Top News
527 prikaza

Petrov ih hvali, ali... Njegovi ministri su napravili jedno veliko - ništa

Predstavljanje Mostovih ministara
Petar Glebov (PIXSELL)
Koalicijska vlada HDZ-a i Mosta najavljivana je kao reformska, ali raspala se nakon pola godine tako što je HDZ rušio vladu u kojoj je imao većinu

"Ako pogledate u zadnjih 6 mjeseci napravili smo više nego SDP u zadnje 4 godine. Most, odnosno ministri izi kvote Mosta napravili su više", izjavio je čelnik Mosta Božo Petrov gostujući u emisiji Nove TV.

Ali što su to točno napravili Mostovi ministri?

Tomislav Panenić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Počnimo od Tomislava Panenića, načelnika općine Tompojevci koja je pod njegovim upravljanjem doživjela pravi procvat. Nedugo nakon njegovog imenovanja u Vladu isplivala je afera Stiropor. Prema pisanju hrvatskih medija, ministar Panenić je kao zaposlenik Baumaxa ukrao stiropor što je rezultiralo njegovim otkazom. On se dugo vremena branio šutnjom da bi na kraju rekao da je stiropor poklonio braniteljskoj obitelji umjesto da ga uništi, kako nalažu propisi njegovog tadašnjeg poslodavca.

Kako se približavao kraj njegove ministarske karijere, sve više je bilo kontroverznih odluka. Primjerice, sredinom prošlog mjeseca skupština Hrvatske elektroprivrede odlučila je zadržati dobit iz 2015. godine, umjesto da je uplati u državni proračun. Problem je u tome što je jedini član skupštine upravo ministar Panenić koji je time prekršio odluku Vlade za koju je i sam glsao.

Osim toga je objavio da inspekcija ministarstva neće provjeravati građane koji su morali ugraditi razdjelnike na radijatore. Time je odlučio ne provoditi Zakon o tržištu toplinske energije.

Dubravka Jurlina Alibegović zapela je za oko javnosti kada je najavila ukidanje plaćene pauze u sklopu osmosatnog radnog vremena u travnju ove godine. Osim toga, novinarima je jednom prilikom rekla da prestaje biti ministrica u petak u 16 sati kada odlazi s radnog mjesta i posvećuje se prijateljima i obitelji. 

Dubravka Jurlina Alibegović | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Alibegović je predložila ukidanje ureda bivšeg predsjednika Stjepanu Mesiću, što je njemu bio izravni povod za pojavljivanje na izbornoj listi u kvoti Hrvatske stranke umirovljenika na nadolazećim parlamentarnim izborima. 

U svom jako kratkom mandatu uspjela se zamjeriti i županima zato što je predlagala prekrajanje županija i općina. "Žali Bože dva sata izgubljena na raspravljanja o takvim parcijalnim rješenjima!", komentirao je sastanak s ministricom HDSSB-ov župan Vladimir Šišljagić.

Zamjerila se i kolegama zato što je orkestrirala rezanje troškova mobitela i službenih putovanja. Jedna od najavljenih mjera bilo je i ograničenja troškova smještaja u hotelu članova Vlade. Najviši dnevni trošak smještaja u Hrvatskoj je 500 kuna, a u inozemstvu je taj limit 1000 kuna. 

Vlaho Orepić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić posljednjih dana i tjedana puni novinske stupce gotovo neviđenom brzinom. Sve je počelo objavom informacija o troškovima u vili Costabella između MUP-a i Agencije za komercijalnu djelatnost. Bivši ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić optužio je Orepića da manipulira podacima, ali i da ugrožava štićene osobe objavljivanjem takvih podataka. Orepić je smjenio vrh AKD-a, ali onda je došla proslava Oluje i pozdravi Za dom spremni. 

Orepić se nije htio jasno odrediti o tom pozdravu, a nedugo nakon toga je najavio brisanje fiktivnih prebivališta u Vukovaru što će oduzeti uporište za korištenje ćirilice na istoku Hrvatske. Predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac otvoreno je rekao ministru da ih takve optužbe straše.

