360°
59 prikaza

Od graha i suhog voća do purice s mlincima. Ovako se mijenjao božićni ručak

1/2
društvene mreže
Na prijelazu u dvadeseto stoljeće, božićni ručak u ruralnim dijelovima Hrvatske rijetko je uključivao meso, koje se smatralo iznimnim luksuzom čuvanim za najveće svečanosti

Miris cimeta, klinčića i pečenja koji se širi iz kuhinje, bogato postavljen stol oko kojeg se okuplja obitelj i obilje hrane simboli su Božića kakvog poznajemo danas. No, put do blagdanske raskoši na tanjuru bio je dug. Prije samo stotinu godina, božićni jelovnik u većini hrvatskih domova bio je znatno skromniji, utemeljen na namirnicama iz vlastitog vrta i smočnice te duboko prožet tradicijom i simbolikom koja je nerijetko bila važnija od samog obilja.

Skromnost i simbolika na stolu naših predaka
Na prijelazu u dvadeseto stoljeće, božićni ručak u ruralnim dijelovima Hrvatske rijetko je uključivao meso, koje se smatralo iznimnim luksuzom čuvanim za najveće svečanosti. Stolovima su dominirala jela "na žlicu" koja su grijala i tijelo i dušu – grah, leća, razne kaše od žitarica te nezaobilazni kiseli kupus. Sarma se pripremala i tada, no s mnogo skromnijim punjenjem, ponekad čak i bez mesa. Krumpir je bio osnova mnogih jela, pripreman na bezbroj načina kako bi nahranio brojnu obitelj.

Šibenik: Sutra je bojkot pekara i svih pekarskih proizvoda | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL Dusko Jaramaz/PIXSELL

Posebno mjesto zauzimao je kruh. Domaćice su ih ukrašavale simbolima koji su trebali prizvati plodnost, zdravlje i blagostanje u nadolazećoj godini. U tijesto su se često dodavali med, orasi ili suho voće, ovisno o dostupnosti. Upravo su suhe jabuke, kruške i šljive bile glavni izvor slatkoće tijekom dugih zimskih mjeseci.

Badnjak – posna tradicija koja i danas traje
Jedan od običaja koji se najčvršće zadržao do danas jest post na Badnjak. Dan uoči Božića posvećen je duhovnoj pripremi i umjerenosti, što se odražava i na jelovniku. Na stolu nema mesa, a glavnu ulogu preuzima riba. Iako se priprema ribe razlikuje od regije do regije, ova tradicija spaja vjeru, povijest i zajedništvo.

FELJTON. 4.DIO 360° Dijabetes: Donosimo vam pregled namirnica koje biste trebali uvrstiti u prehranu

U Dalmaciji je Badnjak nezamisliv bez bakalara. Zanimljivo je da ova riba iz hladnih sjevernih mora, udaljenih tisućama kilometara, ima kultni status u Dalmaciji. Njegov put do hrvatskih stolova započeo je još u petnaestom stoljeću zahvaljujući venecijanskim trgovcima, a s vremenom je postao simbolom dalmatinskog Badnjaka, najčešće pripreman "na bijelo" ili kao brudet.

Ponuda bakalara u Šibeniku | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dok obalom vlada bakalar, u kontinentalnoj Hrvatskoj kraljuju slatkovodne ribe. U Slavoniji i Baranji miriše fiš-paprikaš, a diljem središnje Hrvatske priprema se šaran, najčešće pečen na rašljama, ili pržen i poslužen uz krumpir salatu. Uz ribu, na stolu se nalaze i grah salata, kuhani krumpir i domaći kruh.

Božićni dan: Od pečenke do sveprisutne sarme
Nakon skromne večere na Badnjak, božićni ručak donosi pravo slavlje okusa i mirisa. S vremenom, kako je rasla ekonomska moć, stolovi su postajali sve bogatiji, a jela koja su nekad bila rijetkost postala su standard.

Danas je u središnjoj Hrvatskoj i Zagorju pečena purica s mlincima postala sinonim za Božić. Uz nju se često poslužuje i francuska salata, koja je, iako popularna, relativno nov dodatak tradicionalnom jelovniku. U Slavoniji i Baranji Božić je nezamisliv bez krepke mesne juhe s domaćim rezancima, nakon koje slijedi sarma i sočna svinjska pečenka. U Lici i Gorskom kotaru, sukladno oštrijoj klimi, na stolu se nalaze jača jela poput kuhane svinjetine, kiselog kupusa i pečenih krumpira, dok se u Dalmaciji uz puricu, ili kako je zovu – tuku, često priprema i pašticada s domaćim njokima, jelo koje zahtijeva višednevnu pripremu i strpljenje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.