Top News
1183 prikaza

Odabrali vrh EU-a: Ministrica obrane Njemačke, šefica MMF-a

Ursula von der Leyen
Mohssen Assanimoghaddam/DPA/PIXSELL
Na kraju je to kompromis Njemačke, Francuske, demokršćana, socijaldemokrata, pri čemu nisu zaboravili niti liberale niti Španjolsku

Čelnici zemalja članica Europske unije na izvanrednom summitu u utorak nakon višesatnih pregovora postigli su dogovor o imenovanjima na ključne dužnosti u Europskoj uniji.

Summit je završio i, kako javlja N1, za predsjednika Europskog vijeća izabran je Charles Michel. On je aktualni belgijski prijelazni premijer, 44-godišnji član liberalnog Reformističkog pokreta

Plenković i Juncker u Strasbourgu Prvi u EK Top News Državnike pljuska i štipa za stražnjicu, ali voli Hrvatsku

Ursula von der Leyen predložena je za šeficu Europske komisije. Ova 61-godišnja političarka inače je istaknuta članica njemačkog CDU-a. Josep Borell će biti visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Christine Lagarde na čelu Europske središnje banke. Lagarde bi centralnu banku EU-a trebala preuzeti s mjesta predsjednice MMF-a.

Ova 63-godišnja Francuskinja od 2005. bila je na ministarskim pozicijama iz resora prvo trgovine, potom poljoprivrede i ribarstva, te na kraju ekonomije, financija i industrije. Riječ je bila redom o vladama premijera s desnog centra. Josep Borell je pak 72-godišnji španjolski ministar vanjskih poslova.

Sastanak šefova vlada EU-a oko izbora novog vodstva Unije i EK | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Još od 1991. ima bogato iskustvo u Europskom parlamentu, čak i kao predsjednik tog tijela, zatim kao ministar javnih radova i okoliša. On je iz Španjolske socijalističke radničke partije (PSOE), odnosno danas glavne stranke u vladi lijevog centra u Španjolskoj.

Njemačka je jedina država koja ne podržava Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, javio je iz Bruxellesa Hrvoje Krešić, što se na prvu može činiti paradoksalnim zato što je von der Leyen već pet godina njemačka ministrica obrane u vladi Angele Merkel.

Stvar je u tome što su se njezinu imenovanju protivili europski socijalisti, javio je Krešić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.