Top News
1324 prikaza

Otišao je najstariji hrvatski novinar i reporter

Zvonko Letica
Screenshot HRT
Korčulane je i ovaj tjedan zatekla tužna vijest - umro je slavni televizijski komentator

U 94. godini u Lumbardi na Korčuli umro je Zvonko Letica. Ugledni televizijski novinar, urednik i publicist počeo je raditi na Radio Zagrebu 1965. godine kao reporter, komentator i urednik vanjsko-političke redakcije. 

Radio je to do 1965.godine, no istovremeno je četiri godine bio i dopisnik Jugoslavenske radio-televizije iz New Yorka i to od 1958. do 1962. godine.

Po povratku je na TV Zagreb bio urednik i komentator u dokumentarno-magazinskim emisijama. 

Ostat će upamćen po tome što se prvi javio u međukontinentalnom satelitskom prijenosu, a također je prenosio astronautske misije, pa tako i prvo spuštanje na Mjesec za gledateljsku publiku u bivšoj državi. 

Također je prenosio slom Praškog proljeća iz tadašnje Čehoslovačke i ulazak ruskih trupa, a zbog toga mu je neko vrijeme bio zabranjen ulazak u zemlje Varšavskg pakta. 

Bio je i dopisnik Tanjuga iz nordijskih zemalja od 1977- 1980. godine a u mirovinu je otišao prije 34 godine, no nastavio je izvještavati kao dopisnik Švedske radiotelevizije iz Hrvatske. 
 
Autor je sveučilišnog udžbenika za televizijsko novinarstvo, a milijuni gledatelja pamte ga po njegovom odjavnom pozdravu 'Hvala na pažnji!'

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.