Top News
8548 prikaza

Merkel jedva preživjela, ekstremisti ulaze u Bundestag

Angela Merkel
Michaela Rehle/REUTERS/PIXSELL
CDU je izgubio jeziv postotak glasova, SPD nešto manji, AfD dobio 13,5 posto

Izlazne ankete nakon zatvaranja birališta u 18 sati na izborima za njemački Bundestag najavljuju težak gubitak glasova za CDU, nešto manje težak za SPD i sad i definitivno – ulazak ekstremno desnog AfD-a u parlament na velika vrata. Prema ARD-ovoj izlaznoj anketi, konzervativni blok CDU/CSU može računati na 32,5 posto glasova, što je gubitak od ugrubo cijele jedne četvrtine glasova u odnosu na izbore 2013. kada su imali 41,5 posto.

SPD bi po ovim anketama mogao računati na samo 20 posto glasova, no stranka lijevog centra prije četiri godine nije dobila puno više – 25,7 posto glasova, a negativan rekord do sada joj je bio rezultat iz 2009. sa samo 23 posto.

AfD, pak, čiji su mnogi kandidati u kampanji davali skandalozne izjave, nekad i malo preko ruba neonacizma, od 4,7 posto s prošlih izbora, kad je stranka za dlaku promašila izborni prag, sad se nada dobiti čak 13,5 posto. Ulazak AfD-a u Bundestag, koliko god jako loša vijest za svu preostalu parlamentarnu scenu, nikoga ne iznenađuje jer je stranka do sada uspjela ući u 13 regionalnih parlamenata.

Izbori u Njemačkoj 2017. Rat protiv ekstrema Top News Izbori u Njemačkoj: jeza zbog sličnosti s Hrvatskom

Liberalni FDP koji je također na izborima 2013. za dlaku ostao ispod praga, sada u parlament ulazi sa 10,5 posto, ako je suditi po izlaznim anketama. Ljevica Die Linke i Zeleni svaka stranka je otprilike zadržala svoju političku moć. Te dvije stranke prije četiri godine bili su na 8,6 odnosno 8,4 posto, a izlazne ankete sada pokazuju da Die Linke osvaja 9 posto glasova, dok Zeleni osvajaju 9,5 posto.

Ovakvo stanje pokazuje da su glasove užasno izgubile stranke lijevog i desnog centra, očito u korist nacionalističke desnice u prvom redu, ali i liberala. Rezultati pokazuju i to da su jedine mogućnosti za sklapanje koalicijske vlade ili "velika koalicija" CDU/CSU i SPD, kao što je bilo do sada, ili CDU/CSU skupa s liberalima i zelenima. U oba slučaja jasno je da je Angela Merkel ta koja bi trebala biti kancelarka.

Razlika je u tome što su predizborne analize veću prednost davale nastavku dosadašnje koalicije, velikog crveno-crnog vladajućeg pakta, nego drugom rješenju. Problem u koaliciji CDU/CSU s liberalima i zelenima nije samo u odnosu konzervativaca sa svakom od dvije stranke, nego još i više u odnosu liberala i zelenih koji se u političkom smislu nalaze skoro na potpuno oprečnim pozicijama.

Oko pola sata nakon objave izlaznih anketa oglasila se potpredsjednica SPD-a Manuela Schwesig. Kazala je da je velika koalicija gotova, da je SPD naučio iz ovog iskustva, te da je vodstvo stranke socijaldemokrata odlučilo ići u opoziciju. Thomas Oppermann, koji SPD vodi u Bundestagu, kazao je da na ovaj način SPD želi spriječiti i to da AfD postane vodeća stranka opozicije u Bundestagu.

Prema ovakvim rezultatima CDU/CSU imali bi 243 mjesta, SPD 153, AfD 98, FDP 77, Zeleni 67 i Die Linke 67 mjesta u Bundestagu.

Odaziv glasača na izborima bio je 75 posto, nešto više od prošlih kada je bilo 71,5 posto. Rubno je zabilježeno da su po društvenim mrežama u Njemačkoj do posljednjeg trenutka izbora bili jako prisutni upadi sa servera u Rusiji koji su generirali lažne profile s kojih su se slale propagandne poruke u korist AfD-a. Jedna stvar posebno se isticala, navodna izborna prevara na štetu AfD-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.