Top News
6089 prikaza

Od ustaša do Mamića: Sve podvale Kolindinih savjetnika

Kolinda Grabar Kitarović
Igor Kralj (PIXSELL)
Predsjednica de facto za sve svoje gafove može okriviti savjetnike i tako sa sebe skinuti krivnju za bilo koju neugodnu situaciju

"Počinila sam pogrešku kad sam rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to jer su mi tada tako rekli neki savjetnici. On nije prihvatljiv", rekla je Kolinda Grabar Kitarović u subotu pred novinarima, koje je okupila na četvrtu godišnjicu svog dolaska na Pantovčak.

Koji su to savjetnici, nepoznavatelji povijesti koji su joj, kako ona tvrdi, rekli što taj pozdrav znači predsjednica nije otkrila. Ovako to može biti bilo tko, netko sadašnji ili bivši, a predsjednica je našla savršen način kako prebaciti krivnju za svoje gafove na nekog drugog. 

Kolinda Grabar Kitarović je izjavu o pozdravu 'Za dom spremni' dala u rujnu 2017. godine, u jeku rasprava oko ploče HOS-a postavljene u Jasenovcu na kojoj je u sklopu grba HOS-a bio ispisan ustaški pozdrav. Ploča je, nakon višetjednih mučnih rasprava i svađa iz Jasenovca premještena u Novsku, a u razgovoru za RTL i na pitanje treba li pozdrav 'Za dom spremni' imati mjesto u javnom prostoru, Kolinda Grabar Kitarović rekla je sljedeće:

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana."

Kolinda Grabar Kitarović Ljute reakcije Top News Desnica na aparatima: Kolinda, zašto si nas izdala?!

U subotu, nakon godinu i pol dana od te izjave, predsjednica tvrdi suprotno - da pozdrav nije prihvatljiv i za svoju prvu izjavu krivi savjetnike. Predsjednica de facto može na ovakav način za svaki svoj neprimjereni potez okriviti bilo kojeg savjetnika.

"Tako su mi rekli savjetnici", rečenica je kojom bi Kolinda Grabar Kitarović mogla oprati sve svoje grijehe.

Tko je kriv što su joj na inauguraciji završili ljudi s podebljim dosjeima, optuženi, osumnjičeni i osuđeni za kriminal, među kojima su bili Zdravko Mamić, Velimir Bujanec, Tomislav Merčep, Tomislav Horvatinčić? Možda ćemo kroz neko vrijeme dobiti i objašnjenje da su joj izbacivanje biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka također savjetovali neki ljudi, iako je riječ o bisti za koju nikome prije nje, pa ni Franji Tuđmanu nije palo na pamet šutnuti je daleko od Pantovčaka.

Tehnički, Kolinda Grabar Kitarović može reći da su joj savjetnici rekli da ode kod Zdravka Mamića na proslavu rođendana, da su joj savjetnici rekli da u Jasenovac treba ići ranije, a ne na dan proboja zatočenika kada u Jasenovac dolazi cijeli državni vrh. Za vrijeme kratkog i neuspješnog mandata Tihomira Oreškovića smijenila je ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, što nije smjela bez znanja premijera, ali i to je vjerojatno bila ideja nekog savjetnika. Pitanje je i tko ju je savjetovao da daje izjave ispred ograde Bijele kuće početkom 2017. godine u sklopu svog bizarnog putovanja u SAD za kojeg se ni danas ne zna što je tamo radila i zašto je išla.

Mate Radeljić Bio vladar iz sjene Top News Zamka za Kolindu: Dečko zbog kojeg je Kolinda stjerana u kut

Savjetnici su joj vjerojatno krivo objasnili tko su orjunaši, jer tako je nazvale navijače, odnosno huligane koji su u Saint-Etienneu na Euru 2016. prekinuli utakmicu između Hrvatske i Češke. Nadalje, njezin ured je naručio četiri tone lososa, ali savjetnici su u tom slučaju zakazali, jer ona o tome nije ništa znala. Barem tako tvrdi.

Nije predsjednica uvijek krivila savjetnike za svoje gafove. Sjetimo se 'afere srpske čokoladice' u Dubrovniku, kada su zgranuti dubrovački roditelji dobili slom živaca kada su vidjeli da je predsjednica njihovoj djeci u vrtićima dijelila slatkiše među kojima je bila čokoladica Mony koje proizvodi srpska tvornica Pionir. Predsjednica je rekla da nije znala što je u košari sa slatkišima, što je vjerojatno i točno, a krivnja je na kraju pala na ugovorenog dobavljača ureda predsjednice, tvrtku Žitnjak d.d. Kasnije je objavila da je jedna od hrvatskih tvrtki iz Vukovara pakirala tu košaru, a roditeljima koji su pobjesnili zbog čokoladice Mony njezin je ured naknadno poslao hrvatske čokolade kako bi se smirile tenzije zbog čokoladica iz Srbije. Taj je potez vjerojatno je bila ideja nekog od savjetnika.

Predsjednica u obraćanju javnosti Mamićeva moda Top News "Orjunašima" je Kolinda nazvala huligane, odmah i HVIDRA antifašiste

Tko je točno rekao predsjednici najspornije stvari, kao što je teza o starom hrvatskom pozdravu 'Za dom spremni' teško je utvrditi. Kolinda Grabar Kitarović je naime u ove četiri godine promijenila 12 bliskih suradnika, a lista njezinih savjetnika nisu tajna. Trenutni sastav na Pantovčaku je ovakav: Sebastian Rogač je savjetnik za vanjsku i europsku politiku, Mirjana Hrga savjetnica je za strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom Republike Hrvatske, Renata Margaretić Urlić, savjetnica je za društvene djelatnosti i mlade, pa Marko Primorac, savjetnik za gospodarstvo, potom posebni savjetnik Mate Granić, Ante Deur je posebni savjetnik za branitelje, Anđelko Akrap za demografsku obnovu, Branko Lustig je posebni savjetnik za pitanja holokausta, Tomislav Madžar je savjetnik za zdravstvo i sport, te Nenad Bakić, koji je posebni savjetnik za digitalnu transformaciju i STEM. Tu je i upražnjeno mjesto savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost.

Bivši savjetnici su Mate Radeljić, koji je otišao iz Ureda krajem 2018., nakon brojnih trzavica između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića, kojima je navodno kumovao upravo Radeljić, te Vlado Galić koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost. Galić je otišao nakon što su se pojavile informacije da je povezan s Franjom Vargom, glavnim osumnjičenim u aferi SMS. Neko vrijeme savjetnik joj je bio i Vladimir Šeks, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon spornih pomilovanja predsjednice kada je raspuštena Komisija za pomilovanja. Među bivšima su još Josip Buljević, Dario Mihelin, Mladen Pavić, Jadranka Jureško-Kero, Miro Kovač, Ivica Tolić i Andro Krstulović Opara, koji je sa mjesta savjetnika za društvene djelatnosti i vjerske zajednice otišao kada je postao gradonačelnik Splita.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:32 16.Veljača 2019.

    ?hm