Top News
1764 prikaza

Putinov tajni plan za osvajanje svijeta

Rusija i Putin
Reuters/Pixsell
Washingtonski CSIS otkriva da ugovorima od milijard eura i podilaženjem državnicima Kremlj ovladava dijelom EU-a

Rusija je pokrenula kampanju potkopavanja utjecaja Zapada u istočnoj i srednjoj Europi, koristeći tajne ekonomske i političke taktike, zaključio je u svom izvještaju think-thank institut "Center for Strategic and International Studies" (CSIS) iz Washingtona. New York Post prenosi zaključak izvještaja naziva "Kremljov priručnik: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i srednjoj Europi", koji je ustvrdio da vlada Rusije koristi prijateljski raspoložene političare u pojedinim zemljama kako bi uspostavila kontrolu nad energetskim tržištima, kao i to da nastoji suzbiti antikorupcijske zakone kako bi privukla vlade Bugarske, Mađarske, Latvije, Srbije i Slovačke.

"U pojedinim zemljama ruski utjecaj postao je toliko prisutan i endemičan da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost pojedinih zemalja, pa i njihovu prozapadnu orijentaciju, te euro-atlantsku stabilnost", stoji u izvještaju koji je nastao nakon 16 mjeseci rada CSIS-a i Centra za demokratske studije iz Sofije. Izvještaj je izišao u trenutku ubrzanog pogoršavanja odnosa između SAD-a i Rusije. SAD se nedavno povukao iz razgovora s ruskim liderima o ratu protiv ISIL-a u Siriji. Barack Obama je optužio Rusiju da hakiranjem kompjutera Demokratske stranke nastoji maipulirati predsjedničkim izborima u SAD-u ove godine u korist Donalda Trumpa.

Vladimir Putin takve optužbe uporno pobija. "Kremljov priručnik" podvlači i to da Rusija brojnim ugovorima o "megaposlovima" nastoji proširiti svoj utjecaj u Europi. Tako je s Mađarskom sklopila ugovore vrijedne 12,2 milijarde eura o gradnji dvije nuklearne elektrane. Što se Bugarske tiče, ona je postala osjetljiva na rusko preuzimanje kao nastavak ključnog utjecaja SSSR-a na ekonomiju te zemlje u prošlosti. Heather Conley iz CSIS-a, koja je u vladi Georgea W. Busha od 2001. do 2005. bila zamjenica savjetnika državnog tajnika u odjelu za europska i euroazijska pitanja, kazala je za New York Post da su ova saznanja razlog za zabrinutost. "Prvi korak je da uočimo da se to događa... U pitanju je kako mi vidimo sebe i funkcioniranje naše demokracije", kazala je.

(New York Post)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • blonde 06:21 16.Listopad 2016.

    u toj priči me čude Mađari koji su u prošlosti jedva riješili utjecaj bivšeg SSSR-a, kada sam došla kod njih u shoping , na svakom koraku su bili ruski vojnici, bilo je pomalo i jezivo to vidjeti....

  • JeronimBeethoven 21:54 15.Listopad 2016.

    Putine, legendo, samo naprijed.