Top News
8185 prikaza

"Vasu će utopiti bez tragova, u savršenom zločinu"

Sastanak vrha HDZ-a prošao je, kao, mirno, ali je ipak jasno - Brkića još samo natprirodne sile mogu spasiti od izgona iz politike

Ništa se Vasi neće dogoditi. On će ovo preživjeti, slijedi mrcvarenje, i to debelo mrcvarenje, ali na kraju će biti 'pojeo vuk magare', prognozira visokopozicionirani HDZ-ovac političku budućnost zamjenika šefa HDZ-a.
 Ime Milijana Brkića već danima puni medijske stupce zbog pokretanja istrage protiv njega u aferi SMS jer je neovlašteno ulazio u eletroničku poštu dvjema ženama, od kojih je jedna njegova bivša supruga.

"Sve rečeno može se iščitati iz ponašanja svih prisutnih na užem Predsjedništvu HDZ-a održanom prošli ponedjeljak, na kojem se nitko nije usudio postaviti pitanje Brkiću", nastavlja naš sugovornik.

Harley Milijana Brkića | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Kaže da je svim članovima užeg Predsjedništva moralo biti čudno što na sastanku nije bilo otvoreno pitanje slučaja Brkić, to više jer je predsjednik stranke Andrej Plenković to najavio tjedan dana ranije. Zašto rasprava o istrazi protiv zamjenika šefa stranke nije bila na dnevnom redu, nastavlja naš sugovornik, znaju samo šef HDZ-a i možda oni bliski njemu.

"Brkić je sam zatražio da se očituje o slučaju, pitao je zna li netko odakle cure lažne informacije i zašto je dopuštena hajka na njegovu bivšu suprugu. Nitko nije imao ništa reći", dodaje sugovornik iz vrha HDZ-a te dodaje kako je činjenica da je Brkiću aferom SMS nanesena politička šteta. Nekad su, kaže nam, njega spominjali kao mogućeg šefa HDZ-a, ali nakon ovoga ta priča je prošlost.

No s druge strane Brkić i dalje ima svoju bazu jer ga članovi prepoznaju kao svog autentičnog predstavnika. Neki od sugovornika bliskih Brkiću prognoziraju da će on politički nadživjeti i samog šefa Andreja Plenkovića te da ga se nikako ne smije prerano otpisati.

"Na početku ove priče mnogi su bili protiv Brkića, ali članstvo sve više smatra da je on žrtva, pa se pila okreće naopako i ide u korist Vasi", kaže naš sugovornik dodajući da je sad uz Brkića više članova nego prije nekoliko mjeseci, odnosno uz njega su svi oni koji su protiv Plenkovića, prema staroj devizi "Neprijatelj mog neprijatelja moj je prijatelj".

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko HDZ-ova posla Top News Neuspješni Vaso: Želi preuzeti i rasturiti HDZ, ali...

O Brkićevoj smjeni s mjesta potpredsjednika Sabora nije bilo ni govora, baš kao ni o izbacivanju iz stranke, što su neki iz HDZ-a najavljivali. No to je logično jer bi se onda potegnulo pitanje ministrice Gabrijele Žalac, koja je također pod istragom DORH-a zbog prometne nesreće i za koju se također mogla tražiti smjena i izbacivanje iz HDZ-a.

"Ljudi u stranci su", kaže nam visokopozicionirani HDZ-ovac, "sami počeli govoriti zašto se ne sankcionira Gabrijela ili Kalmeta te su mišljenja da stranka treba prema svakome reagirati jednako. Bilo da se radi o Žalac, Brkiću ili Kalmeti."

"Protiv Brkića još nije podignuta optužnica, istraga je u tijeku i sad bi zaista bilo glupo sankcionirati ga na bilo koji način. On je, bez obzira na to što je u nemilosti šefa HDZ-a, drugi čovjek stranke percipiran kao onaj koji odrađuje teren i nosi HDZ-u pobjede. Europski izbori su za mjesec dana, onda idu predsjednički pa parlamentarni, po mome mišljenju ovo nije dobar tajming za bilo što", govori nam sugovornik blizak vrhu HDZ-a.

Drugi se sugovornik s kojim smo razgovarali slaže s njim, ali i dodaje da je Plenković itekako inteligentan političar koji misli deset koraka unaprijed. Zato će, smatra on, sad čekati da "institucije odrade svoj posao do kraja".

 | Author:

"Plenković planira 'savršen zločin', političko ubojstvo Vase Brkića bez svojih otisaka na obaraču", govori nam naš sugovornik, koji baš ne simpatizira Brkića. S druge strane, Brkićevi simpatizeri kažu kako je činjenica da je on pomogao Plenkoviću da postane šef HDZ-a te da je upravo on razgovarao s Tomislavom Tolušićem i Mirom Kovačem te ih odgovarao od toga da se suprotstave Plenkoviću na unutarstranačkim izborima 2016. godine.

"Brkić je stao uz Plenkovića i kad je izbila afera Borg, on je dao sve od sebe da se situacija stabilizira", kaže nam naš sugovornik. Brkiću se pripisuju i zasluge za dolazak Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u utrci za predsjednicu 2015. godine, pobjedu na europskim izborima 2014., kao i pobjeda HDZ-a u Metkoviću, gdje je HDZ potaracao Most.

"Brkić je bio na čelu svih izborih stožera prije dolaska Plenkovića na čelo HDZ-a, odnosno dok je bio glavni tajnik. Brkić je gonič robova, slikovito rečeno, kad su izbori u pitanju. Red, rad i disciplina, dizanje članstva na izbore. To se najbolje vidi na primjeru Kolinde Grabar Kitarović, koja je pobijedila velikim dijelom zahvaljujući Brkiću, koji je nakon prvoga kruga dao sve od sebe. No prije se nije baš angažirao, nego tek kad je vidio da ima šanse. Kad je vidio da na terenu ne stoje dobro, ukrcao se u autobus kampanje i obilazio sve", govori naš sugovornik koji kao zadnju veliku Brkićevu pobjedu ističe Metković, gdje se angažirao iako više nije bio tajnik.

Pregled tjedna A nisu na LSD-u Top News Kako je "Bandićeva mala" dobila "kua od ovce" i drugo

Zašto je onda sad u nemilosti šefa Plenkovića, kako mediji već mjesecima pišu, ne može nam nitko od naših sugovornika objasniti. No i prijašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko u jednom trenutku je želio odsjeći Brkiću krila iako su bili nerazdvojni godinama. Prije tri godine Brkić je sebe opisao kao vuka. "Vuk izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč", napisao je tad Brkić.

"Jasno je da ga se tad Karamarko htio riješiti, odnosno umanjiti njegov utjecaj u stranci. Brkić mu je, naravno, to zamjerio i tu je počeo njihov ozbiljan sukob. Kako je sve završilo? Brkić je ostao u stranci na poziciji, a Karamarko je za nekoliko mjeseci bio prisiljen dati ostavku."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Peketalo
    Peketalo 14:49 24.Svibanj 2019.

    Kako ćemo živjet bez Vasinog keza?

  • BESTpartizan 23:23 30.Travanj 2019.

    hdz vs hdz hahaha koji su ovo likovi genijalci.država se raspada oni se svađaju.opet glasajte za ADEZE