Top News
206 prikaza

Od jutros: Neustavni referendum u Republici Srpskoj

Referendum u Republici Srpskoj
REUTERS/Dado Ruvic
Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS i BiH pozvali su Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu

Na području Republike Srpske u nedjelju od 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima se građani tog bosanskohercegovačkog entiteta mogu izjasniti žele li da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao dan RS i to unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je zaključio kako je riječ o neustavnom prazniku koji diskriminira Hrvate i Bošnjake.

Povjerenstvo za provedbu referenduma, kojega je formirao entitetski parlament, nije objavio točan broj glasačkih mjesta, a njegov predsjedatelj Siniša Karan ranije ovog tjedna iznio je podatak kako će ih biti između 1900 i 2000.

Dvojben je i popis osoba koje imaju pravo glasa jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbilo ustupiti središnji birački popis vlastima RS. Utvrđeno je kako nema zakonske osnove da povjerenstvo RS taj popis koristi za referendum no u Banjoj Luci su nakon toga napravili alterativni popis kompilirajući podatke iz policijskih evidencija o prebivalištu.

Na tom popisu su imena nešto više od 1,2 milijuna osoba.

Glasačka mjesta, osim u RS, u nedjelju su otvorena i u pet država u kojima postoje uredi pod nazivom "predstavništva RS". 

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS i BiH pozvali su Bošnjake da ne sudjeluju na referendumu ističući kako je riječ o protuzakonitom i neustavnom činu koji će imati ozbiljne posljedice po organizatore.

Referendumska glasačka mjesta trebala bi biti zatvorena u 19 sati, a objava rezultata očekuje se prije ponoći.

Zakon o referendumu definira kako je on važeći ukoliko se na njega odazove više od 50 posto građana upisanih u birački popis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.