Top News
8518 prikaza

Pitali smo ih što supruge kažu o protivljenju Istanbulskoj

Monika i Miro Kovač
Luka Stanzl/PIXSELL
Iako su njihovi stavovi već poznati, zanimalo nas je podržava li ih i obitelj

Istanbulska konvencija je prihvaćena, ali zanimljivo je da je čak 14 protivnika došlo iz vladajućeg HDZ-a. Velikom većinom je riječ o oženjenim ljudima, a čak i Marija Jelkovac okrenula je leđa svom stranačkom šefu.

Kontaktirali smo neke od zastupnika da ih pitamo jednostavno pitanje. Što Vaša supruga kaže na protivljenje Istanbulskoj konvenciji? Kako smo već ekstenzivno pisali, Istanbulska se pokušava boriti protiv nasilja u obitelji, a nasilje joj je i u samom imenu.

Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, pristojno se javio našoj novinarki, strpljivo saslušao što mu je imala za reći. "Javit ću se malo kasnije. Sad sam u jednom razgovoru. Mogu li Vam poslati SMS s odgovorom?", pitao je Kovač. Na takvu molbu smo pristali jer svima želimo dati priliku da izraze svoje mišljenje. Međutim, Kovač nije poslao svoj odgovor, a na kasnije pozive se nije htio javiti. Tako da ne znamo što mu je gospođa Kovač, Monika, rekla na njegovo protivljenje Istanbulskoj.

Monika i Miro Kovač | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić bio je znatno razgovorljiviji: "Glasovanje je sve reklo. Apsolutno sam se sa svima konzultirao. Ja se zalažem za nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, posebno prema ženama. Konvencija nam je mogla poslužiti da popravimo i implementiramo to sve u naše zakonodavstvo i da osiguramo i veća financijska sredstva i nadzor. Mi i sada imamo zakonske propise koji u dobroj mjeri sankcioniraju sve". 

Tu je Škorić malo promijenio temu i prebacio se na standardne isprike protivnika Istanbulske. Isprike koje je čak i premijer u nekoliko navrata pokušao ukloniti.

"Riječ je o dilemi i prijeporu i poimanju roda koji se unosi u Istanbulsku konvenciju koji otvara brojne prijepore u hrvatskom društvu i kod mene osobno. Pod krinkom roda se sugerira da su prirodne i urođene razlike kod muškarca i žena tek društveni konstrukt. Odudaramo od onoga što je prirodno i ispada da muški spol nije ni muški a ni ženski nije ženski nego da je to prijelaz od muškog do ženskog odnosno da je ljudsko biće spolno neutralno. I da bi kasnije trebalo društvo definirati ulogu da to bude jedan od brojnih rodova. Kroz priču oko rodne ideologije se otvaraju prijepori koji su u suprotnosti s temeljnim ljudskim, kršćanskim i svjetonazorskim pa i civilizacijskim vrijednostima na kojem počiva naše društvo. I zato sam glasovao protiv", kazao je Škorić.

Petar Škorić | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL

Na ponovljeno pitanje, a što gospođa Škorić misli o njegovom glasanju, rekao je: "Apsolutno me podržava gospođa i neprimjereno je aludirati da netko tko je bio protiv Istanbulske ima smanjenu toleranciju na nasilje. Ja sam za nultu stopu tolerancije prema nasilju, prema ženama i svim oblicima nasilja".

Mostov Tomislav Panenić nije bio toliko razgovorljiv, ali je i on kazao da uživa punu podršku supruge. "Svatko po svojoj savjesti je glasovao, a rezultat je poznat. Dijelimo mišljenje, ako me pitate je l' u redu da netko tuče ženu ili nekog drugog, onda sigurno nije. Svi mi dijelimo i neke obiteljske vrijednosti. Sa svojom obitelji sam iskomunicirao i tu je prisutna podrška. Gospođa podržava moje glasovanje."

Tomislav Panenić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Koliko Panenić nije bio spreman za dulji razgovor, toliko je njegov kolega Miro Bulj bio spreman ponuditi dulji komentar. "Sa svojom gospođom ja svaki dan pričam, ugodno i dobro živimo. Ima sličan stav kao i ja. Tu me podržava. Svoju ženu previše uvažam i svaki dan smo u kontaktu. Nije pitanje sreće moje žene ili drugih žena nego trebamo zaštiti maksimalno sve žene, a ako misle da će Konvencija zaštiti ne nasilje u obitelji na taj način samo se deklaratorno donose puste direktive koje prepisujemo. Živimo zajedno već dugi niz godina, komuniciramo, nikad ne bih pokušao udariti svoju ženu  da mi ne znam što date. Te smatram papcima, budalama. To je katastrofa. Najoštrije sankcije zbog nasilja koje god postoje", rekao je Bulj i gotovo u istom dahu nastavio.

Miro Bulj | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Uvijek sam bio protiv nasilja, radnice Dalmatinke koje nisu primale plaću. Zaštita njihova treba biti maksimalna i zakonodavstvo isto. Svi ni koji tuku svoje žene su kriminalci, papci. To je moj stav. Ja sam na strani slabijih i uvijek ću biti. Evo i radnice Dalmatinke to mogu potvrditi. Kad su svi digli ruke od njih, ja sam bio uz njih i borio sam se za njih. Ženama treba maksimalna zaštita i žao mi je što se na ovaj način o tome priča u javnosti, kad imamo puno bitnijih stvari."

Za kraj je ponudio svoj stav o tome što zapravo treba raditi da se smanji tragičan broj slučajeva nasilja nad ženama: "Žao mi je što kao država više ne radimo suvereno nego plaćamo i tražimo druge. Jedan od najvećih uzroka nasilja je alkoholizam, između ostalih. Treba ih kontrolirati, i raditi s njima, a udruge koje rade s njima treba financirati. Država može puno više napraviti po pitanju nasilja nad ženama i obitelji koji je ogroman problem. A da će ova Konvencija pomoći uz zakone koji se ne provode i koji se trebaju nadograditi onda je to po meni plaćamo stranu udrugu koja će nas kontrolirati. I ostat će isto ili gore". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.