Top News
26719 prikaza

Palfi će uništiti Živi zid - opet se posvađali zbog nje

Vladimira Palfi i Ivan Vilibor Sinčić
Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Iako je u EU parlament trebao otići Tihomir Lukanić, tajnik stranke, Sinčićeva supruga čini se ne želi unosnu cifru iz Bruxellesa prepustiti nekome izvan njene obitelji

Kaže se da i najjača prijateljstva pucaju radi novca, a radi novca se, kako izgleda, počeo raspadati Živi zid. Da se nešto čudno događa dao je u petak naslutiti Tihomir Lukanić, glavni tajnik stranke, koji je objavio da podnosi ostavku na to mjesto u stranci i da, kako je napisao, "za sada neće konzumirati mandat u Europskom parlamentu".

Lukanić je naime bio nositelj liste za EU izbore, te su on i Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik stranke, sklopili dogovor da Lukanić ide u EU parlament ukoliko stranka osvoji mandat. Sinčić je i sam više puta izjavio da ga ne zanima mjesto u Bruxellesu, a iako je Lukanić osvojio manje preferencijalnih glasova od Sinčića, ali i Branimira Bunjca, prvih dana nakon EU izbora ništa nije govorilo da će u Bruxelles netko drugi umjesto Lukanića.

Split: Ljubav Ave Karabatić i Ivana Pernara okrunjena brakom u sklopu karnevala Mutni i opasni Top News Živi zid je u većini stvari puno gori od HDZ-a

Kako piše Jutarnji list, Ivan Vilibor Sinčić se navodno predomislio i ipak želi svoje lukrativno mjesto u Europskom parlamentu, koje mu u stranci nitko ne može osporiti, jer je osvojio 20 posto preferencijalnih glasova birača Živog zida. No, kako to obično bude u Živom zidu, Sinčić nije samostalno odlučio da bi se ipak prihvatio europske plaće i života u Bruxellesu, već je tome kumovala njegova supruga i vladarica Živog zida iz sjene, Vladimira Palfi, navodi Jutarnji. Sinčić je naime svjestan da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa i da bi njegov odlazak mogao biti početak kraja stranke, ali Palfi ima drukčiju teoriju.

Vladimira Palfi | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Palfi je čini se već sada svjesna da je Živi zid u velikom padu, podrška glasača sve je manja što su pokazali i EU izbori, a lijepa plaća u EU parlamentu narednih pet godina mogla bi njoj i Sinčiću riješiti egzistenciju na duge staze, neovisno o Živom zidu i svim budućim rezultatima stranke. Sinčić bi u tom slučaju narednih pet godina zarađivao 8757,70 eura bruto (preko 500.000 eura bruto za pet godina), imao bi još 4513 eura mjesečno za troškove rada ureda, dnevnicu od 320 eura za svaki dan kada je prisutan u Bruxellesu ili Strasbourgu, te još brojne druge beneficije. Cifra je to koju izgleda Vladimira Palfi ne želi prepustiti nekom drugom.

Ovo nije prvi put da Vladimira Palfi, najblaže rečeno, unosi nemir u stranku, iz koje su više puta razni izvori potvrdili da ona jako utječe na Sinčića i da Sinčić vrlo često mora donositi i mijenjati odluke kako bi udovoljio njenim željama. Krajem prošle godine slična se stvar dogodila s Branimirom Bunjcem, koji je podnio pa povukao ostavku na mjesto saborskog zastupnika. Dogovor u stranci bio je da će odraditi pola mandata, a drugu polovicu prepustiti Vladimiri Palfi, kojoj taj mandat zapravo i pripada, ali je bila na porodiljnom.

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida Za šaku kuna Top News Laž Živog zida: Ipak žele 20 milijuna kuna za svoju stranku

Do danas nije razjašnjeno kako su se dogovorili da Bunjac ipak ostaje u Saboru, obzirom da je njegovu ostavku potpisao i predsjednik Sabora. Tada je nastala i zavrzlama, jer je Bunjac tražio na uvid svoju prvotnu pisanu izjavu, kako bi lakše sastavio dokument za povlačenje ostavke, ali je više nije htio vratiti u Sabor kako se ne bi doznalo da je podnio, pa nakon dva sata povukao ostavku.

