Top News
806 prikaza

Otpustili su katalonskog 'veleposlanika' u Hrvatskoj, a...

Eric Hauck
FAH
... a šefa su mu uhitili - istražili smo gdje je nestalo 'Veleposlanstvo Katalonije' u Zagrebu

Katalonsko "veleposlanstvo", odnosno delegacija u Hrvatskoj, trajalo je svega dva mjeseca, dok je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije nije zabranila španjolska vlada. Na njezinu mjestu, međutim, Katalonci otvaraju javnu gospodarsku agenciju, otkud će nastaviti pokrivati jugoistočnu Europu.

Katalonija, pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, ove godine je nastavila u svijetu otvarati svoja predstavništva putem kojih je objašnjavala svoju stranu sukoba sa španjolskom državom. U Barceloni ta predstavništva za politička, kulturna i gospodarska pitanja nazivaju delegacijama, no zapravo je riječ o veleposlanstvima.

Veleposlanstvo Katalonije u Zagrebu | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Posljednje takvo "veleposlanstvo" Katalonija je otvorila u Zagrebu na svoj nacionalni dan 11. rujna. Iz njega je namjeravala pokrivati Hrvatsku i zemlje jugoistočne Europe. Mjesec dana kasnije održan je referendum o nezavisnosti, suprotan španjolskom ustavu, a 27. listopada katalonski parlament je izglasao samostalnu republiku Kataloniju.

Njezinih 13 "veleposlanstava" trebalo je u svijetu objasniti to proglašenje i poziciju suprotnu onoj španjolskih veleposlanstava. To je trebao biti zadatak Erica Haucka, bivšeg novinara, u uredu u Ulici Andrije Hebranga. No 28. listopada, dan nakon proglašenja nezavisnosti, španjolska vlada je aktivirala izvanredne mjere za suzbijanje pokušaja odcjepljenja.

Španjolski parlament je odobrio vladi aktiviranje članka ustava prema kojem španjolska ministarstva privremeno preuzimaju kontrolu nad katalonskom administracijom. To je značilo raspuštanje "pobunjeničke" katalonske vlade i otkaze za oko 150 njezinih dužnosnika. Među njima se našao i Hauck.

Carles Puigdemont Danas je disident Top News Ostavio je svoj narod na cjedilu - tko je Puigdemont?

"Kao delegat otpušten sam primjenom članka 155. ustava te se od 2. studenog nalazim u Barceloni", kaže Hauck. Jedna od mjera španjolske vlade bila je, naime, zatvaranje katalonskih "veleposlanstava" u Njemačkoj (Berlin), Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj (London), Francuskoj (Pariz), Italiji (Rim), Austriji (Beč), Portugalu (Lisabon), Danskoj (Kopenhagen), otkud se pokrivaju nordijske zemlje, Švicarskoj (Ženeva) i Poljskoj (Varšava), otkud se pokrivaju baltičke zemlje. Također i u Washingtonu te New Yorku.

Ostavljena je jedino delegacija u Bruxellesu. S obzirom na to da je Madrid preuzeo upravljanje financijama Katalonije, uredi su prestali primati novac za najam prostora, plaće i aktivnosti. Svim tim "veleposlanstvima" upravljao je Ured za institucionalne i vanjske poslove te odnose i transparentnost. Taj ured, dio katalonske vlade, zapravo je "katalonsko ministarstvo vanjskih poslova".

Na čelu mu je bio 46-godišnji Raül Romeva, smatran ondje "ministrom vanjskih poslova Katalonije". On se, međutim, sad nalazi u pritvoru pored Madrida optužen za pobunu protiv španjolske države, neposluh i korištenje javnoga novca za "organiziranje nezakonitog referenduma". Ondje su i sedmorica drugih "ministara" (consellers) te dva aktivista. Madrid je već dugo prosvjedovao zbog otvaranja takvih delegacija u svijetu, dok je Barcelona tvrdila da su ona neophodna.

Veleposlanstvo Katalonije u Zagrebu | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

"U trenutku kad se nastojimo pretvoriti u zemlju sa svim svojim oruđem, kako bismo garantirali jednu pravedniju državu, vlastitu i slobodniju, projekti poput ovoga čine nas snažnijima te korisnijima našim građanima", rekao je Romeva u rujnu 2016. prilikom otvaranja delegacije u Lisabonu i napomenuo: "Cilj nam je uspostaviti direktne kanale komunikacije. Bez posrednika".

Madrid je, pak, odgovarao da su jedino veleposlanstva Španjolske zakonske institucije za direktne odnose s vladama drugih država te da ona zastupaju i Kataloniju. No već neko vrijeme odvijao se diplomatski sukob u svijetu oko tumačenja katalonskog pitanja. Romeva je htio otvoriti delegacije i u Maroku, Meksiku te Argentini.

U Ulici Andrije Hebranga, u centru Zagreba, ured delegacije preuzela je agencija Catalonia Trade & Investment. Javna katalonska agencija za trgovinu i ulaganja ima 40 ureda diljem svijeta, navedeno je na njezinoj internetskoj stranici. U agenciji sa sjedištem u Barceloni, pod upravljanjem katalonske vlade, kažu da rade više od 20 godina. "Mi se ne bavimo politikom, nego isključivo gospodarstvom", rekao je za Express dužnosnik agencije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.