Top News
3157 prikaza

Pištoljem odlučuje prvaka - on je Putinov čovjek

Ivan Savidis
1/5
INTIME/REUTERS/PIXSELL
Tko je zapravo Ivan Savidis koji je u nedjelju s pištoljem na nogometnom terenu riješio utakmicu

Kad je jučer svijet obišla vijest o tome kako je vlasnik solunskog nogometnog kluba PAOK s pištoljem priprijetio sucu koji je želio poništiti gol njegovoj momčadi, malo tko je obratio pažnju na ime Ivana Savidisa. Mnogi su površno procijenili kako je to samo ispad grčke varijante Zdravka Mamića, te da će se sve to ubrzo zaboraviti. 

Potkraj veljače deblji je kraj u utakmici protiv PAOK-a izvukao i Olympiakosov trener Oscar Garcia koji je dobio udarac u lice u navijačkim neredima. Unatoč tome što su PAOKU oduzeli tri boda, ona su im uoči derbija protiv AEK-a, vraćena.

Igrač s klupe

Ukinuta je i odluka o praznom stadionu u Solunu. Ako se zna da PAOK čeka naslov prvaka od 1981. godine, da je Savidis navijačima, kad je preuzeo klub, obećao naslov prvaka, i da su glavni konkurenti PAOK-u upravo AEK i Olympiacos, onda ovaj Savidisov ispad i ne djeluje kao sasvim slučajan, a oni koji su bolje upućeni u grčku političku scenu, znaju da Ivan Savidis nije uopće bezazlen 'igrač s klupe'. 

Ivan Ignatijevič Savidis igrao je u životu mnogo neobičnih uloga. Jedna od njih je duhanski tajkun za cijelu Euroaziju, pa je bio član i Dume, zatim čovjek od povjerenja Vladimira Putina, ali ova posljednja zvoni na uzbunu u cijeloj Europi. 
Yanis Varoufakis DUŽNI K'O GRČKA Top News Zbog Njemačke, EU je svoju članicu gurnula u bijedu

Od početka gospodarske krize, on je uspješno stekao vlasništvo nad velikim gospodarskim sektorom u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu i njegovim pomorskim vratima prema Balkanu. 

U trenutku kad je Europska unija nametnula Grčkoj drakonske mjere štednje dalo je Savidisu rijetku priliku za ulaganje stotina milijuna eura u domovinu njegovih predaka. 

Nogometni klub PAOK, veliki luksuzni hotel, duhanski konglomerat, punionicu vode, lanac hotela uz obalu, televizijsku postaju, tri novine, koncesije na obali i cijele blokove kuća u Solunu, luku Saloniku i njezina industrijska skladišta: to su samo neki od dionica koje je Savidis tiho stekao u zadnjih osam godina. 

Ivan Savidis | Author: INTIME/REUTERS/PIXSELL INTIME/REUTERS/PIXSELL

Ova ulaganja, koja se odvijaju stotinama kilometara od Atene, sada su postala naglo zanimljiva svjetskoj javnosti. Kako to da je čovjek, koji na papiru vrijedi 760 milijuna dolara, uložio gotovo pola svog bogatstva u Grčku i to u roku od samo osam godina?  

Osim europskog tiska, zabrinutost je izrazio i američki veleposlanik u Ateni koji je zapravo sugerirao da Savidis nije ono što se isprva mislilo - samo financijski spasitelj Soluna, nego je zapravo produžena Putinova ruka koja provodi Putinov interes u Egejskom moru. 

Grčko vjenčanje

U tom svjetlu, praktički svi Savidisovi poslovni potezi u Grčkoj čini se da ispunjavaju moskovske planove. 

Njegovo poslovanje sa strankom desnog centra - Novom demokracijom - dobilo je i obiteljsku vezu - Savidisova nećakinja oženila se za generalnog tajnika stranke koja je bila presudna za grčko pristupanje Europskoj uniji. 

Njegova kupovina luke u Solunu zapravo je potez kojim je NATO-u spriječen pomorski pristup unutrašnjosti Balkana - regije u kojoj se preklapaju ruski i američki interesi. 

Ivan Savidis | Author: INTIME/REUTERS/PIXSELL INTIME/REUTERS/PIXSELL
Sve to može izgledati kao paranoja od Rusije i njezinog utjecaja, no zapanjujući uspjeh Ivana Savvidisa zapravo pokazuje smjer kojim plovi Grčka. 

Savidis nije poput tipičnih grčkih oligarha. Rođen je u Gruziji, odrastao u Rusiji i u njegovoj obitelji nije bilo generacijama bogatih brodovlasnika. Nije poput onih koji su ucjenjivali grčke vlade povlačenjem kapitala iz zemlje, niti je za svoju bazu odabrao Atenu, Pirej, London ili Zurich, niti je preko brakova svoje djece povezan s ostalim grčkim industrijalcima i brodovlasnicima.  

