Top News
12424 prikaza

Otkrili zašto se al Bagdadija nikako ne može uhvatiti

Abu Bakr al Baghdadi
REUTERS
On ne vlada ničime i nikime, on je invalid izoliran u pustinji od svijeta, njegova smrt više niti ne vrijedi kao nekad

ISIL-ov kalifat definitivno je uništen u smislu teritorija i danas postoji još samo kao teroristički pokret koji djeluje u ilegali. Za njegovim vođom, samoproglašenim kalifom Abu Bakrom al Bagdadijem traga cijeli svijet, i Rusija i Iran i SAD sa svojim tajnim službama. Zašto još uvijek nisu uhvatili čovjeka odgovornog za milijune zlodjela, objasnio je za The Wall Street Journal irački sigurnosni stručnjak Saeed al Jayashi, blizak krugovima vlade Iraka.

"On ne koristi niti mobitel niti kompjutor. Za izdavanje uputa i naređenja koristi samo ljude iz kruga svojih najbližih pomoćnika. Zato ga je krajnje teško pratiti", kazao je o 47-godišnjaku polomljenog s nekoliko teških ranjavanja u zračnim udarima posljednjih godina, za kojim je raspisana nagrada od 25 milijuna dolara.

Abu Bakr al-Baghdadi Al Bagdadi Top News Šef ISIL-a se jedva sakrio - pokušali su ga ubiti

Poznato je samo toliko da se skriva u nepreglednim pustinjskim bespućima pograničnog područja između Sirije i Iraka, gdje stanovništva praktično nema. Samo, ako ga se ne može locirati modernim tehnologijama, s druge strane to znači da se al Bagdadi iz sigurnosnih razloga toliko izolirao da istodobno vrlo teško da je kadar iole pratiti operacije ISIL-a iz dana u dan.

Doveo se dotle da više nije onako bitan kao što je bio, da njegovo hvatanje ili ubojstvo više ne bi predstavljalo smrtni udarac po ISIL. General Joseph Votel, zapovjednik američke Centralne komande zato za WSJ kaže da se u pridavanju njemu ili nekim drugim pojedinim osobama danas krije zamka rezoniranja u borbi protiv ISIL-a.

"Progon ISIL-ovog vodstva vrlo je važno i ako dobijem informaciju, svakako ćemo učiniti što god možemo. Ali i nastavljamo pritisak na organizaciju kako ne bi mogla dalje obnavljat vodstvo, odnosno nove ljude koji bi popunjavali prazninu koja ostaje iza njihovih vođa koje eliminiramo", kazao je.

Abu Bakr al Baghdadi | Author: REUTERS REUTERS

Bagdadijeva smrt značila bi ipak zatvaranje kritične faze raspada ISIL-a i uopće prirode njegovog postojanja u budućnosti. Odjednom ostaje upitno bi li si pretpostavljeni nasljednik al Bagdadija uopće uzeo sporni naslov kalifa ili bi to umrlo s al Bagdadijem. A ako se razmišlja o tome, mora se imati na umu da čovjek koji je poveo jednu od najgorih terorističkih organizacija na svijetu svih vremena, prvotno nikoga nije niti izbliza pobuđivao ideju da bi jednog dana ujedinio svijet oko sebe.

On je rođen 1971. kao Ibrahim Awwad al-Badri al-Samarrai u okolici Samare na sjeveru Iraka, u obitelji salafističkog klerika, dakle krajnje konzervativne fundamentalističke verzije sunitskog islama i sve do 2004. njegov život svodio se na sasvim nevažnu egzistenciju u Tobchiju, siromašnoj četvrti Bagdada. Kao dječaka, poslije i mladića, opisuju ga da je bio jako sramežljiv i povučen, čak i skroman.

No, u ovu posljednju osobinu britanski novinar istraživač Andrew Hosken koji je Bliski istok pratio za BBC i napisao knjigu "Carstvo straha", prije tri godine je za Express rekao da čisto sumnja. Tada je objasnio ono što je sada činjenica, da je ISIL postojanje započeo još 1999. kao Tawhid wa'l Jihad, Organizacija monoteizma i džihada, koju je vodio ekstremist Abu Musab al-Zarqawi iz Jordana koji je još od 1989. do 1999. ratovao u Afganistanu. Za to vrijeme budući al Bagdadi tek se školovao, i to ne baš briljantno.

