Top News
480 prikaza

Panenić optužio Vrdoljaka za kupovinu izbora, a sad radi istu stvar

Tomislav Panenić i Vlaho Orepić
Patrik Macek (PIXSELL)
Nalaz Državne revizije bio je podloga Paneniću za kontrolu podijeljenih sredstava

"Tragična i, po svemu sudeći, pripremljena aktivnost organizirane skupine koja je znala što radi", tim riječima je ministar gospodarstva Tomislav Panenić opisao prošlogodišnju dodjelu bespovratnih sredstava u režiji njegovog prethodnika Ivana Vrdoljaka.

Tehnički ministar Panenić kaže da su ovih dana provjeravali nepravilnosti u odlukama o dodjeli bespovratnih sredstava i na osnovu toga odlučili su podnijeti prijave DORH-u, USKOK-u i policiji provi svih ljudi koji su sudjelovali u procesu odlučivanja. Među njima je i bivši ministar Vrdoljak.

"Odlučili smo to napraviti sada, odnosno to smo radili zadnjih tjedan dana zbog nalaza revizije, koja je pokazala da se nije dobro postupalo pri dodjeli potpora", izjavio je Panenić pred okupljenim novinarima. 

Ivan Vrdoljak | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Posebno je prozvana općina Satnica Đakovačka iz Osječko-baranjske županije kojoj je dodijeljeno oko 400.000 kuna bespovratnih sredstava tijekom 2015. godine. Tehnički ministar gospodarstva upitao se i kako je moguće da neke pripremljene ponude stižu u roku od sat vremena nakon otvaranja natječaja. On je uvjeren da je to nemoguće i da su određene osobe raspolagale povjerljivim informacijama.

"Očito je da je netko morao znati sve to unaprijed i sve imati spremno za prijavu. Da se radi o samo jednoj ponudi ili dobitniku tih potpora još bi se moglo reći da je pogreška, ali se tu radi o čitavom nisu tih ponuda i korisnika koji su ih na takav način dobili", kaže Panenić.

Zanimljivo je da je Panenić izjavio da je 2015. bila predizborna godina pa da postoji mogućnost da su novci dijeljeni tako kako su podijeljeni. Prošle, predizborne, godine podijeljeno je ukupno 25,5 milijuna kuna putem javnih poziva, a ove godine ministar Panenić planira dati 40 milijuna kuna potpora za industriju. Kako je ministar najavio, od idućeg tjedna kreće javni poziv za dodjelu sredstava, netom prije izbora.

Tomislav Karamarko | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Zanimljivo je spomenuti kakav je bio stav donedavnih Mostovih partnera u Vladi o podnošenju prijava i istraga protiv političara u predizborno vrijeme. "Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reći, ostavio bi to za dan poslije izbora", komentirao je tadašnji šef HDZ-a Tomislava Karamarka zahtjev za skidanje saborskog imuniteta Josipi Rimac. Uskok je tada sumnjičio bivšu kninsku gradonačelnicu da je bespravno stekla stambeni prostor.

Sličan stav imao je nedavno istaknuti član Mosta i ustavni stručnjak Robert Podolnjak. Gostujući u emisiji Otvoreno, Podolnjak je rekao: "Nadamo se da u predstojećem razdoblju neće biti nekih novih kaznenih prijava, one bi se evidentno shvatile kao sukob ili na osobnoj razini ili stranački sukob”.

Bivši ministar Vrdoljak rekao je da se prijave ne boji, a Panenića je optužio za populizam. "Stvarno se ne zabrinjavam njihovim prijavama. Zanimljivo je u koju je fazu ušla predizborna kampanja. Ja njih ne želim prijaviti DORH-u i Uskoku, ja njih želim prijaviti građanima hrvatske za nemoral, nerad i populizam", kazao je Vrdoljak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.