Top News
1251 prikaza

Opozicija? Za hrvatske političare to je poput zatvora

Sabor
Patrik Macek (PIXSELL)
Bandić je npr. ovih dana mrtvo hladno rekao da će obećavati koliko mu treba za pobijediti

U Hrvatskoj čuđenju nema mjesta. Izborni rezultat desnih ekstremista Alternativa za Njemačku (AfD) na parlamentarnim izborima u Njemačkoj (12,6 posto), koji izazivaju zebnju uljuđenih Europljana, zapravo je vrlo loš u usporedbi s rezultatima koje u Hrvatskoj postiže njihova sestrinska stranka. Naime, ovdje stranka sličnog profila uživa potporu više od 30 posto birača, na vlasti je, ima premijera, predsjednika Sabora i predsjednicu.

A to što HDZ svrstavaju među stranke desnog centra i što se nalazi u obitelji europskih pučana, to je posljedica vrlo gadnog nesporazuma. Jer HDZ se ni uz najbolju volju i žmirenje ne može staviti u isti koš s njemačkim demokršćanima. Spomenimo ovdje samo odnos prema nacističkoj (ustaškoj) prošlosti – u CDU-u nema političara koji bi nijekali Holokaust (Jasenovac), gledali blagonaklono na Hitlera (Pavelića) ili relativizirali nacizam (ustaštvo).

U HDZ-u (i AfD-u) takvih ima. Kancelarka Merkel ni u ludilu neće izjaviti da nacistički pozdrav ima više konotacija, premijer Plenković to hladno izjavljuje za ustaški pozdrav. U situaciji kad izborni rezultati ne dopuštaju samostalno formiranje vlasti, kakva je danas u Njemačkoj, CDU posve sigurno neće koalirati s ekstremnom desnicom.

Milorad Dodik i Dragan Čović Američka prognoza Top News Dragan Čović i HDZ - Putinovi saveznici za rušenje Bosne

Kako su njemački socijaldemokrati najavili da odlaze u oporbu, pa dakle nema ništa od velike koalicije, CDU će koaliciju pokušati napraviti sa Zelenima i liberalima (FDP), tzv. Jamajka koalicija, nazvanu tako prema stranačkim bojama: crno, zeleno, žuto. Dotle je HDZ, podsjetimo, u Karamarkovoj eri skočio u zagrljaj ekstremnoj desnici, vladu i Sabor nakrcao je tipovima koji su otvoreno veličali ustaštvo i NDH, jedan takav bio je ministar kulture, drugi potpredsjednik Sabora, da spomenemo samo tu dvojicu.

A da uopće ne spominjemo "koaliciju" demokršćana s Crkvom, kakva je u Njemačkoj nezamisliva, a u Hrvatskoj sasvim uobičajena stvar, zbog čega se ova država danas sasvim uvjetno može nazvati sekularnom državom. 
Stvar je ovdje, osim posebnosti svakog društva i svake države, i u političkoj kulturi koju, svemu unatoč, još njeguju i drže je se u demokratskom svijetu, a koja je u nas na niskim i, kako vrijeme odmiče, sve nižim granama. U različitom shvaćanju smisla i ciljeva politike.

Tako je, na primjer, predsjednik SPD-a Martin Schultz, nakon objavljivanja prvih rezultata izbora po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat, izjavio: "Večeras završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu". I kratko objasnio: "Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sad oporbena stranka".

U istom tonu javnosti se obratio i predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann: "SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno". Najavio je da će kao najjača oporbena stranka predstavljati "utvrdu demokracije" s obzirom na činjenicu da su u parlament ušli desni populisti iz AfD-a.
I sad, kako politička nekultura ne poznaje stranačke boje, usporedimo ovo ponašanje s ponašanjem hrvatskih socijaldemokrata dok ih je vodio Zoran Milanović.

S onom mizernom trakavicom od pregovora sa svim i svakim nakon proteklih dvaju izbora, kad je Milanović skakao u zagrljaj desnim populistima i dodvoravao se opksurnim udrugama, spominjao djeda ustašu i što sve nije činio da bi došao na vlast. Ponašanje sasvim suprotno od ponašanja njegova prethodnika, Ivice Račana, koji je izjavio kako SDP može izgubiti vlast, ali ne i obraz.

S druge strane, ni Plenkoviću nije strano pregovaranje i trgovanje s opskurnim hitlerovskim karikaturama, bez obzira na sav njegov napor da se prikaže uljuđenim europskim političarem desnog centra. Uopće, gubitak vlasti i odlazak u opoziciju, sasvim uobičajena stvar u političkim ciklusima, noćna je mora hrvatskih političara. Biti u opoziciji ovdje se smatra kaznom, izlazak iz Banskih dvora hrvatskom političaru jednako je strašan kao, recimo, ulazak u remetinački zatvor, što je, doduše, često povezano jedno s drugim.

Davor Bernardić Nikakva opozicija Top News Neugodno je gledati u što Bero pretvara SDP

A naročito to važi za HDZ, stranku koja si bezobrazno prisvaja zasluge za stvaranje samostalne države, koja se štoviše izjednačava s Republikom Hrvatskom, pa je slijedom toga posve prirodno da doživotno, bez obzira na volju birača, bude na vlasti. Biti u opoziciji u Hrvatskoj se ne smatra odgovornim, vrijednim političkim poslom, radom na dobrobit svih. A ne smatra se takvim jer smisao i ciljevi politike ovdje i nisu ni u kakvoj vezi s dobrobiti cijelog društva.

Smisao i ciljevi politike u Hrvatskoj se svode na jednu jedinu stvar – na sirovu podjelu plijena među izbornim pobjednicima, od stranačkog vrha naniže. Bilo da je riječ o članstvu u nadzornim odborima, o stotinama i tisućama doministarskih i savjetničkih fotelja, o dobro plaćenim mjestima u javnim poduzećima ili gdje se vrti najviše novca, o sasvim određenim osobnim materijalnim interesima stranačkih prvaka u prljavim poslovima, kakvima obiluje novija hrvatska povijest – prodaja javnih dobara, privatizacija javnih tvrtki, Fimi media, 'lex Agrokor' itd.

A kad tako stvari stoje i kad se novci odlijevaju tamo gdje se odlijevaju, posve je logično da novca nema za zdravstvo, obrazovanje, kulturu, dječje vrtiće, željeznicu, ceste i druge stvari od javnog interesa. U ovoj zemlji sve dubi na glavi. Laž, prevara ("Obećavat ću onoliko koliko je potrebno da dobijem mandat", otvoreno reče ovih dana jedan), nacionalizam i populizam uobičajeni su alati za dolazak na vlast, od njih se ne libe ni lijevi ni desni. A ovdje desno može biti lijevo, a lijevo desno, ovisno o situaciji. Pa ako analitičari govore da je uspjeh AfD-a u Njemačkoj zvono na uzbunu, onda se može reći da je to zvono nama davno odzvonilo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.