Top News
6841 prikaza

Ona ne može zadržati mlade u svom uredu, a kamoli u državi

Nada Murganić
Robert Anić (PIXSELL)
Ministrica Nada Murganić sve više se pokazuje kao Plenkovićev veliki uteg i čudo je da je premijer još drži na ministarskoj funkciji

Marin Strmota relativno je nepoznati državni tajnik. Kad razmislimo da državna birokracija ima takvih tajnika "na bacanje", nije ni čudo da je najpoznatiji po davanju otkaza. Naime, Strmota je na tiskovnoj konferenciji s ministricom Nadom Murganić naprasno otišao s konferencije, ali i s posla.

Njegova šefica, čelnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku očekivala je da će danas, pred okupljenim novinarima, prezentirati nove mjere demografske obnove. Medijima se trebao obratiti upravo državni tajnik Strmota, čovjek specijaliziran za demografiju.

Ogorčen što Vlada i Ministarstva za demografiju ne čine ništa Strmota je podnio ostavku i izašao van. Ministrica se šokirala.

- Ovo je jedan veliki folklor. Smatram da ovo nije dovoljno i podnosim ostavku. Država izumire. Pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom - rekao je Strmota i napustio prostoriju.

Ministrica, vidno šokirana i izbezumljena, gledajući u glasnogovornicu Vlade, istaknula je kako nije znala da će Strmota to danas napraviti.

- Naravno da nisam znala - kazala je Murganić.

Zanimljivo je da je Strmota jedan od najsiromašnijih državnih tajnika zato što u njegovoj imovinskoj kartici piše da nema ni nekretnina ni pokretnina. Upravo zbog toga upada u oči činjenica da ima dva kredita kod Zagrebačke banke i to na ukupni iznos nešto veći od 200.000 kuna.  

Njegova imovinska kartica otkriva i da ima djece što njegovu ostavku čini još šokantnijom. Uzevši u obzir da je u politiku ušao s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i proveo niti dvije godine, moramo pretpostaviti da je imao iznimno snažne razloge za ostavku.

Marin Strmota | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Sada, pomalo i s pravom, možemo reći da ministrica ni nema sreće kad pogledamo koliko gafova joj se dogodilo u relativno kratkom mandatu. Mogli bismo reći da je sve počelo kad je ministrica Murganić najavila izmjene obiteljskog zakona koje su izazvale pravu pobunu u društvu. Prijedlog izmjena bio je prepun nelogičnosti, pa smo mogli vidjeti da obitelj bez djeteta više nije obitelj. A Murganićka je samo rekla da joj drago što Zakon izaziva takav interes javnosti.

Prijedlog izmjena zakona upućen je u javnu raspravu, ali je povučen nakon manje od 24 sata i potiho je gurnut pod tepih. 

Tek nekoliko mjeseci kasnije, nešto prije Božića, ministrica se opet našla u neugodnoj situaciji. Bila je srijeda 6. prosinca prošle godine i djeca u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana uživali su u poklonima od svetog Nikole.

Kad su novinari vidjeli da na poklonima piše da ih sufinancira Europska unija iz fonda za najpotrebitije, pokušali su dobiti odgovor od ministrice. Kako djeca koja idu u privatni vrtić mogu biti najpotrebitiji? Naizgled jednostavno pitanje, ali odgovor nisu dobili.

Margareta Mađerić Državna tajnica Top News Tko je žena iz Afere Grinč: Majstor za bježanje i poraze

Nakon nekoliko minuta vijećanja, pred medijima se pojavila samo ravnateljica dječjeg vrtića sestra Antonija Matić i kazala: "Ovo jest privatni katolički vrtić, ali mi ćemo ove poklone koje smo dobili darovati djeci odnosno roditeljima koji nisu u mogućnosti svome djetetu priuštiti neki poklon za blagdan svetog Nikole". 

