentarka Ruža Tomašić prošle godine najavila povlačenje iz politike, ipak vodi jaku desnu listu koju su nazvali Hrvatski suverenisti. U drugom bloku su Nezavisni za Hrvatsku koje predvodi Bruna Esih u koaliciji s HSP-om, dok je Zlatko Hasanbegović zadnji na listi.

Martin Pauk A tek 26 godina Top News Uhljebio se preko Hase i Brune i uglavnom priča gluposti

Marijana Petir kao konzervativka je pregovarala i sa Suverenistima i s HDZ-om, ali na kraju ide sa svojom listom. Petir je imala unaprijed smišljenu marketinšku strategiju. Tvrdila je da su samo u dva dana građani sami odlučili prikupljati potpise za njezinu kandidaturu te da su skupili u dva dana više od 11.500 potpisa. To bi bio senzacionalni uspjeh. No oni koji su s njom surađivali otkrili su nam da to i nije puna istina. Sve pripreme i prikupljanje potpisa već su bili odrađeni ranije.

Dan nakon što je pozvala građane da joj daju potpise, Petir je već imala isprintane i letke, logo, štandove te plakate za njih. To je bilo nemoguće organizirati u jedno nedjeljno popodne, ali Petir je uspješno uspjela napraviti sama sebi promidžbu da je građani silno žele ponovno vidjeti u EU parlamentu nakon što je odbila HDZ i odlučila se "samostalno boriti za hrvatske interese". Koliko je građani cijene, vidjet će se po broju glasova koje će dobiti 26. svibnja.

No puno su ozbiljnije pripreme bile za zajednički izlazak desnice na izbore. Nezavisni za Hrvatsku, Hrast, HSP, Ruža Tomašić, nezavisni istaknuti pojedinci... Zajedno bi mogli uzeti mnogo nezadovoljnih glasova HDZ-u te time poslati i poruku Plenkoviću prije parlamentarnih izbora, ali i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, za koju smatraju da je izdala desnicu.

Hrvoje Zekanović, Ruža Tomašić, Ladislav Ilčić | Author: Josip Regović/ Pixsell Josip Regović/ Pixsell

Prema posljednjem istraživanju RTL-a, Cro Demoskop, Suverenisti predvođeni Ružom Tomašić su skočili na četiri posto, a isto ima i koalicija Nezavisnih za Hrvatsku i HSP. Dakle, na početku bi mogli računati barem na osam posto glasova, siguran mandat, ako ne i više. No pregovori su propali.

"Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović su se uplašili da Ruža Tomašić ne dobije više preferencijalnih glasova od njih i to je glavni razlog. Onda je Ruža čak i ponudila da ne bude prva na listi, da ne ide ni u EU parlament, ali je postavila uvjete da onaj tko ode nastavi njezinu borbu za ribare u Jadranu i produljenje rokova za korištenje EU fondova. Također je željela da idemo svi zajedno i na parlamentarne izbore, ali i to su odbili. Nešto se čudno događa kod Esih i Hasanbegovića, možda ih HDZ nečim ima u šaci, jer mi je teško shvatljivo takvo ponašanje", objasnio nam je jedan član liste Suverenista.

On je uvjeren u uspjeh jer, kaže, na listi je samo dio stranačkih ljudi, svi imaju karijere i djela iza sebe, a i stari glasači pravaških stranaka im se vraćaju nakon što su ranije glasali za Most ili Živi zid. Zajednički izlazak je gurao i desničarski TV voditelj Velimir Bujanec, a i on je zahladio inače izuzetno prijateljski odnos s Hasanbegovićem zbog zajedničkog neizlaska na izbore. U svojoj emisiji je počeo više protežirati Suvereniste.

Zlatko Hasanbegović On ništa ne kuži Top News Haso je zaboravio na podršku ljubitelja Draže Mihailovića

S druge strane, Zlatko Hasanbegović nam kaže da nisu točne informacije da su uopće došli u pregovorima s Tomašić i ostalima do razine mjesta na listi. Ali u konkretne razloge zašto pregovori nisu uspjeli nije htio ulaziti.

"Mi smo bili spremni za suradnju sa svima koji se prepoznaju u našem političkom programu, ali ne i na ucjene i uvjetovanja, te stare propale modele stranačkih rogova u vreći za jednokratnu uporabu", kaže Hasanbegović, ali nije htio detaljnije pojasniti gdje je konkretno zapelo i što znače te teške riječi.

"Ljevica ide s nekoliko lista, a HDZ i SDP s dvije iako bi mogli biti na jednoj. Zašto je sad problem na desnici? Nisu pregovori propali našom krivnjom", smatra Hasanbegović koji kaže da su otvoreni i dalje za suradnju na parlamentarnim izborima.

Hasanbegović nam je potvrdio da ni on ni Bruna Esih neće ići u EU parlament, čak i ako osvoje mandat, nego da ostaju u Hrvatskoj. Ujedinjena desnica bi svakako uspjela otkinuti mandat ili dva, ali neki u HDZ-u imaju i predviđanja kako će sve ovo završiti unatoč očekivanim jakim napadima na njih i njihovu listu. Živom zidu u zadnjim anketama potpora snažno pada jer im protestne glasove uzimaju Start Dalije Orešković i Mislav Kolakušić. Oni imaju izuzetno heterogene birače.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Prema zadnjoj RTL anketi, Živi zid ima tek 8,5 posto podrške za EU izbore i u slobodnom je padu u odnosu na mjesece ranije. Kao posljedica toga, i Živi zid sve više skreće u desno, u bazen istih birača u kojima su Suverenisti, Nezavisni za Hrvatsku, ali i Most, koji se ustabilio na sedam posto podrške.

Moglo bi se zato dogoditi da četiri političke stranke podijele od 10 do 15 posto glasova, a to bi možda tek jednoj od njih bilo dovoljno da osvoji mandat. I to je realan scenarij na desnici. Pogotovo ako opet bude mala izlaznost, HDZ podigne vojsku, a ni prelazak praga od pet posto birača ne bude dovoljan za mandat.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mad975.IA 11:56 13.Travanj 2019.

    Ljubiteljice srednjeg vijeka

  • Lacko 00:04 13.Travanj 2019.

    žalosno da nam se nesloga u ključnim povijesnim trenucima ponavlja,pa ovi naši desničari nisu ništa naučili iz prošlosti,no još nije kasno ako nakon ovih europskih izbora koji će biti veliki fijasko za njih,napokon krenu zajedno na parlametarne izbore,živi bili pa vidjeli

  • Avatar una1
    una1 13:58 12.Travanj 2019.

    Bruna, pa i hoće