Top News
199 prikaza

Petrov o suradnji: Mogu nas zvati ucjenjivačima, ali ovo je jedini način

Božo Petrov u druženju s građanima u Šibeniku
Duško Jaramaz/Pixsell
Most traži smanjeno financiranje stranaka, manju HRT pristojbu i proglašenje gospodarskog pojasa

Božo Petrov objavio je nove uvjete za suradnju sa stranakama, najavljujući kako će ovaj put pregovori o novoj vladi trajati kratko, a uvjeren je kako je gospodarski program Mosta bolji od onog SDP-a i HDZ-a.
- Govorili su nam da jamstva ne postoje, da je to jedna u nizu magli. Oni sada mogu dati objektivno jamstvo da su spremni mijenjati Hrvatsku. Kada su shvatili da postoji mehanizam, Most je postao netko tko postavlja ultimatume. Molim ih samo da nas ne rade budalama. Spremni smo surađivati s onima koji su spremni prijeći s riječi na djela. Niti birači nisu budale. Došlo je vrijeme u kojem se stvari mogu mijenjati, tražimo samo mrvu onoga što oni obećavaju -  poručio je Petrov u Splitu.

- Svi stručnjaci su rekli da je naš gospodarski program bolji od SDP-ovog i HDZ-ovog.  Ekonomski savjet, makroekonomski model, bilanca nacionalnog bogatstva, reorganizacija MUP-a i službi.  Sve to stoji u programu, sve se to zna i stoji u programu. Bitan je mehanizam na koji će HDZ i SDP pokazati da mogu odraditi posao i mijenjati Hrvatsku - rekao je Petrov.

Bez ucijene ništa se u Hrvatskoj neće promijeniti

- To su sve promjene za koje smo se usuglasili za vrijeme prošlih izbora, to nije ništa novo, oni su rekli da se trebaju provesti, a 7 mjeseci kasnije nijedna strana nije dala podršku. Mogu nas nazvati ucjenjivačima, ali ovo je jedini način da se nešto dogodi u Hrvatskoj - rekao je Petrov.
Most traži i smanjeno i transparentno financiranje stranaka kroz izmjene zakona. Također, traže i proglašenje gospodarskog pojasa.

- Hrvatska ima pravo po misljenju EU ukinuti ZERP, a uvesti gospodarski pojas, to je zaštita nacionalnih interesa, pomorsko dobro možemo koristiti - rekao je Petrov.

Na popisu je i izmjena ovršnog zakona prema kojem se ovršenicima treba dati mogućnost da ne završe na ulici, a nesavjesni ovrhovoditelji trebaju biti kažnjeni.

Tu je i izmjena Zakona o HRT-u, Most želi pristojbu smanjiti na maksimalno 65 kuna te drugačiji 5kn. Petrov smatra da ovrhe može provoditi HRT, te da mu ne trebaju javni bilježnici, odvjetnici koji će uzimati milijune. Traže i izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi,

Petrov traži da bilo koji grad, općina ili županija ne mogu trošiti više od 15 posto proračuna na plaće. Sada im je dozvoljeno 20 posto. Rekao je da bi svaka lokalna uprava mogla funkcinirati i s 10 posto proračuna za plaće, ali da su išli u prvom koraku na 15 posto

Most traži i ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.