Tehno
672 prikaza

Odmor iznad Mjeseca: Uskoro letimo u hotel na napuhavanje

Bigelow modul na napuhavanja
Bigelow
Bigelow Aerospace planira izgraditi postaju na napuhavanje u orbiti oko Mjeseca. U njoj bi se moglo smjestiti šestero ljudi, ali u njoj će biti mjesta i za obične građane

Svemirske postaje na napuhavanje zvuče kao stvar iz SF filmova, ali one već postoje i takva se sada testira kao dodatna soba na ISS-u. Sada kompanija Bigelow Aerospace najavljuje da želi u orbitu oko Mjeseca poslati hotel na napuhavanje u kojem bi se mogli smjestiti astronauti, ali i obični građani. 

Dok se na postaji trenutno testira samo jedna soba, Bigelow želi veliki modul B330 imati u orbiti Mjeseca kroz pet godina. Radi se o puno ambicioznijem projektu i sam modul bio bi velik kao trećina trenutne postaje. U njemu bi mogli smjestiti šest ljudi, ali mogao bi biti i baza za razvoj poslovanja na Mjesecu. 

Robert Bigelow koji je vlasnik ove svemirske kompanije, vodi i hotelski lanac, a na modulima na napuhavanje rade od 1999. godine. Njihov partner na ovom projektu bit će tvrtka United Launch Alliance (projekt Boeinga i Lockheed Martina) koji će biti zadužen za lansiranje modula u svemir. Velika prednost ovakve postaje na napuhavanje je što se može 'ugurati' u raketu i kasnije se raširi u svmeiru, a ovakav sustav pruža veći volumen, sigurnost i prilike od aluminijske alternative. 

Trenutni modul tako je dostavljen na ISS u kapsuli, a nakon spajanja se raširio na volumen velike sobe. U njemu astronauti ne žive, ali ga koriste za ispitivanje zraka, testiranje i analizu koliko je učinkovit u blokiranju zračenja. NASA razmatra i da bi ga mogli zadržati nakon dvije godine testova kao dugoročno spremište jer se modul pokazao jednako učinkovit kao i čvrste strukture. 

Procjene su da bi ovakav projekt mogao koštati 2,3 milijarde dolara, a Bigelow se nada i financiranju NASA-e. Inače, u Bigelowu misle i da bi u ovom modulu mogli biti smješteni astronauti koji će letjeti prema Marsu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.