Top News
21809 prikaza

Perišić i Petković radili zajedno u kasarni u Zadru

Kolaž Perišić i Petković
Goran Stanzl/pixsell/Screenshot
Pred samo izbijanje Domovinskog rata su se pojavila razna, nekoliko godina kasnije nezamisliva, poznanstva

Zadar je grad, podno Dinare i Velebita, središnja točka Jadrana i kao takav oduvijek strateški važan još od Rimljana, preko Turaka i Mlečana, do Francuske, Austrije i Italije, svih koji su se borili za prevlast u tom dijelu Sredozemlja i vladali njime do 1945. godine. Tek tad je kao posljednji veliki grad ušao u sastav Jugoslavije i u njoj slovio kao npr. jedan San Diego, udobna zona JNA s 15 vojarni i tri velika vojna školska centra: avijacije, zemaljske i topništva protuzračne obrane.

Nacionalne trzavice početkom devedesetih u zaleđu Ravnih Kotara i Zagore, odakle su ponikli Simo Matavulj i Vladan Desnica, obostranim ludilom prerasle su u "balvan revoluciju" i "kristalne noći", gdje su nažalost jednako stradali ljudi i grad, Hrvati i Srbi. To je vremenski okvir u kome su u Vojnoj pošti 5835 - Artiljerijskom školskom centru, odnosno vojarni "Marko Orešković" u istom trenutku na službi, po redoslijedu subordinacije: Momčilo Perišić u činu pukovnika i na poziciji zapovjednika AŠC-a, Milivoj Petković u činu potpukovnika, kao zapovjednik II odjeljenja Škole rezervnih oficira (ŠRO), Atif Dudaković u činu majora, kao zapovjednik I odjeljenja ŠRO, i poručnik Agim Čeku kao zapovjednik voda ŠRO.

Bombardiranje Dubrovnika 1991. Počast junaku Top News Crna Gora odlikovala admirala jer je odbio tući po Hrvatskoj 1991.

O ovoj vojarni, a prvenstveno o sudbini četiri ratna havera koji su zajedno do 1991. "čuvali Jugoslaviju", u novom broju Nedeljnika piše Zlatko Crnogorac, koji je vojni rok služio od rujna 1990. do sredine 1991. godine. Pogađate - u Zadru.

Momčilo Perišić

On je samozatajni, pomalo štreberski profil maratonca s vlastitom agendom u kojoj će mu jedan od prvih poteza biti uklanjanje u tom trenutku urbane legende vojarne i grada Atifa Dudakovića, slanjem na Vojnu akademiju u Beograd.

Milivoj Petković

Hrvatski general, posljednji haaški osuđenik, osuđen u procesu Prlić idrugi. Zanimljiva kasnija trivijalnost je da će Županijski sud u Zadru prvo optužiti, pa potom tijekom jednog boravka u Hrvatskoj i uhititi kapetana I klase Mirsada Ćatića, njegovog zamjenika u Zadru (unutar optužnice "Perišić i suradnici" za bombardiranje grada), a koji je u tom trenutku već bio demobilizirani visoki časnik Armije BiH, ataše za kulturu njihovog konzulata u Frankfurtu.

Mihajlo Petrović Life Major iz Beograda vodio Travnik u borbu protiv četnika

Atif Dudaković

Jednom će TV kamere neposredno bilježiti njegovu izravnu naredbu za likvidaciju dvojice zarobljenih vojnika po padu Abdićeve Velike Kladuše, a obitelj i suborci hrvatskog generala Vlade Šantića optužit će ga za Vladinu likvidaciju 1995.. Nakon rata, postao je glavni zapovjednik Vojske BiH, a karijeru u Sarajevu okončala mu je obiteljska tragedija, samoubojstvo njegovog mlađeg sina.

Agim Čeku

U Zadru, bio je jedini Albanac na profesionalnoj službi u AŠC-u, najvjerojatnije kao jedan od najboljih u svojoj klasi koja je 1984. završila Vojnu akademiju. Perišić mu 1990. dodjeljuje vod Vojne akademije, ali se Čeku potom u činu kapetana JNA, kao i većina u ljeto 1991, stavlja na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. U Zadru je osnovao obitelj sa suprugom mješovitog srpsko-hrvatskog podrijetla, a ostao nam je upamćen po svom karakterističnom dijalektu prilikom strojevog zapovijedanja i decentnoj suzdržanosti u držanju obuke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.