Top News
15193 prikaza

Penava je zadnja osoba koja nam treba na čelu Vukovara

Ivan Penava
Davor Javorović/ PIXSELL
Posljednje što još treba Gradu heroju je da mu je na čelu politički impotentan nacionalist i obični diletant

Nedavno je na sjednici Gradskog vijeća grada Vukovara došlo do jednog opskurnog incidenta. SDSS-ov vijećnik Srđan Kolar dao je gradonačelniku Ivanu Penavi statut Vukovara isprintan na ćirilici, uz latinični natpis "Da se bolje razumijemo". Za sve one koji nisu upoznati, "Da se bolje razumijemo" je akcija SNV-a, čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma u privatnoj ili javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

Gradonačelniku Penavi nije se svidjela akcija srpskih vijećnika te je ćirilični statut grada Vukovara iz revolta bacio na pod. Mediji navode kako je Penava izrekao "kolosalne" riječi: "Ovo smatram činom puzajuće velikosrpske agresije Milorada Pupovca i SDSS-a. Vukovar kleknut i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju - neće". U kojem svijetu on uopće živi?

Ivan Penava Brvno u oku Top News Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

Ovaj tekst bi najbolje bilo i početi i završiti onom urbanom doskočicom: "Potukla se dvojica zbog latinice i ćirilice, pa se na kraju na prekršajnom sudu i jedan i drugi potpisali - palcem". Ova tragikomična crtica dovoljno govori onome tko želi razumjeti problem. No da je malo više razumijevanja, za ovakvim pošalicama ne bi ni bilo potrebe.

Iako je ovdje problematično to što se i jedni i drugi služe ćirilicom kako bi, po ne znam koji put, (iz)manipulirali vlastito biračko tijelo, hrvatska odbojnost prema ćirilici je teško razumljiva te u svojoj biti duboko antikulturalna i besramna.

Ćirilica nikome nije napravila nešto loše. Riječ je o starom slavenskom pismu kojim su se služili i Hrvati. No fiksacija nije ovdje na samom pismu, nego na svojevrsnom kažnjavanju hrvatskih građana srpske nacionalnosti, jer su neki u ime Srba razrušili grad i to je za nacionaliste dovoljno opravdan razlog zašto sad svi ostali moraju biti kažnjeni.

Ivan Penava | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

No ako među vukovarskim Srbima zaista ima ratnih zločinaca, zašto ih se ne procesuira? Zašto se eventualni dokazi o srpskim zločincima u Vukovaru ne proslijede DORH-u? Što se još čeka? Zašto bi se većina vukovarskih Srba koja, usput rečeno, nema nikakve veze sa zločinima trebala nekome ispričavati? Zašto bi im se zabranjivala ćirilica?

Gradonačelnik Penava je očito zaboravio da je ćirilica u Vukovar uvedena 16. srpnja 2009., izmjenom Statuta grada Vukovara. Za uvođenje ćirilice glasovali su vijećnici njegova HDZ-a (11), dvojica HSP-ovih vijećnika (2) i trojica vijećnika SDSS-a (3). Tad je Penava licemjerno šutio, a sad glumi uvrijeđenu frajlu i igra na kartu sirovih nacionalističkih emocija dok ni sam nije siguran želi li istupiti iz HDZ-a ili se pak kandidirati za predsjednika spomenute stranke.

Suprotno Penavinim interpretacijama, u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina ne postoji riječ "ako", koja bi se odnosila na nešto tipa "ako se nekome ne sviđaju ova prava nacionalnih manjina iz ovoga zakona, onda ga se i ne mora primijeniti na određenome mjestu ili u određeno vrijeme".

Ivan Penava Desnilo Top News Ratuju zbog ćirilice, a ne znaju ni svoje pismo

Ako se jednom gradonačelniku tolerira ignoriranje odluka Ustavnog suda i širenje nacionalističke histerije, što tek onda očekivati od običnih smrtnika? Umjesto da takav profil političara bude kažnjen kao primjer ostalima, gospođa predsjednica Grabar-Kitarović koketira s njim i daje mu važnu ulogu u izbornom stožeru za predsjedničke izbore.

