Top News
109524 prikaza

Ovo je jedina zemlja koje se Islamska država boji

Zatvorenici u Islamskoj državi
REUTERS
Nije ih strah ni SAD-a ni Velike Britanije ni Rusije, no zbog napada na ovu zemlju su se ispričali

ISIL-ovi borci ispričali su se nakon što su pokrenuli napad na izraelske vojnike, otkrio je bivši ministar Izraela Moshe Ya’alon.

Pritom se referirao na incident u kojem je grupa povezana s ISIS-om razmijenila vatru s izraelskim snagama na sirijskim Golanskim visoravnima, prenosi Independent. 

To je područje Izrael nasilno osvojio tijekom Šestodnevnog rata 1967. i poslije anektirao, mada taj potez Međunarodna zajednica nikad nije priznala. 

 - Nakon kratke borbe s pištoljima, u kojem je Daesh (ISIL) otvorio vatru kraj sjevernog grada Alufi, izraelska vojska je napala sirijsku džihadističku skupinu, ubivši četvoricu od njih. To je bio prvi izravni sukob izraelskih snaga i militanata ISIS-a, koju su se vrlo brzo nakon incidenta ispričali Izraelcima - rekao je.

Jedan od najpopularnijih komentara ljudi na ovu vijest na društvenim mrežama kaže - "ne napadaju Izrael jer pas ne grize gospodare koji ga hrane". 

Jedini kojih se boje

Izrael je jedina država na svijetu koje se ISIL boji, tvrdi prvi zapadni novinar koji je uspio ući na teritorij te grupe i preživjeti. Jürgen Todenhöfer proveo je 10 dana u tzv. Islamskoj državi 2016., a svoja saznanja o njima objavio je u knjizi koju je nedavno izdao. 

Taj je njemački reporter u intervjuu za Jewis News rekao kako je Izrael jedina od susjednih država koje ISIS nije uključio u prvu fazu svog plana kolonizacije Bliskog istoka. 

Presnažni za njih

- Rekli su mi da je izraelska vojska previše jaka za njih. Nije im problem pobijediti američke ili britanske vojne trupe za koje kažu da nemaju iskustva u gradskim gerilskim ili terorističkim strategijama, no znaju da su Izraelci u tome prvaci - rekao je Todenhöfer.

Taj je bivši političar rekao kako ISIL-ovi militanti koje je sreo doista vjeruju kako za njih jedinu pravu opasnost predstavljaju Izraelske obrambene snage (IDF).

Iako su nekoliko puta prijetili Izraelu i Židovima u svojim propagandnim videima, među ostalim govoreći da "niti jedan Židov neće ostati" u Jeruzalemu i obećavši da će istrijebiti bolest judaizma iz svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 15:13 31.Kolovoz 2017.

    amerika ih štiti

  • Zoks 22:40 30.Kolovoz 2017.

    Uostalom ne zovu bezveze Izraelske zracne snage ISIL-ovim zracnim snagama.

  • Zoks 22:38 30.Kolovoz 2017.

    Nikakvo iznenadjenje da su se ispricali Izraelcima kada ih cijeli vrijeme Izraelska vojska podupire,brani uglavnom zracnim napadima a nije im na odmet i da ulete sa vozilima i pokupe ranjene ISIL zapovjednike koje potom lijece u svojim bolnicama. Za to ... prikaži još! sve postoje brojni dokazi, uglavnom neovisnih pravih novinara sa terena, nesto sto je za vas potpuna nepoznanica. Ima zanimljiva snimka Druza na internetu gdje su napali izraelsko vozilo hitne i izvukli van ranjene ISIL-ovce.