Palfi se htjela vratiti u Sabor, kažu ljudi bliski stranci, jer je bila nezadovoljna malom plaćom koju je primala kao zaposlenica Živog zida gdje je primala 5700 kuna, dok Bunjac kao saborski zastupnik ima plaću od 15 tisuća kuna. Osim toga, Palfi je zasmetalo što prilično nevidljiva u stranci, javnost je više ne prepoznaje kao političku figuru i htjela se ponovno vratiti pod svjetla političke pozornice.

Express je u nekoliko navrata pisao o Vladimiri Palfi koja je česti razlog svađama unutar Živog zida, koje gotovo uvijek nastaju nakon nekih izbora ili oko novca. Iako djeluje iz sjene, ona ima vrlo veliki utjecaj na svog supruga i predsjednika stranke, Vilibora Sinčića.

Ivan Vilibor Sinčić | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Supredsjednica stranke Vladimira Palfi napisala je svojedobno na stranicama stranke da je odlučila politički se angažirati 2011. Priključila se, kaže, Savezu za promjene i u vezi toga napisala sljedeće: "U to sam vrijeme završavala Građevinski fakultet, i smetalo me novčano opterećenje u kojem sam morala raditi danonoćno da bih pokrila sve svoje obaveze." Kao "dipl. ing." potpisivala se i na glasačkim listićima na parlamentarnim izborima, e da bi tjednik Globus u tiskanom broju iz rujna 2016., istražio i utvrdio da su njene tvrdnje o završenom sedmom stupnju na vrlo klimavim nogama.

Oko Palfine diplome novinarka se raspitala na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. "Nismo pronašli osobu pod imenom Vladimira Palfi", odgovorili su Globusu.

Na srodnom fakultetu u Osijeku nje se, doduše, sjećaju, i to kao brucošice koja je dodiplomski studij upisala u akademskoj godini 2002/03. "No, nakon toga nema upisa niti je diplomirala na našem fakultetu", odgovorili su iz Osijeka. Tragova o diplomiranju, čak niti ijednom koraku dalje od prve godine, za Vladimiru Palfi naprosto nema.

Ivan Pernar Hvali se po Fejsu Top News Pernarov novi život: "Jeftino jedem, ne plaćam taksi..."

Priče o žestokim vrijeđanjima Palfi i uvredama kojima povremeno nekontrolirano udara po stranačkim kolegama, čak i po Ivanu Sinčiću, dugo vremena su bile puke glasine, sve dok stranku nije napustio Hrvoje Runtić i stao govoriti o nezakonitom preuzimanju vlasti u stranci, kao i o žutim kuvertama s novcem s tisućama eura koje su pristizale, a kojima se on, iako su ga – kaže – nagovarali, nije okoristio. Samo jedan u nizu skandala je snimka do koje je došao i Express.hr, a na kojoj se čuje kako Vladimira Palfi krajnje vulgarno i urlajući vrijeđa Sinčića oko jedne minorne teme.

Kako doista izgleda njen životni put? Palfi je o sebi na stranačkim stranicama onomad napisala da je "rođena i odrasla u jednom malom mjestu u Međimurju". Riječ je o mjestu Belice, poljoprivrednom kraju u kojem su mještani jako ponosni na svoju proizvodnju krumpira. Palfi je pisala i to da je srednju stručnu spremu stekla u izvjesnoj gimnaziji u Čakovcu. No, Globus je istražio i taj dio. Ispalo je da doista jest upisala gimnaziju, i to Gimnaziju Josipa Slavenskog, da se tamo, kako je ispričala njena bivša školska kolegica, ne bi dugo zadržala.

Vladimira Palfi | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
"Gimnazija nije bila za nju. Nije znala na povijesnoj karti pokazati ni gdje je Hrvatska", kazala je i otkrila da je zglajzala kad je u drugom razredu na kraju godine imala četiri zaključene jedinice i "gomilu izostanaka", pa se "morala prebaciti u građevinsku školu". Zašto bi Palfi tajila da je umjesto gimnazije, završila također četvrti stupanj, dakle za tehničara građevinskog smjera, nije jasno.

