Top News
34792 prikaza

Ovako izgledaju Mercedesi za Plenkija i Kolindu

Mercedes S600 Guard
1/5
Mercedes Maybach
Specifikacije natječaja odgovarale su Mercedesovom modelu S600 Guard

MUP je 13. studenog prošle godine odobrio kupnju dva blindirana Mercedesa S klase, blindirana, koji su u stanju izdržati rešetanje iz teške strojnice s udaljenosti od 10 metara, koji imaju nosače za automatsko oružje, zaštitu guma, nužni izlaz i tome slično. Oba blindirana mercedesa skupa s posebnom opremom, PPMV-om i PDV-om koštaju 12 milijuna kuna, kako stoji u dokumentu objavljenom na internetu.

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
Objavljeni opis je najbliži Mercdesovom modelu S600 Guard, najluksuznijem modelu kojeg Mercedes trenutačno ima. Ispostavilo se da je takva teorija i točna. Naravno, teško je znati kakve preinake su naručili naši političari, ali luksuz je zajamčen čak i u standardnoj opremi. Stražnja sjedala su u rangu direktorskih fotelja u bogatim tvrtkama, a u kabini je ugrađen i sustav pojačanja zvuka, kako bi se vozač i putnik na stražnjem sjedalu mogli bolje čuti. Ipak, stražnja su sjedala pomaknuta više straga, kako bi se osigurala privatnost državnicima i poslovnjacima, kojima je ovakav tip vozila namijenjen.

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
U natječaju se tražilo još i da dva blindirana vozila imaju najveću razinu zaštite (VR9, što je podrazumijevalo da limuzina može izdržati hice iz raznog naoružanja, pa i metke jačeg kalibra) te da može nastaviti voziti i kad im probiju gume. Također, tražilo se da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, nosače zastavica u prednjim blatobranima, sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, sustav za samostalno gašenje požara. 

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
Štićenim osobama na raspolaganju je i frižider na zadnjem sjedalu. U MUP-u su tad govorili da nabava takvog vozila predstavlja uobičajeni sigurnosni standard. Nakon objave natječaja postavilo se pitanje tko će se voziti u tim limuzinama. Budući da će Hrvatska 2020. predsjedati Europskom unijom, pretpostavljalo se da će vozilo biti na raspolaganju premijeru. 

Mercedes S600 Guard | Author: Mercedes Maybach Mercedes Maybach
No i Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tad su odbili takvu mogućnost, pa bi limuzine na cesti trebale biti samo u slučajevima kad će u Hrvatskoj boraviti utjecajni strani gosti. S druge pak strane, ministar Davor Božinović je kazao kako o tome tko će se voziti u ovim superluksuznim vozilima ne odlučuju ni premijer ni predsjednica. Iz MUP-a su u četrtak samo kratko potvrdili da su ih počeli koristiti, a prošle godine su rekli kako su vozila koja su prije koristili stara i dotrajala. Odluku koga će u njima voziti donosi MUP.

"Strani dužnosnici su i prije dolazili kod nas te su vozila koja smo imali bila sasvim dovoljna. Da dolaze američki ili ruski predsjednik, sigurno ne bi pristali voziti se u ovima i dovezli bi svoja", rekao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila za 24sata.

Dodaje da ih je dobro imati, no samo ako si to možemo priuštiti. Za njega je taj trošak i dalje upitan te smatra da je MUP mogao bolje iskoristiti novac za vozila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • centirion 19:35 26.Srpanj 2018.

    Mene bi iskreno bilo sram!

  • Snowman 14:59 07.Prosinac 2017.

    pitam se samo, sto ce njima takova kola. Da su to drzvanici nekih velkih sila pa jos ali oni su tako vazni da bi mogli biciklima voziti