Znanost
6189 prikaza

Ovakav Mjesec se vidi jednom u 100 godina

Pun mjesec iznad Posejdonovog hrama u Grčkoj
COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL
Super Mjesec, pomrčina Mjeseca, blue Moon - sve to odjednom u jednoj noći

Samo jedna noć, a trostruki Mjesečev spektakl. 31. siječnja Mjesec će istodobno prirediti tri nesvakidašnje astronomske pojave – koja više, koja manje rijetka – ali sve tri odjednom čine izrazito rijetku mjesečevu situaciju. Te noći na nebu ćemo imati i super Mjesec i ono što se u engleskom govornom području naziva "blue Moon" i pomrčinu Mjeseca.

Super Mjesec – te noći Mjesec će biti pun, a istodobno će se i posebno približiti Zemlji, što će ga činiti za trećinu sjajnijim nego inače pri punom Mjesecu, te prividno i za sedminu većim u odnosu na stanje kad se prirodni satelit našeg planeta nalazi na najudaljenijem položaju u odnosu na Zemlju. Ovaj događaj i nije pretjerano rijedak, ali u kombinaciji s preostala dva...

Blue Moon – ovo se događa jednom u otprilike dvije i pol godine i riječ je o dodatnom punom mjesecu u jednom kalendarskom mjesecu, jednom godišnjem dobu, jednoj godini. Riječ je o posljedici toga što lunarni ciklus traje 29,53 dana, pa se tijekom kalendarske godine nakupi 11 dana viška. Na kraju se dogodi to da se u 19 godina sedam puta pojavljuje dodatni puni Mjesec.

Buzz Aldrin na Mjesecu Plan za koloniziranje Znanost Buzz Aldrin: "Čovjek će osvojiti Mars do 2040."

Pomrčina Mjeseca – svako toliko Zemlja, Mjesec i Sunce tako se postave da je Zemlja između Mjeseca i Sunca, pri čemu se Mjesec nađe u sjeni Zemlje. Samo što za razliku od pomrčine Sunca, Mjesec ne potamni do nevidljivosti, nego bude tamno crven, jer nešto Sunčeva svetla do njega ipak dopre.

Trostruki Mjesečev spektakl najbolje će se moći vidjeti iz središnje i jugoistočne Azije, iz Indonezije, Australije, Novog Zelanda i s Havaja. Iz naših krajeva pomrčina Mjeseca neće se vidjeti savršeno, jer će se Hrvatska nalaziti skoro na rubu vidljivosti pomrčine. Počet će već 30. siječnja ujutro, pa će vidljivost ovisiti i o vremenskim prilikama i o upornosti promatrača.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:25 16.Siječanj 2018.

    biti će jako blizu