Top News
2925 prikaza

Pet godina bez Gadafija: Libija puca po šavovima

Muammar Gaddafi
1/4
Alberto Lingria/adhoc
Diktator je svrgnut u krvavom građanskom ratu, a godinama nako njegove smrti sukobi se i dalje ne stišavaju

Posljednje riječi nekadašnjeg libijskog diktatora Muamara Gaddafija bile su: "Sinovi moji, znate li što činite?". Prošlo je točno pet godina otkako je samozvani "bratski vođa i vodič revolucije" ubijen u zarobljeništvu libijskih pobunjenika. Slavni diktator neslavno je skončao u rukama mladića koji se nisu bili ni rodili kada je Gaddafi preuzeo vlast u Libiji.

U desetljećima na vlasti, sustavno je uzimao sve više ovlasti i gradio kult ličnosti gdje je njegovo mišljenje bilo najbitnije.

Ukratko, gradio je kulu od karata koja je bila spremna na rušenje odmah nakon što Gaddafi padne. 

Vi zapadnjaci

Novinar CNN-a Nic Robertson prisjeća se 2011. godine i revolucije kada mu je jedan Gaddafijev povjerenik rekao da nitko osim velikog vođe ne može održati libijsko jedinstvo. "Vi zapadnjaci mislite da će biti lako, ali tek kad ode ćete vidjeti", pričao je libijski vojnik.

Pripadnici Hamasa slave puštanje na slobodu palestinskog zatvorenika Zatočena Kultura Preko ropstva u Libiji do holivudske slave

Rekao je to bez imalo gorčine, ali i bez humora. Govorio je kao čovjek koji zna o čemu priča kao da je već prije to uradio. Imao je potpuno uvjerenje u svoje stavove. Uvjerenje kakvo se gradi godinama plivanja u mutnim vodama libijske politike. Stotinjak plemena tvori libijsku demografsku sliku, ali tek nekoliko od njih ima bilo kakav politički utjecaj. Zbog toga, libijska politika se temelji na savezništvima među plemenima, a takva savezništva se mijenjaju gotovo svakodnevno.

Zbog svega toga, danas je Libija u velikim problemima. Praktički tri suprotstavljene vlade pokušavaju preuzeti vlast, gotovo svaki grad ima svoju paravojnu formaciju i svaka frakcija pokušava uzeti dio libijskog naftnog bogatstva.

ISIL u Libiji

Gaddafi je svoj grad "počastio" bolnicama, jeftinim kućama, autocestama, čak i konferencijskim centrom. Međutim, nakon njegovog pada, nove vlasti prekinule su dotok svježeg novca. Postoji realna mogućnost da je taj prekid financiranja doveo do rasta Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu Sirtu.

Umm Hanadi i vojnici Majka hrabrost Life "Kuhala sam glave ubijenih ISIL-ovaca"

ISIL je vidio idealnu priliku za širenje u Libiji, a nekoliko godina ranije i Al Qaida je pokušala stvoriti lokalne ćelije. Gdje Ayman Al-Zawahiri nije uspio, brutalni ISIL je uspio. Danas, libijske snage bore se protiv Islamske države u Gaddafijevom rodnom gradu.

Konačni spas

Konačni spas Libije možda leži ispod zemlje. Nafta je nekad bila daleko najveći izvor prihoda, a posljednjih tjedana ponovno je došlo do rasta izvoza crnog zlata. Međutim, kontrolu nad bušotinama i naftnim terminalima na istoku Libije preuzeo je general Khalifa Haftar koji je odan samo sebi.

Muammar Gaddafi Libija ne postoji Top News Žale za Gadafijem: Pukovniče, fališ nam!

Pred Libijom je još puno prepreka, a možda i najveća prepreka su suprotstavljeni regionalni interesi koji ne pokazuju znakove napretka. Pet godina nakon Gaddafijeve smrti čini se da je onaj vojnik s početka članka bio u pravu.

Libiju je ujedinio i držao ujedinjenom Gaddafi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.