Top News
1190 prikaza

Otkrili trovače Skripala: Naredba je došla iz Kremlja!

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni da su kao GRU-ovci otrovali Skripale
1/8
Scotland Yard
Scotland Yard je rekonstruirao detaljno kamo su se i kada točno kretala tog vikenda dvojica atentatora

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov. Britanske vlasti objavile su imena i slike dvojice osumnjičenih muškaraca za pokušaj ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju u ožujku ove godine bojnim otrovom novičokom. Premijerka Theresa May kazala je da su osumnjičeni vjerojatno agenti Ruske vojne obavještajne agencije (GRU).

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripala i kćeri Julije | Author: Scotland Yard Scotland Yard

"To nije bila operacija na vlastitu ruku. Skoro je sigurno da je to odobreno izvan GRU-a, na visokim razinama administracije Rusije", kazala je.

Dvojici osumnjičenih prijete tužbe za ubojstvo u pokušaju. Skripal je u svoje vrijeme služio kao ruski obavještajni časnik, te je tijekom službe promijenio strani i postao dvostruki agent, služeći Velikoj Britaniji. Policija smatra da su Skripal i njegova kći otrovani na ulaznim vratima svog doma u Salisburyju u Engleskoj, dok su izlazili vani. Povodom trovanja, odnosno atentata, Rusija se našla pod teškim osudama uglavnom zapadnih zemalja zbog sumnji da je upravo njeno vodstvo ili netko iz njenog vodstva osigurao nervni otrov kojim se udarilo na Skripale.

Istraga na mjestima gdje su pronađeni otrovani Sergej i Julija Skripal | Author: Ben Birchall/Press Association/PIXSELL Ben Birchall/Press Association/PIXSELL

Osim pokušaja ubojstva oca i kćeri, Petrov i Boširov osumnjičeni su i za pokušaj ubojstva i treće osobe, britanskog policajca Nicka Baileyja koji je u prvim trenucima trovanja Skripalovih priskočio u pomoć, da bi mu ubrzo također pozlilo od djelovanja novičoka. Na kraju su svo troje spašeni bolničkim liječenjem.

Neil Basu, voditelj odjela protuterorizma Scotland Yarda, pri objavi rezultata istrage kazao je da je to bila jedna od najsloženijih i najintenzivnijih istraga koje su do sada proveli, te da je ovo stoga značajan trenutak. Policija je objavila i fotografije osumnjičenih i video-snimke. Nekoliko tjedana poslije zabilježeno je još jedno trovanje novičokom, ovaj put sjeverno od Salisburyja. Muškarac imenom Charlie Rowley pronašao je bočicu za koju je pomislio da je bočica parfema, te ju je dao svojoj djevojci Dawn Sturgess.

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006. Nema bijega Top News Ovo su zadnje snimke otrovanog Sergeja Skripala

Oboje su završili u bolnici, samo što su liječnici njemu uspjeli spasiti život, dok njoj nisu. Rowleyju se ne može ništa predbaciti. Bočica u kojoj je bio novičok, bila je krivotvorena bočica parfema Nina Ricci. Policija je uspjela rekonstruirati kako su se kretali Petrov i Boširov. U Englesku su, kaže, stigli u petak 2. ožujka, avionom iz Moskve na londonski aerodrom Gatwick. Odsjeli su u hotelu u istočnom Londonu, što je potvrđeno pronalascima novičoka i na tom mjestu.

U subotu su otputovali do Salisburyja, "u izvidnicu", da bi se vratili u London narednog dana. Basu je rekao da Scotland Yard smatra da je to bio trenutak kada su kontaminirali ulazna vrata doma Skripalovih. Konačno, u nedjelju navečer 4. ožujka s Heathrowa su avionom odletjeli za Moskvu.

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripala, plus bočica u kojoj je bio otrov | Author: Scotland Yard Scotland Yard

Britanski istražitelji nemaju naznaka da bi se dvojica osumnjičenih nakon toga još koji put vratila u Veliku Britaniju, što bi značilo da je do drugog trovanja došlo nesretnim slučajem ili nemarom, te su naglasili da drugi putnici iz aviona ili vlakova kojima su putovali Petrov i Boširov, niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi novičokom. Drugim riječima, Petrov i Boširov su jako dobro znali kako rukovati nervnim otrovom.

Istog dana kad im je postavljen novičok na vrata, Sergej Skripal (67) i njegova kći Julija (33) klonuli su na klupi u parku, pozlilo im je. Otac Skripal činilo se da halucinira, te su prvi koji su im priskočili u pomoć mislili da je riječ o predoziranju drogama. U bolnici su liječnici, međutim, shvatili da je riječ o trovanju, samo što nisu mogli odgonetnuti o kojem otrovu je riječ.

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni za trovanje Sergeja Skripala i kćeri Julije | Author: Scotland Yard Scotland Yard

U službenim priopćenjima se ne navodi, ali je identificiranje novičoka išlo tako što je netko napokon uočio tko je i što je jedan od otrovanih bio po profesiji, pozvani su stručnjaci odgovarajućih britanskih organizacija, sigurno i obavještajnih, te je, jednom kad su shvatili da otrove trebaju tražiti među specifičnom skupinom, konačno u laboratoriju otkriveno da je riječ o novičoku.

Glavni britanski državni odvjetnik rekao je da Velika Britanija neće tražiti izručenje dvojice iz Rusije, jer je poznato da ustav Rusije to ne dopušta za svoje državljane. Ono što ipak hoće učiniti, izdat će europski uhidbeni nalog za njima dvojicom. Kao što je i ranije odbijala sve optužbe u umiješanost u ovaj atentat, službena Moskva i sada je odbacila odgovornost Rusije.

Privođenje Sergeia Skripala Skripal Top News Policija otkrila - znamo kako je otrovan ruski špijun

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peškov kazao je za Interfax da je Rusija cijelo vrijeme bila spremna surađivati sa Scotland Yardom, ali da su je "ili odbijali ili šutjeli na ponude". Ruska strana kazala je da su imena "Aleksander Petrov" ili "Ruslan Boširov" ruska varijanta imena poput "Ivo Ivić" ili "Hrvoje Horvat", te da "ne znače ništa". Stalni zastupnik Rusije pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja Aleksander Šulgin kazao je: "Vjerujemo da je sve to provokacija."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Latiputta
    Latiputta 01:33 06.Rujan 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==> Sexydrom.com