Sugovornici Globusa opisali su da je njen pokojni otac bio podigao kredit za njen studij, jer živjeli su skromno, od samo jedne plaće, za koji je jamčila njihova kuma, da bi kredit banka naposljetku morala utjerivati od jamca. A kad je kuma došla pitati Vladimiru i majku kako namjeravaju podmiriti kredit, "to su bile takve scene da je morala intervenirati policija", ispričali su Globusu rođaci.

Kraći posao u prodajnom centru Bat, pričaju, a tamo je dobila čak i službeni auto, propao joj je nakon što se sukobila sa zaštitarom na parkingu. Ivan Pernar ju je upoznao još 2011., dok je još živjela u Belici. Sjećaju ga se kako je pohodio Belicu s ruksakom na leđima. Bilo je to dvije godine nakon što se afirmirao kao kvartovski zastupnik u zagrebačkom Stenjevcu kao član Zelene liste.

Osnivanje EU parlamentarne grupe u kojoj je i Živi zid Uoči EU izbora Top News Partneri Živog zida su rasisti opčinjeni talijanskom Dalmacijom

Zglajzao je baš 2011. jer skoro nikome nije previše dobro sjelo njegovo javno divljenje Hitlerovom "Mein Kampfu" kao "edukativnom materijalu o manipulaciji masama". Žestok i beskompromisan na prosvjedima, ali i ekscesan u političkom djelovanju, nikako nije uspijevao izdići Živi zid iznad razine doživljaja u javnosti kao skupine autsajdera, čudaka i problematične skupine među kojima su mnogi osuđivani za sitna kaznena djela, kako su ih mediji nekad utemeljeno, nekad neutemeljeno opisivali.

I onda se ukazao on, Ivan Sinčić, mladi inženjer elektrotehnike, visok, smiren, pristojan, s gandijevskim izrazom lica. Palfi i Pernar shvatili su da će taj mladić svojom pojavom javnost moći uvjeriti u sve ono što nisu mogli oni zbog prežestoke i prekonfliktne prirode, ako ne već i zbog niza drugih stvari. Sinčić i Palfi ispričali su svojedobno za Gloriju da su se sreli na prosvjedima protiv mjera štednje u listopadu 2012. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Sinčić je rekao da su prije toga razmijenili 20.000 poruka na Facebooku i da mu je bila prva djevojka, te da je sretan što je odmah našao onu pravu.

"Bio sam fasciniran kad sam je vidio uživo. Bila je lijepa. Svidio mi se njezin pogled, kosa, shvatio sam da je Vladimira posebnija od drugih žena", opisao je. Međutim, ako sugovornici Globusa iz Belica i nisu govorili istinu o njoj kad su pričali da je svojem bivšem zaručniku popalila auto dok mu nije istekla registracija, zatim ono o svojoj svinji koju je netko zatekao u dvorištu Palfijevih, posebno ono da je uvijek voljela prikazivati se da joj je obitelj bogata, da ona pohađa ovo ili ona, tjerati modu koju si nije mogla priuštiti, činjenica je da Palfi nije izdržala, a da nedavno ne objavi na Facebooku fotografiju sebe s malim Sinčićem/sinčićem Ksaverom na gliseru.

Vladimira Palfi i Ivan Vilibor Sinčić | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)
Članovima stranke koja gradi imidž na robin-hoodovskoj zaštiti siromašnih to nije dobro palo. A onda je došao red i na objavu fotografije Sinčića u društvu Igora Štimca i Vicenca Blagaića u luksuznoj vili u dubrovačkom primorju, te se, uz optužbe da stranka ima problem opravdati kako je potrošila 1,100.000 kuna iz državnog proračuna, u Živom zidu nazire još dramatičniji triler.

Još u listopadu 2016. godine član Živog zida Ivan Đanić objasnio je svoje razloge odlaska iz stranke: 

"Sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali: 'Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture.'", ispričao je tada za Večernji.

Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode Zidom u jagode Top News Živi zid je talent za baljezganje potvrdio jagodama

Saborski zastupnik Hrvoje Runtić već tada je govorio protiv trojca iz vrha Živog zida, stranke kojoj je tada bio supredsjednik. "Često se ucjenjuje. Ako ne prihvatiš što kaže letiš iz Živog zida. To može primjenjivati na članovima, na meni nije uspjela jer sam u Glavnom odboru i supredsjednik stranke. Sinčić je pred njom manji od makova zrna", komentirao je Runtić za Index odnose između Sinčića i njegove partnerice Vladimire Palfi.