Anto Šprlje | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Općinski sudac iz Metkovića, rodbinski povezan s Lukom Bebićem, Anto Šprlje najavljivao je opsežne reforme pravosuđa. Gotovo ništa od najavljenog nije provedeno. Na sam dan izglasavanja nepovjerenja vladi Tihomira Oreškovića, Šprlje je imenovao Tamaru Horvat javnom bilježnicom i zaradio tužbu pred Upravnim sudom. Ostat će zapamćen i po službenoj potvrdi istrage u Srbiji protiv hrvatskih državljana. "Ono što znamo službeno je da je 43-oje ljudi na tom popisu", rekao je Šprlje krajem prošlog mjeseca i time i službeno potvrdio postojanje istrage u Srbiji za ratne zločine.

Slaven Dobrović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović možda će više ostati zapamćen po činjenici da ima sedmero djece nego po uspjehu na čelu ministarstva. U njegovom mandatu najavljeno je odustajanje od gradnje termoelektrane Plomin C u Pločama, a dovršen je i plan gospodarenjem otpadom. Europska unija dosta oštro je kritizirala Dobrovićev plan. Prvenstveno je to bilo riječi o nedostatku temeljite analize i načina za prijelaz na predloženi sustav gospodarenja otpadom.

Ministar poljoprivrede Davor Romić bio je među samozatajnijim ministrima u Oreškovićevoj vladi. Ovaj bivši dekan Agronomskog fakulteta ostat će zapamćen što su mu u krilo upali kosturi iz ormara bivšeg ministra Tihomira Jakovine. Podsjetimo, bivši ministar Jakovina napustio je kandidacijsku listu za nove izbore pod pritiskom javnosti zbog ugovorenih bonusa upravi Hrvatskih šuma. Osim toga je Europska komisija detaljno istraživala natječaje za dodjelu milijunskih sredstava za koje se sumnja da nisu smjeli biti dodijeljeni povezanim tvrtkama.

Davor Romić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Uskoro bivši ministar Romić mjenjao je mišljenje što se tiče smanjenja PDV-a na poljoprivredne proizvode. U ožujku ove godine izjavio je da neće doći do smanjenja PDV-a na poljoprivrednu proizvodnju jer to nije realno. "U ovom trenutku to nije realno, iz razloga jer je dogovor Vlade da u ovoj godini nema promjena porezne politike", ispričao je tada Romić okupljenim novinarima. Prošlog mjeseca je pak rekao da postoji mogućnost smanjenja PDV-a na hranu.

Da stvar bude gora za ministre za koje Božo Petrov tvrdi da su napravili više nego Milanovićevi u četiri godine, sudjelovali su u nepopravljivoj šteti na nekoliko "frontova". Za početak su preko Šustarovog pomoćnika utjecali na zaustavljanje Kurikularne reforme, a preko Joze Barišića na overdoziranje nacije vjerskim sadržajima na radiju i televiziji. Nijemo su gledali kadrovsku devastaciju Poreznog Uskoka, koji je raskrinkao silne milijarde pronevjera, a od zasluga im se može pripisati da su zaustavili Karamarkove muljaže i preuzimanje kontrole nad SOA-om.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • dcuk 09:30 19.Kolovoz 2016.

  ali se nisu niti obogatili, orepic je vodio borbu sa karamarkom, prvi je pokrenuo ciscenje, a prosli ministar unutarnjih poslova je bio ranko, a ne rajko. novinarsko diletantstvo na najjace.

 • dcuk 09:30 19.Kolovoz 2016.

  ali sa ovim tekstom ste nadmasili sami sebe, ovakve pljuvacine se ne mogu naci u najgorim tjednicima, kao da ste zaposlili modnog macka ili neku drugu ludu da vam pise tekstove. samo par rijeci o temi; nisu ministri napravili nista posebno,

 • dcuk 09:30 19.Kolovoz 2016.

  inace express ne shvacam ozbiljno, samo naklapanja i rekla-kazala na vecoj razini od 24sata, a svi tekstovi su itekako subjektivni, najgori oblik zutila...