Abu Bakr al-Baghdadi NEPRIMJETAN Top News Cijeli svijet ga traži, a on jedva hoda i teško je bolestan

U gimnaziji je jedan razred pao jer je bio loš iz engleskog jezika, na maturi nije dobio dovoljno bodova za upis na studij prava na Bagdadskom sveučilištu, a kako nije mogao niti u vojsku jer je bio kratkovidan, upisao je islamsku teologiju.

Učio je Kur'an napamet, imao je 28 godina kad je doktorirao 1999. i danas se općenito smatra, prvo, da je konzervativnu vjeru kombinirao s dubokim kompleksima odranije što je dovelo do radikalnih nazora i, drugo, da mu je taj doktorat pomogao da se probije u vrh fundamentalističke scene nakon napada SAD-a na Irak 2003.

On je tada ušao u malu militantnu skupinu Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah, a pod nejasnim okolnostima 2004. uhitila ga je američka vojska i deset mjeseci držala u pritvoru Camp Bucca u južnom Iraku. Tamo je, dakako, upoznao određene ljude i 2006. osnovao skupinu MSC koja će se ujediniti s nekoliko skupina, između ostalih i s Zarqawijevom kojega su ubili 2004., te je tako nastao ISI, dakle samo iračka organizacija, da bi se u al Kaidinu organizaciju u Siriji i Iraku pretvorila fuzijom s al Kaidom u Siriji.

Abu Bakr Al Baghdadi | Author: Youtube Youtube

U nizu pogibija nekoliko vođa, u jednom trenutku 2010. došao je red i na al Bagdadija. Preuzeo je tadašnju "Islamsku državu Iraka" kao umalo uništenu organizaciju. Osim male skupine očajnih džihadista, vođe su im pobili američka vojska i sunitske trupe. Do 2014. al Bagdadi je sa svojima zavladao ogromnim prostranstvima Iraka, uskoro i Sirije, te je 2014. prvi i jedini put nastupio u javnosti, u džamiji u Mosulu. Pozvao je muslimane iz svijeta da dođu u njegov "raj" i poslušalo ga je njih 40.000.

Ono što su tamo zatekli bilo je ekstremno nasilje, bogaćenje odabranih na pljački, kontroli naftnih izvora, oporezivanju svega i svačega, krijumčarenju, i tako je ISIL postao najbogatija teroristička skupina u povijesti. Rezali su glave, ubijali sve redom, uzimali seksualno roblje, na kraju je al Bagdadi uspio u borbu protiv sebe ujediniti nezamislivo i SAD i Iran i Rusiju.

U nekoliko navrata smatralo se da su ga ubili zračnim udarima, najmanje dvaput čak je bio krajnje teško ranjen, zbog čega se danas kreće jako teško, a zbog nekretanja se i jako udebljao. Prošle godine bivši istaknuti ISIL-ovac, uhvaćen nešto prije toga, Ismail al Eithawi, rekao je za WSJ da ga je sreo u proljeće 2017. Rekao je da su jednog dana njega i još neke pozvali na sastanak na vrhu. Nisu znali niti gdje niti s kim će se naći.

ISIL-ove trupe u Siriji SIRIJA I IRAK Top News Poraženi ISIL opet ubija, sada kao teroristička gerila

Dva dana putovali su do odredišta, zastajali na nekoliko mjesta da budu sigurni da ih se ne prati. Odredište im je bila kuća zazidanih prozora, da se onemogući da ih se promatra, a automobil su parkirali ispod rastegnute cerade kako se niti iz zraka ne bi moglo ništa uočiti.

Al Bagdadi na sastanak je došao tek nekoliko sati nakon njih, da bude siguran da ih nitko nije pratio, i otišao je puno prije njih, odnosno njima nije bilo dopušteno otići još dugo nakon njega, kako bi bio siguran da će biti već daleko dok eventualno ne pukne vijest o sastanku. Eithawi je rekao da vođa ISIL-a nije karizmatičan čovjek i da je na vrh došao slučajno, jer nije bilo nikoga drugog tko bi popunio ispražnjeno mjesto.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • matalan 06:39 30.Ožujak 2019.

  nebitan, gotova stvar...sad samo treba deratizirati..

 • Avatar Perical
  Perical 18:36 27.Ožujak 2019.

  Pa objavite da ste ga ubili i pratite reakcije, neka to bude polazište......