Top News
2381 prikaza

Orban gradi svoj Maksimir: Koštat će 4 i pol milijarde kuna

Viktor Orban
DPA/PIXSELL
Troškovi gradnje konstantno rastu, a izvorne procjene govorile su da će stadion koštati oko dvije milijarde kuna

Ruglo na Maksimiru i sramota na kraju grada samo su neki od epiteta kojima građani i stručnjaci časte maksimirski stadion. U stadion kojeg dijele GNK Dinamo i Lokomotiva ulupane su stotine milijuna kuna, ali ne smijemo zaboraviti da uvijek postoji netko gori.

Tako mađarski premijer Viktor Orban planira potrošiti nešto više od 4 i pol milijarde kuna za gradnju novog stadiona Ferenca Puskasa u srcu Budimpešte. Kako je u kratkom razgovoru za Express potvrdio mađarski novinar Joseph Spirk, trenutačne procjene još nedovršenog stadiona debelo su premašile izvorne planove. "Kad je sve počelo 2013. godine, stadion je trebao koštati oko 70 milijardi forinti. Sada se te procjene kreću oko 190 milijardi", rekao nam je Spirk.

Međutim, kako vrijeme prolazi, kao gljive poslije kiše rastu procjene dovršetka stadiona na kojem će se odigravati utakmice Europskog prvenstva u nogometu 2020. godine.

Stari stadion Ferenca Puskasa u Budimpešti | Author: Wikipedia Wikipedia

Izvorno nazvan Narodni stadion, građen je između 1948. i 1953. godine. Bilo je to u vrijeme kada je Mađarska bila svjetska velesila u nogometu, a Ferenc Puskas je žario i palio europskim travnjacima. Zanimljivo je spomenuti da je samo godinu dana nakon dovršetka gradnje stadiona, engleska reprezentacija doživjela jedan od najtežih poraza i međunarodnim utakmicama kada su izgubili rezultatom 7:1 u Budimpešti. Puskas i kolega iz napada Sandor Kocsis zabili su po dva gola i do nogu porazili demoralizirane Engleze pred više od 90.000 gledatelja.

Nakon najavljenih promjena formata natjecanja europskih nogometnih prvenstava gdje su se pojedini gradovi mogli kandidirati za održavanje utakmica, Orban je odlučio uložiti ogroman novac u potpunu renovaciju legendarnog stadiona. Međutim, kako će se kasnije pokazati, nikad ništa nije tako jednostavno. Gradnja kasni, procjene se gotovo svakodnevno prilagođavaju i stadion još uvijek nema točno određen datum dovršetka gradnje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.