Top News
1822 prikaza

Pad diktatora: Pamtit će ga i po pregovorima sa Šakalom

Abdelaziz Bouteflika i Ahmed Gaid Salah
1/13
RAMZI BOUDINA/REUTERS/PIXSELL
Podnio je ostavku nakon što su se danima deseci tisuća demonstranata okupljali na ulicama, što je kraj njegove 20-godišnje vladavine

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika podnio je u utorak navečer ostavku, okončavši vladavinu dugu dva desetljeća, a nakon tjedana masovnih demonstracija protiv njegovog pokušaja da ostane na vlasti. Do utorka, kasno navečer, trgovi glavnog grada, Alžira, bili su krcati Alžircima koji su slavili kraj vladavine Bouteflike, umotani u alžirske zastave, trubeći i plešući po ulicama.

Ostavka predstavlja zapanjujući zaokret za sjevernoafričku naciju, koja se tako pridružila Egiptu, Tunisu, Libiji i Jemenu, državama u kojima su autokrati svrgnuti s vlasti pod pritiskom ulice.

Bouteflika se malo kad pojavljivao u javnosti. Otkako je danas 82-godišnji autokrat doživio moždani udar 2013. godine, kretao se samo u invalidskim kolicima.Tijekom proteklih šest tjedana velikih demonstracija, dugovječni vođa je bespomoćno gledao kako ga napuštaju njegovi moćni saveznici. Nekoliko sati prije ostavke zapovjednik alžirske vojske dao je kratku i vrlo hladnu izjavu u kojoj je tražio da predsjednik podnese ostavku. Podnio ostavku dan nakon što je njegov ured preko državnih medija objavio da će odstupiti najkasnije do 28. travnja.

U toj kratkoj izjavi također su naveli da će predsjednik poduzeti korake kako bi 'osigurao da državne institucije nastave funkcionirati tijekom prijelaznog razdoblja.' Ta izjava je pak uznemirila javnost zbog straha da bi sam mogao imenovati nasljednika i tako produžiti kontrolu nad vlašću u zemlji. U utorak su zato na ulice izašli studenti, piše Washington Post.

Nemir je zavladao i unutar moćnog vojnog establišmenta. Isti dan sastali su se zamjenik ministra obrane i načelnik Glavnog stožera, general Ahmed Gaid Salah i visoki dužnosnici Ministarstva obrane s najvišim vojnim zapovjednicima. Predložio im je primjenu članka iz Ustava kako prema kojem bi se Boutefliku proglasilo nesposobnim za obnašanje dužnosti i tako maknulo iz ureda.

Abdelaziz Bouteflika i Ahmed Gaid Salah | Author: RAMZI BOUDINA/REUTERS/PIXSELL RAMZI BOUDINA/REUTERS/PIXSELL
"Naša je odluka jasna i neopoziva. Podržat ćemo narod dokle god njihovi zahtjevi ne budu u potpunosti ispunjeni", rekao je Salah tražeći da Bouteflika odmah napusti ured.

Salah je dodao da "više nema potrebe za gubljenjem vremena" i da bi se odmah trebale poduzeti ustavne mjere za uklanjanje Bouteflike, koji je u utorak službeno obavijestio predsjednika ustavnog vijeća da podnosi ostavku.

Bouteflika je najdugovječniji prvi čovjek Alžiru koji je na vlast došao 1999. godine. Okružio se snažnim krugom kolega veterana Alžirskog rata za neovisnost od Francuske, kao i poslovnim tajkunima, vojnim zapovjednicima i utjecajnim članovima klana. Zajedno su, do danas ostali poznati pod nazivom "le pouvoir" – Moć.

Demonstracije u Bukureštu Rumunjska Top News Žele se vratiti u domovinu bez korupcije

Bouteflika je 2002. godine priveo kraju desetogodišnji građanski rat protiv islamista u Alžiru, u kojem je poginulo 200.000 ljudi, i to mu je donijelo popularnost u narodu. No s vremenom rasla je korupcija u državnim službama, a ekonomija je ovisila o izvozu prirodnog plina i kretanju cijena na svjetskom tržištima.

I ranije je bilo demonstracija protiv njega, ali bi ih uvijek zaustavile sigurnosne i službe. Kad je u veljači Bouteflika najavio da ide po peti mandat, deseci tisuća Alžiraca izašli su na ulice, no malo njih je očekivalo ovakav ishod. Iako su snage sigurnosti ispaljivale na demonstrante suzavac, nisu pribjegle drugom obliku nasilja. Bouteflika je u najprije odgodio izbore zakazane za ovaj mjesec i najavio velike političke i gospodarske reforme. No to nije zaustavilo mase da ponovno izađu na ulice i da traže njegovu trenutačnu ostavku.

No, najveće iznenađenje bio je istup načelnika Glavnog stožera Salaha. Javnost je shvatila da je glavni Bouteflikin oslonac, a to je vojska, protiv njegovog ostanka i da su spremni na rješavanje najveće političke krize u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća. Tijekom vikenda, ured Bouteflike najavio je veliku rekonstrukciju Vlade i uhitio nekoliko vodećih dužnosnika, optužujući ih za korupciju, te su im zaplijenili putovnice, što su mnogi smatrali pokušajem smirivanja ulice. Salah je zadržao svoj položaj, pa je to bio signal njegove moći. No u utorak je upravo on okončao Boutefikinu vladavinu. 