Oprost poreza

Savidis je sasvim nepoznato lice, još prije 10 godina u Grčkoj nitko za njega nikad nije ni čuo. Obiteljski se povezao sa strankom od koje se uskoro očekuje da preuzme vlast u Grčkoj i koja je, uz stranku PASOK lijevog centra, najjača stranka u državi. 

No, Savidisa i aktualni premijer Alexis Tsipras doživljava kao 'jednog od naših', kao čovjeka čiji kapital može iskoristiti i grčka Vlada. Dapače, 2015. godine nogometnom klubu PAOK Tsiprasova je vlada oprostila 20.000.000 eura poreznog duga.

Budući da je Tsipras ovu odluku donio kao izvanrednu mjeru, nije bilo potrebno izglasavanje u parlamentu. Zauzvrat, Savidis se obvezao da će klub odmah u cijelosti uplatiti aktualni dug od 11.000.000 eura poreza. 

Plaćeni ubojica ELITA Life Najgori ubojica iz Rusije bio je - Aleksandar Makedonski

Savidis je rođen 1959. u velikoj grčkoj seljačkoj obitelji u planinama južne Gruzije. Pripadnik je tzv. Pontskih Grka - etničkoj skupini Grka koja je tradicionalno živjela u regiji Ponta, na obalama Crnog mora i na Pontijskoj planini na sjeveroistoku Anadolije. 

Potomci drevnih grčkih kolonista Crnog mora, stoljećima su živjeli na sjevernom rubu Turske u Osmanskom carstvu. 

Tijekom velike razmjene stanovništva nakon Prvog svjetskog rata, većina Pontskih Grka bili su prisiljeni napustiti novu nacionalnu državu Tursku. Neki se "vratili" u Grčku; drugi, poput Savidisove obitelji, migrirali su se na obalu Crnog mora i postali građani drugog multinacionalnog carstva, Sovjetskog Saveza. 

Obitelj se bavila uzgojem duhana, a Savidis je u dobi od 14 godina, napustio obitelj i otišao raditi u tvornicu cigareta u Rostovu na Donu, pohađao večernju školu  i odslužio vojni rok i postao poznat po svojoj velikoj religioznosti.

Oscar Garcia, trener Olympiakosa, nakon napada | Author: INTIME/REUTERS/PIXSELL INTIME/REUTERS/PIXSELL

Raspadom SSSR-a, Savidis i stotine tisuća Pontskih Grka masovno su se vratili u Grčku. NO, s njima je došao i poznati Gruzijski mafijaš Lasha Shushanashvili, koji je počeo krijumčariti cigaretama. Tako su Pontski Grci dobili reputaciju švercera cigareta koje su najprije prevozili ribarskim brodicama, a uskoro i kontejnerima. 

Kako je Savidis ušao u taj biznis nije poznato, ali se zna da se vratio u Rostov kao vlasnik Donskoy Tabaka, osrednje velike tvornice koja se borila za prevlast u regiji. 

Davor Šuker Pad 'Brenda' Top News Šuker je ljut - ekipa u Savezu mu je smjestila 'kajlu'

Deset godina kasnije, 2003. ušao je u Dumu kao predstavnik Oblasti Rostov i Putinov zagovornik. Uskoro je u vlasništvu imao i pogon za proizvodnju kobasica, pa pogon za pakiranje mliječnih proizvoda, zatim dobavljač poljoprivredne opreme, no nikad nije napustio svoj osnovni posao.

Svaka 10. cigareta

Njegova tvornica postala je najveći proizvođač, s oko 30 milijardi cigareta godišnje. Svaka deseta cigareta popušena u Rusiji je iz Savidisove tvornice. 

Do sredine 2000 -ih počeo je ulagati u Grčku. Najprije u proizvodnju školjki na Cipru, da bi kupio nogometni klub PAOK. Naravno, kao i u svim susjednim zemljama, nogometni navijači zapravo su produžena ruka politike  a mogu biti i opasan protivnik medijima i sudstvu.

Oscar Garcia, trener Olympiakosa, nakon napada | Author: INTIME/REUTERS/PIXSELL INTIME/REUTERS/PIXSELL
Naravno i tu je ušao u SEKAP, tvornicu duhana do tad u državnom vlasništvu, a njihovu prodajnu mrežu u Istočnom Mediteranu, integrirao je u Donskoy Tabak. U lipnju je uz obale Krete uhvaćen ukrajinski ribarski brod  koji je iz Crne Gore prevozio milijune neregistriranih šteka Savidisovih cigareta, piše the-american-interest.com 

No, najviše brige zadaje njegova namjera da kupi solunsku luku. Zapravo, sad je sve jasnije da Putin preko njega pokušava umanjiti utjecaj Europske Unije koja je Grčku htjela disciplinirati financijskim ucjenama. Danas shvaćaju da to vjerojatno i nije bio najpametniji potez.

Bit će zato zanimljivo pričekati kraj grčkog nogometnog prvenstva i vidjeti tko će biti državni prvak. Možda, kad se sve ovo zna, ne bi bilo loše u kladionicama tipovati na PAOK. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 20:10 12.Ožujak 2018.

    morti to bu i pr nama