Top News
284 prikaza

Puidgemont i ministri predali se belgijskoj policiji

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont, prvi zdesna
Almagro/ABACA/PIXSELL
Španjolska je za njima izdala europski uhidbeni nalog, a vjerojatno im slijedi izručenje

Smijenjeni katalonski vođa Carles Puigdemont, zajedno sa nekoliko bivših katalonskih ministara, predao se belgijskoj policiji, javlja BBC.

Puigdemont i katalonski ministri otputovali su u Belgiju nakon što je središnja madridska vlada uvela direktnu vladavinu nad Katalonijom nakon proglašenja neovisnosti.

Podsjetimo, Puigdemont u subotu je rekao da je spreman "u potpunosti surađivati" s belgijskim vlastima nakon što je Španjolska izdala europski uhidbeni nalog za njega i četvero bivših katalonskih ministara koji se trenutno nalaze u Belgiji.  Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio taj nalog koji je poslan u petak navečer. Ured nije otkrio kada će vlasti pritvoriti petero čelnika, istaknuvši pritom da će jednom kad to bude učinjeno istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju.

Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku. Na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda. 

Puigdemont je ranije u subotu pozvao na formiranje ujedinjene političke fronte za izbore 21. prosinca kako bi se nastavila katalonska borba za neovisnost i kako bi se suprotstavilo pritvaranju bivših članova regionalne vlade.

- Vrijeme je da se svi demokrati ujedine. Za Kataloniju, za slobodu političkih zatvorenika i za republiku - napisao je Puigdemont na svom Twitter profilu.

Pritvor za 'odmetnute' političare: Prijeti im 30 godina zatvora

Prošlog četvrtka španjolska sutkinja odredila je pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije koji su ostali u Španjolskoj i odazvali se pozivu suda.

Pritvoreni dužnosnici optuženi su za pobunu protiv španjolske države, neposluh i korištenje novca za organiziranje referenduma i aktivnosti protivnih španjolskom ustavu. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Španjolska vlada je razriješila dužnosti katalonsku vladu prošlu subotu i preuzela izravnu upravu nada Katalonijom, dan nakon što je proglašena nezavisna republika Katalonija, te raspisala prijevremene izbore u pokrajini za 21.prosinca.

Stranke za nezavisnost mogle bi izgubiti natpolovičnu većinu

Stranke koje su prije osam dana izglasale nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti natpolovičnu većinu u katalonskom parlamentu nakon izbora 21. prosinca, pokazuju dvije ankete objavljene u nedjelju u novinama La Vanguardia i La Razón koje nisu podržale proglašenje nezavisnosti.

Za novine La Vanguardia, sa sjedištem u Barceloni, anketu je izradila tvrtka GAD3 od 30. listopada do 3. studenoga. Katalonski parlament je izglasao nezavisnost 27. listopada.

Tri stranke za nezavisnost - Katalonska europska demokratska europska stranka (PDeCat), Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) - mogle bi osvojiti od 66 do 69 mjesta od ukupno 135 mjesta u parlamentu, pokazuje ta anketa.

Za natpolovičnu većinu potrebno je 68 mjesta. Ove tri stranke od posljednjih izbora 2015. imaju 72 mjesta što im je omogućilo usvajanje zakona o odcjepljenju od Španjolske, organiziranje referenduma te proglašenje nezavisnosti.

Španjolska vlada je, aktivirajući članak ustava, raspustila katalonsku vladu te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca. Osam dužnosnika katalonske vlade nalazi se u pritvoru kao i dva aktivista. Za petero njih, uključujući bivšeg predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta, Španjolska je zatražila izručenje iz Belgije.

Anketa koju su objavile novine La Razón, sa sjedištem u Madridu, pokazuje kako bi stranke za nezavisnost Katalonije mogle osvojiti 65 mjesta. Ta je anketa također provedena od 30. listopada do 3. prosinca.

Obje ankete navode kako bi najviše glasova trebala dobiti Katalonska republikanska ljevica (ERC) čiji se vođa nalazi u pritvoru pored Madrida. Oriol Junqueras bio je potpredsjednik katalonske vlade i optužen je za pobunu protiv španjolske države nakon proglašenja nezavisnosti.

La Vanguardia je u svom uvodniku dan nakon izglasavanja nezavisnosti istaknula da je jednostrano izglasavanje republike bila pogrešna odluka dok se novine La Razón zalažu za cjelovitost Španjolske.

Prosvjedi podrške referendumu o neovisnosti Katalonije Mitovi i činjenice Top News Zašto je ne daju: Evo što Katalonija znači Španjolskoj

Obje ankete objavljene su u trenutku dok se stranke u Kataloniji organiziraju za nadolazeće izbore. PDeCat, stranka Carlesa Puigdemonta koji se nalazi u Belgiji, pozvala je sve snage za nezavisnost da izađu zajedno u sklopu "liste za zemlju". Očekuje se i reakcija unionističkih stranaka -  stranke centra Građani, Narodne stranke desnog centra i lijevog centra PSOE. Treći blok mogle bi činiti stranke poput lijevog Podemosa koje se zalažu za dogovorni referendum o nezavisnosti, protive se jednostranom proglašenju odcjepljenja ali isto tako su i protiv pritvaranja dužnosnika i aktiviranog članka ustava.

Građani na ulicama govore da će izaći na izbore, da nisu umorni od aktualnih događanja.

"Sigurno ću izaći na izbore. Želimo potvrditi opredjeljenje za samostalnu republiku", kaže 52-godišnji radnik Joan iz mjesta pored grada Girone. On je na referendumu 1.listopada, suprotnom španjolskom ustavu, zaokružio "Da" za samostalnost.

Prošli mjesec su objavljene još dvije ankete javnog mišljenja. Centar za ispitivanje mišljenja (CEO), pod upravljanjem smijenjene katalonske vlade, proveo je ispitivanje od 16. do 29. listopada i naveo kako bi stranke za nezavisnost opet mogle osvojiti više od polovice mjesta u parlamentu. S druge strane, tvrtka Sigma Dos je napravila anketu prije izglasavanja nezavisnosti, od 23. do 26. listopada koja je pokazala kako bi te stranke mogle izgubiti većinu. Anketa Sigme Dos bila je napravljena za novine El Mundo, sa sjedištem u Madridu, koje se protive nezavisnosti Katalonije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.