Nekoliko dana nakon izbora, Runtić je teško optužio Živi zid i ostale stranke iz tadašnje koalicije Jedina opcija. "Vidio sam, pukim slučajem, ono što nisam trebao - kako pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu. Da me ‘neutraliziraju’ poslali su mi profesora Ivana Lovrinovića i PR-ovca iz njihove stranke Promijenimo Hrvatsku koji se predstavio kao Nikša, prezime mu nisam zapamtio, da mi održe predavanje o važnosti treće opcije koju ne bih smio ugroziti. Nikša mi je dao ponudu koja se valjda ne odbija: ‘Na kraju kampanje dobit ćeš 100.000 kuna nagrade, a do tada petsto eura tjedno da imaš za troškove’", ustvrdio je Runtić.

Radi se o Nikši Sršenu, poduzetniku iz Dubrovnika koji je široj javnosti postao poznat u slučaju Imunološki. On je bio dio ekipe Visia Croatica koji su pokrenuli skupljanje novca za preuzimanje Imunološkog. Mediji su tada pisali da ima nekoliko tvrtki od kojih su neke ostale u dugovima. Potvrdio je rad u kampanji za stranku Promjenimo Hrvatsku preko svoje tvrtke “Minus u plus”, ali sve optužbe odbacuje.  

"Optužbe su smiješne i neću to komentirati. Nikakvo mito nisam nudio, niti sam vidio ikakve žute koverte", poručio je tada Sršen, a Đanić je potvrdio Runtića:

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida Kongres u Lisinskom Top News Populizam Živog zida su šuplje želje, bez konkretnih rješenja

"Sve što je Runtić iznio – istina je. Ne može se dogoditi da supredsjednici stranke Pernar i Sinčić idu u banku podizati novac, a mi ne znamo zašto se novac podiže i što se događa jer nitko nikome nije polagao račune. Sve je to privatna priča gdje su članovi stranke iskorišteni za osobne interese nekoliko pojedinaca", optužio je Đanić vrhušku Živog zida i dodao: "Sve je to katastrofa. Sve bi trebalo “resetirati”, sazvati novu skupštinu i krenuti ispočetka."

Da Vladimira Palfi ima eksplozivnu narav saznalo se nakon što je 24sata došao u posjed tonske snimke njezine svađe sa suprugom. Urlala je na Sinčića oko plakata za kampanju:

"Što stalno sukobe spominješ, gdje je bio sukob, gdje, slušam!", izvikala se na muža, koji joj je rekao da je riječ o plakatima. Palfi je nastavila s paljbom i viče da izvjesni Luka ima napraviti plakate. Sinčić pita tiho: “To je tvoja odluka?”.

"Da to je moja odluka. Koji k...c misliš da si ti? Ja sam u stranci dulje od tebe", završila je Palfi razgovor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ipsisimus 23:12 03.Lipanj 2019.

    ŽZ sa Rusima kao i sa Srbima, sve u interesu slabljenja HR, izlaska iz EU, NATO-a. To je čisti Putinov projekt, Đukanović ima ozbiljnih problema pa je zatvorio 7 ruskih državljana zbog pokušaja državnog udara, SPC je javno proglasio odgovornom ... prikaži još! za pokušaj destabilizacije CG. Na Kosovu je uhićen ruski novinar, i vidim svako izvješće iz Beograda sve je dupkom puno ruskih medija kao da su u Moskvi, kao da je BGD okupiran, Sputnjik, Zvezda, Russia today. Što dalje od Rusa, Pernar je ruski igrač !

  • lopovi 10:35 02.Lipanj 2019.

    A vi ljudi STA kukate sami ste krivi STA znate samo kukat i Sesar jaja i picku i bit internet osvetnik..vi ste jos gori od ovih lopova hore

  • lopovi 10:28 02.Lipanj 2019.

    J cu ti sve pojasniti malo pockice dobi onda ga ta picka obrlatiti . .e sad treba uzet pare jednostavno 2+2 prodan sam ja tako se trebaju svi gmazovi u politici zvati