Da je RH ono što sad nije i da premijer Plenković nije ono što sad jest, Penava bi sad bio vodonoša na nekoj baušteli u Irskoj, a ne gradonačelnik koji ignorira hrvatske institucije i širi nacionalističku histeriju.

Meni zaista nije jasno na koju je uopće foru spomenuti Penava došao do gradonačelničke pozicije u Vukovaru. On je tipičan HDZ-ovac koji hrvatskom društvu nema ništa drugo ponuditi osim pitanja: "Gdje si bio ’91.?". Ne znam tko ga je instalirao na mjesto vukovarskoga gradonačelnika, ali mišljenja sam da bi bilo bolje da je na tu poziciju došao netko kome je, za početak, jasno da je on/a gradonačelnik svih građana Vukovara, a ne samo onih koji su u HDZ-u.

Ivan Penava i Davor Božinović | Author: Davor Javorović/ PIXSELL Davor Javorović/ PIXSELL

Zadaća vukovarskoga gradonačelnika je ujediniti sve snage spremne raditi na razvoju i boljitku Vukovara privlačenjem novih investitora, pogodovanjem poduzetništvu i povezivanjem s potencijalnim partnerima i relevantnijim društveno-gospodarskim faktorima. Iako je u svojoj predizbornoj kampanji obećavao upravo takav pristup, Penava se brzo transformirao u stroj za huškanje.

Umjesto da se bavi svojim poslom, on vodi neke ideološke bitke protiv imaginarnih neprijatelja kao da je ministar branitelja, a ne gradonačelnik.

Neovisno o tome tko ga gura i savjetuje, Penava je krivi čovjek na krivome mjestu. Posljednje što Vukovaru i Hrvatskoj treba jest politički impotentan nacionalist bez ikakva sadržaja koji svoju poziciju čuva i održava huškanjem na hrvatske građane srpske nacionalnosti. Koliko je HDZ-u zapravo stalo do Vukovara, dovoljno govori činjenica da su onakvog diletanta postavili na čelo ponosnog Vukovara.

Vukovar: Državni vrh na obilježavanju Dana sjećanja ispred Vukovarske bolnice Stiže dijaspora Top News Vukovarci neće imati nikakve koristi od Penavinog prosvjeda

Iz njegovih se javnih istupa može iščitati da je a) ozbiljno zaglavio u šovinističkoj spirali negativnih emocija i b) lakomisleno nasjeo na nečiju podvalu da može napredovati do samog vrha HDZ-a. Ivan Penava je tek jedan u nizu potkapacitiranih klimoglavaca i marioneta čija je zadaća ovaj put oslabiti i ugroziti Plenkovićev položaj.

No kad malo bolje razmislim, možda bi za cijelu Hrvatsku zaista bilo dobro da HDZ konačno preuzme jedan ekstremist i "jastreb" njegova kalibra kakvog nemali dio HDZ-ova članstva i priželjkuje, pa da konačno padnu sve maske te se ova politička stranka konačno razotkrije kao hardcore nacionalistička stranka koja ne trpi raznolikost i pravnu državu. Tako više nećemo morati sudjelovati u ovom vječitom igrokazu koji je dozlogrdio ne samo normalnim građanima RH, nego i glasačima HDZ-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • rdgoran 10:48 28.Listopad 2019.

    Gospodine Milas, svaka vam je kriva i ništa u vašem članku ne stoji...

  • Zds 08:07 28.Listopad 2019.

    U Vukovaru nema Srba koji su zlocinci? E pa upravo su oni bili ti koji su izdavali, prozivali i upirali prstom u svoje susjede hrvatske nacionalnosti 91.

  • Dadoroz 07:41 28.Listopad 2019.

    Svi znamo da ćirilicu u Vukovaru hoće samo iz inata i prkosa, ne iz potrebe, ćirilicom dokazuju da još mogu drmati hrvatskim ustavom, njima je ponos da u gradu kojeg su razrušili imaju svoja većinska prava, svoje pismo a da ... prikaži još! mještani tu nemogu ništa!