Na pitanje koji su to roditelji, ravnateljica odgovara kako ih ima više u naselju Trnje. No, u pozivu za medije nigdje se ne spominju siromašne obitelji. Zapravo, nitko iz ministarstva niti iz privatnog vrtića nije ponudio nikakav normalan odgovor i objašnjenje kao ni objašnjenje zašto su posjetili baš taj privatni vrtić i tamo odlučili dijeliti darove. 

Isto tako, na snimci se vidi kako su Murganić i državna tajnica u Ministarstvu socijalne politike Margareta Mađerić šmugnule od kamera i na cjedilu ostavile časnu sestru Matić, koja se jako loše snašla u objašnjavanju ovog skandaloznog događaja. Zamuckivala je i zastajkivala, a pokušaji da se opravda i objasni stvar bili su, najblaže rečeno, smiješni.

Nada Murganić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

I opet se nekako prešlo preko toga. Da bi u siječnju ove godine ponovno izazvala skandale u dobrom dijelu javnosti. Kada su je novinari upitali da komentira Maru Tomašević i njeno povlačenje optužbi protiv nasilnog supruga Alojza, istaknutog HDZ-ovca, Murganićka je rekla: "Nije na meni da procjenjujem je li to čudno (povlačenje optužbi, op.a.), ali to su trebali riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa".

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila", kazala je Murganić novinarima nakon sjednice vlade.

Nada Murganić Sramota Top News Gospođo Murganić, u braku to nije i ne smije biti tako

Nakon svega toga, nakon, naizgled manjkavih prijedloga demografske obnove, nije ni čudo da je Strmota otišao iz ministarstva. Prije nekih godinu i pol dana došao je na tu dužnost i do sad je bio poznat samo po najavi ukidanja poreznih olakšica zaposlenim roditeljima. Bilo je to u sličnim okolnostima, na tiskovnoj konferenciji sa šeficom Nadom Murganić u studenom prošle godine.

- Kako smo cijelu godinu i govorili, sljedeći korak je izmjena Zakona o doplatku za djecu. Naša je želja da ta postojeća naknada počne predstavljati demografsku mjeru, poticajnu, natalitetnu  jer podaci pokazuju da posljednjih godina da broj djece opada. Povećat ćemo dohodovni cenzus i na taj način obuhvatiti veći broj obitelji koji će primati doplatak za djecu, a to je s 50 na 70 posto proračunske osnovice - rekao je Strmota pojasnivši kako sada 50 posto proračunske osnovice iznosi 1663 kune po članu kućanstva i kako se to sada povećava na 2328 kuna. Objasnio je kako će ostati tri dohodovna razreda, samo što će se treći proširiti. 

Marin Strmota | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)

- Ovo je prvi korak prema uvođenju univerzalne dječje naknade, odnosno potpunoj promjeni sustava materijalnih olakšica za roditelje kojima bi se ukinule porezne olakšice zaposlenih roditelja, a dječji doplatak bi primala sva djeca, bez ikakvih uvjeta. Svako dijete treba biti jednako vrednovano - istaknuo je tom prilikom Strmota.

A za ministricu Murganić očekujemo da će nastaviti raditi po svome. Uz podršku, barem potihu, premijera Andreja Plenkovića. Na kraju krajeva, kako drukčije nagraditi šeficu ženske organizacije HDZ-a koja je jednom prilikom čak i uskočila u njegovu saborsku klupu dok je on otišao za Bruxelles?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lilit 12:18 22.Veljača 2018.

    Ta žena nema pojma o poslu kojeg se uhvatila, apsolutno mu nije dorasla. Od nje više štete nego koristi. Pa čak i njezin izgled to potvrđuje. No, Plenkoviću se baš fučka za demografiju

  • jluci82 10:23 21.Veljača 2018.

    Trebalo bi napraviti simulaciju za koliko bi vremena naši političari bacili na koljena norveško ili švicarsko gospodarstvo.