Top News
1460 prikaza

Sumnjive smrti špijuna - Putinova odmazda ili slučajnost?

Špijuni
Express.hr
Poznati slučajevi smrti ruskih zviždača nikad nisu dokazali povezanost s Putinom

Misterije koje prate smrti ruskih bivših špijuna, oligarha i zviždača, nakon godina istrage i danas ostaju nerazjašnjene. Što se dogodilo Sergeju Skripalu i njegovoj kćeri koji su u kritičnom stanju u bolnici možda nikad neće biti otkriveno, ako je vjerovati sličnim primjerima iz prošlosti. Službenih informacija i u ovom slučaju nema dovoljno kako bi se moglo odgovoriti na pitanje je li i tko, te kako otrovao ovog bivšeg ruskog špijuna, zviždača. Priče i sumnje koje prate ovaj slučaj neodoljivo podsjećaju na slične primjere koji su se dogodili u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko godina.

Najpoznatiji slučaj bio je onaj trovanja Alexandera Litvinenka 2006. godine. Litvinenko je umirao polako i u teškim bolovima. Iz bolničkog kreveta upirao je prstom u ruskog predsjednika Vladimira Putina i Kremlj i tvrdio kako su isključivo oni odgovorni za ono što mu se dogodilo. 

"Možda ste uspjeli u svom naumu da ušutkate jednog čovjeka ali buka drugih odzvanjat će u vašim ušima g. Putin do kraja vašeg života", poručio je iz bolničkog kreveta. 

Sergej Skripal, suđenje u Moskvi 2006. Nema bijega Top News Ovo su zadnje snimke otrovanog Sergeja Skripala

Istraga provedena u Velikoj Britaniji pokazala je kako je Litvinenko stradao od ruku dvojice ruskih špijuna koji su mu u hotelu ubacili radioaktivni polonij u njegov čaj. Povezanost Putina s njegovim trovanjem nije službeno dokazana, no sumnja je ostala. Djelomično je ipak potvrđeno kako je Putin 'najvjerojatnije odobrio' ubojstvo ovog bivšeg špijuna, piše CNN.

Optužbe su oštro negirali u Kremlju i odbijali izručiti dvojicu špijuna za koje se sumnjalo da su otrovali Litvinenka.

Prije dolaska u Veliku Britaniju Litvinenko je radio za Saveznu sigurnosnu službu Ruske Federacije, agenciju nasljednicu poznatog i zloglasnog KGB-a. Negov posljednji radni zadatak, nakon raspada Sovjetskog saveza, bio je organizirati antikorupcijski odjel, zbog čega je stekao i mnogo neprijatelja. Nakon odlaska iz agencije optuživao ih je za niz bombaških napada u 1999. godini u kojima su poginule stotine ljudi i koji su potaknuli rusku invaziju na Čečeniju tijekom te godine. 

U Veliku Britaniju stigao je 2000. godine i postao zviždač. Njegova udovica Marina Litvinenko kaže kako je upravo tada počeo raditi za britanske sigurnosne službe

 
Moskva Hladni rat Top News Pet mjesta najtežih sukoba KGB i CIA u Moskvi

Poznati ruski oligarh Boris Berezovsky pronađen je mrtav u svom domu 2013. godine. Istraga nije pronašla nikakvih dokaza o sumnjivoj smrti pa su policijski dužnosnici zaključili kako je počinio samoubojstvo

I on je poput Litvinenka imao niz neprijatelja i prozivao je Kremlj za njegovu smrt. U trenutku smrti ovaj 67-godišnjak bio je u financijskim problemima. Veliku većinu svojih milijardi, koje je zaradio prodajom luksuznih automobila, izgubio je tijekom brakorazvodne parnice ali i zbog parnice protiv Romana Abramoviča koja ga je stajala 6,5 milijardi dolara. 

Boris Berezovsky | Author: Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL Sean Dempsey/Press Association/PIXSELL

Nekoliko mjeseci nakon što je Putin postao predsjednik i krenuo u naplatu poreza brojnih ruskih oligarha napao je i Berezovskog. On je pobjegao u Veliku Britaniju i iz sigurnosti nastavio agitirati protiv Putina. U Rusiji je, u odsutnosti, osuđen zbog utaje poreza 2007. godine. 

Uzvratio je optužbama o prijetnjama smrću i pokušajima ubojstva. Nekoliko mjeseci prije svoje smrti, kako je potvrdio Kremlj, poslao je pismo Putinu i zatražio siguran povratak u Rusiju. 

"Priznao je kako je napravio niz pogrešaka, zatražio oprost i zatražio Putina da mu dozvoli povratak u Rusiju", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov

I dalje nije poznato je li i što je Putin odgovorio no sigurno je kako se Berezovsky nije vratio

Vladimir Putin Stoneov dokumentarac Life Putin: "Nemam loše dane, pa nisam žena"

Alexander Perepilichny | Author: Daily Mail Daily Mail

Financijaš Alexander Perepilichny umro je u 44 godini. Kako je istraga pokazala te 2012. godine otišao je na trčanje s kojeg se nikad nije vratio. Iako se u početku mislilo kako je riječ o prirodnoj smrti istraga koja se nastavila i godinama nakon pokazala je kako je najvjerojatnije otrovan.

Toksikolozi su u njegovom želucu pronašli rijedak biljni otrov Gelsemium. Prošle je godine otkriveno kako je otrov najvjerojatnije završio u njegovoj juhi koju je pojeo netom prije odlaska na trčanje. I ubrzo umro.U trenutku smrti ovaj zviždač surađivao je u istrazi mogućeg pranja milijuna dolara povezanih s Rusijom.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.