Abdelaziz Bouteflika | Author: kremlin.ru kremlin.ru
Prema ustavu zemlje, šef gornjeg doma parlamenta, Abdelkader Bensalah, postat će privremeni vođa ne duže od tri mjeseca, dok se ne organiziraju izbori. Ostaje da se vidi kako će prosvjednici reagirati. Mnogi su rekli da traže ne samo uklanjanje Bouteflike, nego i njegove moćne klike, a Bensalah se smatra njegovim najbliskijim saveznikom.

"Ostavka Bouteflike pokazuje koliko su ga napustili njegovi dosadašnji saveznici i stupovi vlade, ali to je samo početak neizvjesnog političkog procesa", izjavio je Andrew Lebovich, stručnjak za Sjevernu Afriku i Bliski istok pri Europskom vijeću za vanjske poslove. On je uvjeren da prosvjednici neće stati samo na njegovoj smjeni, nego će tražiti i mnogo opsežnije promjene.

Ne zna se točno mjesto Bouteflikinog rođenja. U dobi od 19 godina, pridružio se pobuni protiv francuske vlasti kao štićenik Houari Boumedienea, vojnog zapovjednika koji će kasnije postati alžirski predsjednik.

Nakon osamostaljenja, Bouteflika je već s 25 postao ministar za mladež, a godinu dana kasnije i ministar vanjskih poslova.

Prosvjedi na Trgu Tahrir u Kairu Analiza Top News Šest godina Arapskog proljeća: Revolucija je promašila

U međuvremenu obnašao je dužnost predsjednika Generalne skupštine UN-a i omogućio 1974. godine da tamo govor održi Yasser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije. Bilo je to samo dvije godine nakon što su pripadnici palestinske terorističke organizacije Crni rujan u Münchenu tijekom Olimpijade izveli terorističku akciju usmrtivši 17 ljudi.

Upravo je on zatražio da komunistička Kina dobije mjesto u UN-u, a potpomagao je i Nelsona Mandelu i njegovu borbu protiv apartheida u Južnoj Africi. Kad je svjetski poznati terorist Illich Ramirez Sanchez, poznatiji kao Šakal, oteo ministre na sastanku OPEC-a u Beču 1975. godine, upravo je Bouteflika vodio s njim pregovore o oslobađanju talaca, a svi svjetski mediji prenijeli su snimku na kojoj se srdačno grli sa Šakalom.

Kada je Boumediene umro 1978., Bouteflika je izgubio mentora. Smijenjen je s mjesta ministra vanjskih poslova i protiv njega su pokrenuli istragu zbog financijskih malverzacija. Navodno je tijekom političke i diplomatske karijere pokrao državni novac. Bouteflika je kazao kako su optužbe izmišljene kao dio političke zavjere, piše New York Times.

Abdelaziz Bouteflika | Author: Wikipedia Wikipedia
Napustio je Alžir početkom osamdesetih i nastanio se u Dubaiju, gdje je postao savjetnik člana vladajuće obitelji emirata. Vratio se kući 1987., ali je je ostao u sjeni i odbio sve ponude da sudjeluje u vlasti.

U međuvremenu, Alžir se raspadao. Vlada pod okriljem vojske poništila je parlamentarne izbore 1992. i islamisti su bili na rubu pobjede. U sukobima koji su uslijedili masakrirana su cijela sela.Vojska ga je pozvala da se vrati, pa je uz njezinu podršku osvojio vlast 1999. godine. Obećao je da će zaustaviti krvoproliće u zemlji. Unatoč velikim protivljenjima, amnestirao je militante i uvjetovao to polaganjem oružja. Nasilje se drastično smanjilo, pa je Bouteflika ponovno izabran za predsjednika na izborima 2004. godine, a zatim ponovno 2009. iako se već tada počelo sumnjati u namještanje rezultata.

Kairo: Milijun ljudi izašlo na ulicu kako bi srušilo s vlasti Hosnija Mubaraka Arapsko proljeće Top News Nostalgija za bivšim vremenima: Žale za kraljem

Do početka svog trećeg mandata, postao je najmoćniji alžirski predsjednik u 30 godina, a prošle godine želio je učvrstiti moć otpuštanjem desetak visokih vojnih časnika. Službeni zapisi ne spominju ni jednu ženu, iako neki kažu da se oženio 1990. godine. Bouteflika je živio sa svojom majkom Mansouriahom u glavnom gradu Alžira, a ona mu je i kuhala obroke.

Francuski liječnici operirali su ga 2005. godine zbog čira na želucu iako su američki diplomatski krugovi tvrdili da je u pitanju bio karcinom. Nakon što mu je majka umrla 2009. godine, u svom govoru u Setifu 2012. godine najavio je povlačenje i rekao da Alžir treba nove vođe. Nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2013. godine doživio je moždani udar, pa je hitno prevezen u parišku bolnicu i od tada se sve manje pokazivao u javnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:24 03.Travanj 2019.

    gad